Muzeul Judeţean Mureş va fi primul din ţară care va lansa, în această primăvară, inventarul electronic al tuturor pieselor pe care le deţine, care va cuprinde, în premieră naţională, toate informaţiile referitoare la locul de depozitare, expoziţia în care se află sau locul descoperirii.
‘Muzeul Judeţean Mureş va avea public inventarul on-line, în această primăvară, nu sunt secrete, dar va fi pe bază de parolă, fiindcă trebuie să ştim cine doreşte şi pentru ce motiv vrea să cerceteze colecţia noastră. Muzeul nostru dispune de peste 300.000 de piese, aici intră arheologia, etnografia şi ştiinţele naturii. La Arheologie avem, spre exemplu, mii de piese recuperate şi evident că nu fiecare ciob primeşte un număr de inventar. De multe ori, la un număr de inventar sunt, sute de piese, dar avem o colecţie destul de mare şi de bogată şi încercăm tot timpul să o îmbogăţim (…) În sistemul DOCPAT, un sistem similar la nivel naţional, mai multe muzee din ţară au introdus mai multe numere de inventar, însă este mult mai dificil să cauţi în acest program şi nu ai posibilitatea să stabileşti în care depozit şi pe care raft se află o piesă. Dacă implementăm acest proiect până la sfârşitul anului, o să fim, probabil, primul muzeu care are un sistem electronic exact pe fiecare piesă – unde se află, de unde provine, unde pleacă, în ce expoziţie este expusă’, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan.
Acesta a spus că inventarul a început în 2012, şi s-a lucrat aproximativ 4 ani pentru a evidenţia toată colecţia, fiind prima evidenţă electronică a pieselor din acest muzeu.
„Din anii ’80, în România, nu s-au mai făcut inventarieri. Mai ales că nici nu sunt specialişti în muzee care să le facă. Aceste inventarieri ar trebui făcute măcar din trei în trei ani şi să declare dacă sunt lipsuri, deteriorări, piese distruse, dar şi piese achiziţionate sau descoperite. Pentru Muzeul Judeţean Mureş, este primul inventar cu toate bazele de date electronice, cu foto şi cu locul în care sunt păstrate, cu numărul raftului pe care e depozitată piesa, cu absolut tot. În a doua parte, vom face şi numerotarea rafturilor, vom şti exact locaţia pe baza unui inventar electronic şi, parţial, piesele se vor putea studia”, a afirmat Soos.
AGERPRES