Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş a anunţat, joi, că va fi partenerul Muzeului Judeţean Mureş la Noaptea Muzeelor şi va deschide Muzeul din Cetatea Medievală, va vernisa expoziţii la sediul propriu şi va deschide spre vizitare Grădina Botanică.
„Anul acesta, pe lângă expoziţia permanentă dedicată istoriei Universităţii, Muzeul Universităţii propune vizitatorilor două incursiuni în istorie, la sediul din Cetatea Medievală: expoziţia interactivă „Şcoala de altădată, surse şi resurse de predare” şi expoziţia aniversară dedicată împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Grădinii Botanice a UMFST G.E. Palade Târgu Mureş. În plus, organizatorii au pregătit alte două expoziţii la spaţiile partenere, din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, localizate în Campus, pe str. Gheorghe Marinescu, nr. 38: Sala Muzeu de Istoria Medicinii şi Farmaciei a Bibliotecii Universităţii şi Grădina Botanică”, a arătat UMFST Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.
Potrivit UMFST, expoziţia interactivă „Şcoala de altădată, surse şi resurse de predare” este orientată spre a reflecta progresul spectaculos pe care l-a înregistrat învăţământul odată cu intrarea în era digitală şi prezintă mijloace şi resurse de predare utilizate în anii ’80 – ’90, ce vor putea fi testate de către vizitatori.
De asemenea, expoziţia aniversară „75 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Farmacie şi a Grădinii Botanice UMFST G.E. Palade Târgu Mureş” invită publicul să descopere reperele din istoria Grădinii Botanice, unul dintre cele mai deosebite centre de cercetare ale Universităţii.
„Înfiinţată odată cu Facultatea de Farmacie, în anul 1948, aceasta a slujit constant misiunea de a deţine colecţii de plante identificate (vii sau conservate), de a le folosi în scopuri ştiinţifice, de conservare a fitodiversităţii şi de educaţie. Vizitatorii vor descoperi instrumente, resurse şi materiale sugestive pentru parcursul Grădinii Botanice Universitare din Târgu Mureş. Tururile ghidate vor fi realizate în limba română, maghiară şi engleză şi este necesară înscrierea prealabilă pe adresa de e-mail: muzeul.universitatii@umfst.ro‘, a precizat Universitatea.
Sala Muzeu de Istoria Medicinii şi Farmaciei a Bibliotecii Universităţii expune un remarcabil fond de colecţii speciale, format din documente vechi şi rare (manuscrise, cărţi, ziare, reviste, lucrări ştiinţifice şi materiale iconografice), dar şi instrumente şi obiecte medicale şi farmaceutice, mărturii ale evoluţiei medicinei şi farmaciei. Expoziţia poate fi vizitată la sediul central al Bibliotecii.
Grădina Botanică prezintă un specific aparte, fiind aclimatizate în sistem natural peste 1000 de specii de plante de pe întreg mapamondul, provenite din diverse biotopuri, specii valoroase din punct de vedere medicinal şi ornamental. Spaţiul este împărţit în trei sectoare importante, care au fost înfiinţate în două etape: în prima etapă (1908) a fost amenajat Parcul dendrologic şi sera, iar în cea de a doua etapă (1948) a fost înfiinţată Grădina Botanică şi Grădina de plante medicinale.
Accesul publicului se va realiza pe la intrarea principală a Grădinii Botanice. AGERPRES