noiembrie cu o abordare nouă şi un concept regândit, cu o expoziţie
unică şi modernă finanţată de „Magyar Géniusz Program”, a anunţat
instituţia, luni.
Sediul colecţiei publice din Secuime, clădirea emblematică a muzeului – proiectată de arhitectul Kós Károly – va fi deschisă publicului larg în noiembrie, după o renovare care a durat câţiva an, scrie în comunicatul transmis de instituţie către agenţia ungară de presă MTI. Vizitatorii sunt aşteptaţi cu expoziţii bazate pe o abordare şi metodologie nouă, realizate prin intermediul unui proiect câştigat în 2021, în cadrul “Magyar Géniusz Program”.
Suma câştigată va fi utilizată pentru organizarea primei expoziţii temporare, astfel că expoziţia “Genii în spatele eroilor” a fost realizată cu o abordare nouă şi un concept de amenajare complet regândit.
“Acest nou tip de prelucrare şi prezentare a subiectului va fi asociat cu o abordare unică, prezentată ca o noutate în muzeologia maghiară din Transilvania: organizarea luptei de autoapărare din comitatul Trei Scaune va fi examinată şi prezentată de către echipa de curatori profesionişti dintr-o perspectivă comunitară, fără ca rolul incontestabil al eroilor canonizaţi să fie diminuat”, se arată în comunicat.
Scopul expoziţiei este de a prezenta evenimentele de la Trei Scaune ale luptei pentru libertate, luptei pentru autoapărare, organizarea industriei militare, evenimentele din interiorul revoluţiei, geniile din spatele eroilor şi comunitatea, evidenţiind şi rolurile femeilor.
“Un accent deosebit va dobândi şi utilizarea expoziţiei pentru pedagogie muzeală, deoarece muzeul se străduieşte, de ani de zile, să încurajeze participarea tuturor grupelor de vârstă, respectiv interactivitatea – pe lângă eforturile depuse pentru insuflarea ataşamentului faţă de patrie, întărirea identităţii naţionale, recunoaşterea rolului istoric al unităţii naţionale şi prezentarea importanţei existenţei unor modele de urmat”, se precizează în comunicat.
Contractul de finanţare pentru renovarea celei mai mari colecţii publice maghiare de peste graniţele Ungariei, Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, a fost semnat în 2017. Lucrările au putut începe, însă, abia în 2021, deoarece multă vreme nu a fost găsită o companie care să realizeze proiectul. Investiţia în valoare de 21,8 milioane de lei a fost realizată în cadrul Programului Operativ Regional.
De atunci, complexul de clădiri a fost restaurat, spaţiile expoziţionale au fost mărite, a fost creată o încăpere separată pentru activităţi de educaţie muzeală şi a fost realizat şi un magazin de suveniruri. În viitor va fi reamenajată şi grădina muzeului, aici urmând să aibă loc şi diferite evenimente.
Sursa: MTI