A mai picat un oligarh rus, Pavel Antonov. Nu despre a cădea în dizgrația Kremlinului ori prăbușirea vreunui imperiu economic este vorba, ci despre căderea efectivă de la balcon, un soi de accident întâlnit tot mai des pe teritoriul Federației Ruse ori în afara țării, cu protagoniști din rândul celor conectați la „verticala puterii” sau dintre opozanți.
Pavel Antonov a fost unul dintre cei mai bogați deputați ruși, membru al partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită. În luna iulie, Antonov postase un mesaj prin care critica atacurile cu rachete asupra Kievului, numindu-le „terorism”. A fost găsit într-o baltă de sânge, în fața unui hotel din India, unde venise pentru a-și sărbători ziua de naștere. Era însoțit de un prieten, Vladimir Videnov, și el găsit mort într-o cameră din același hotel.
O fantomă bântuie prin Rusia, fantoma oligarhilor morți în condiții misterioase.
- 30 ianuarie: Leonid Șulman, mort în baie.
- 25 februarie: Alexander Tiulakov, mort în garajul casei.
- 28 februarie: Mihail Watford, mort în casa din Surrey, Marea Britanie.
- 24 martie: Vasili Melnikov, mort în apartamentul din Nijni Novgorod, alături de soție și de cei doi copii.
- 18 aprilie: Vladislav Avaev, mort în apartamentul din Moscova, alături de soție și de cei doi fii ai săi.
- 18 aprilie: Serghei Protosenia, spânzurat de balustradă în casa familiei din Spania. Soția și fiica au fost găsite moarte în pat.
- 2-3 mai: Andrei Krukovski, mort după ce a alunecat de pe o stâncă.
- 8-9 mai: Alexander Subbotin, mort în urma unui ritual șamanic. Apropiații spun că ar fi fost intoxicat cu venin de broască.
- 4 iulie: Iuri Voronov, mort în piscina vilei sale, împușcat în cap.
- 14 august: Dan Rapoport, s-ar fi aruncat de la etaj din apartamentul său din Washington D.C., dar soția exclude această ipoteză.
- 1 septembrie: Ravil Maganov, căzut de la fereastra unui spital din Moscova.
- 10 septembrie: Ivan Peciorin, ar fi căzut dintr-o barcă de mare viteză.
- 21 septembrie: Anatoli Gerșcenko, căzut pe scări.
- 24 decembrie: Pavel Antonov, căzut de la etajul unui hotel din India.
- 25 decembrie: Dmitri Zelenov, căzut peste balustradă.
Oficial, nu există morți suspecte, ci doar accidente, sinucideri sau omucideri fără nicio legătură politică, dar circumstanțele par trase la indigo și avem suficiente motive pentru a suspecta că cel puțin o parte dintre accidente sau sinucideri ar fi de fapt înscenări. Vorbim totuși despre un regim politic obișnuit să își elimine fără scrupule adversarii.
Karl Nehammer pare să fi uitat aceste detalii. De la începutul războiului din Ucraina, cancelarul austriac este primul lider al unei țări UE care l-a vizitat pe Putin. Până în acel moment, nu s-au întâlnit și nici nu au mai discutat vreodată la telefon, iar după toate crimele împotriva umanității comise de Putin în Ucraina de-a lungul ultimelor luni, Nehammer își arată în continuare disponibilitatea de a menține contactul cu președintele rus, în speranța că va ajuta la încheierea războiului.
Cancelarul austriac stă strâmb și judecă prost. Nu pare să fi înțeles cu adevărat regimul lui Putin. În acest moment nu se poate negocia o pace durabilă cu Rusia. În cel mai fericit caz, liderul autocrat de la Kremlin ar fi interesat de un armistițiu temporar, menit să câștige oportunități de repliere pentru armata rusă și să ofere satisfacție unor omologi europeni însetați de o efemeră glorie electorală. Pe de altă parte, nici nu se poate negocia în mod real cu un regim care se comportă ca un animal de pradă.
Negocierile despre care vorbește cancelarul Nehammer nu sunt oportune în acest moment. O mână întinsă către Putin înseamnă doar scoaterea lui din impasul în care singur s-a băgat și un mijloc prin care ar continua să-și hrănească ambiția destinului imperialist. Rusia nu vrea să negocieze, ci doar se pregătește pentru o confruntare de durată.
Și totuși, Rusia se clatină, iar elitele sulfuroase din jurul lui Putin par că încep să-și abandoneze iluziile. Frecvența suspectă și circumstanțele misterioase în care dispar înalți oficiali din sectoare strategice sunt indicii că în regimul lui Putin au apărut niște fisuri. Chiar dacă sunt mici în acest moment, acestea trebuie urmărite cu atenție și încurajate prin sancțiuni, care au topit deja zeci și zeci de miliardele de dolari din averile oligarhilor ruși.
Figurile de ceară din jurul lui Putin au trecut în ultimele luni prin convulsii economice majore. Rămâne de văzut dacă se vor dizolva într-o masă amorfă, incapabilă de reacție civică, sau dacă vor transmite o undă seismică sistemului de putere de la Kremlin, care a devenit, cu largul lor concurs, o sinteză durabilă de corupție endemică, autocrație și crimă organizată.
Sursă foto: www.nypost.com
Leonard Azamfirei