Muzicieni din cinci ţări vor concerta, în perioada 8-16 iulie, la Festivalul de muzică veche din Miercurea-Ciuc, cea mai veche manifestare de acest fel din ţară şi una dintre cele mai importante din zonă.
Directorul artistic al festivalului, Filip Ignac, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că 15 formaţii, din România, Ungaria, Germania, Elveţia şi Norvegia, vor evolua pe scena festivalului, tema ediţiei din acest an fiind muzica din secolul al XVII-lea, o epocă când în Europa „a venit o schimbare de stil”.
Filip Ignac a prezentat programul festivalului, ce va fi deschis, sâmbătă, 8 iulie, la cetatea Miko, de formaţia Prisma, din Germania, care a avut o ascensiune fulminantă şi a fost prezentă pe scenele marilor festivaluri, la Miercurea-Ciuc urmând să prezinte „un spectacol în stil englezesc şi scoţian”, intitulat „Străzile Londrei”.
De asemenea, din programul festivalului nu vor lipsi ansamblurile de muzică veche „Kajoni Consort”, „Carmina Renascentia”, „Trei Parale”, „Musica Historica” sau „Concerto Spiralis”, dar şi tradiţionalul concert susţinut de Ochestra Barocă a Festivalului.
Timp de nouă zile sunt programate mai multe concerte atât pe scena din curtea cetăţii Miko, cât şi la cinematograf, în faţa teatrului sau în biserici din oraş,sau din localităţile Ciuboteni şi Delniţa, învecinate cu Miercurea-Ciuc.
Prezentă la conferinţa de presă, directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghira, Ferencz Angela, a vorbit şi despre latura socială a festivalului, anunţând că, în acest an, ansamblul „Oboe Band”, format din artişti din România, Ungaria şi Germania, care va susţine un spectacol pe stradă, va concerta şi în penitenciarul din oraş, dar şi în faţa copiilor instituţionalizaţi din Miercurea-Ciuc.
Ferencz Angela a prezentat numeroasele programe conexe care vor avea loc în timpul festivalului, cum ar fi prezentări de carte, prelegeri ştiinţifice, o drumeţie în natură, în care participanţii vor asculta muzică veche, un tur ghidat al cetăţii Miko, care în acest an sărbătoreşte 400 ani, dar şi mai multe evenimente gastronomice.
Şi în acest an, o zi este dedicată copiilor, care vor participa şa mai multe activităţi muzicale.
Directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita a punctat faptul că acest festival face parte din identitatea oraşului, este foarte aşteptat de locuitori şi prezintă programe pentru toate generaţiile.
„Este un festival îndrăgit de cei din Ciuc şi eu spun că se leagă, oarecum, cu identitatea ciucană. Nu putem vorbi despre Miercurea-Ciuc fără festival, totdeauna suntem întrebaţi, suntem opriţi pe stradă, şi avem un sentiment plăcut că oamenii aşteaptă foarte mult acest festival şi noi încercăm întotdeauna să spunem ceva nou. Muzica este veche dar întotdeauna avem ceva nou de spus. Caracteristica festivalului din acest an este că sunt foarte multe programe conexe, pe lângă concerte. (…) Avem 15 programe muzicale şi tot atâtea evenimente. Şi intenţia noastră este să îi aducem mai aproape şi pe cei care nu s-au întâlnit cu muzica veche, să-i aducem mai aproape de acest festival şi de muzica epocilor vechi şi de atmosfera acelor epoci, fiecare generaţie găseşte lucruri interesante (în programul festivalului – n.red.)”, a declarat Ferencz Angela, potrivit traducerii oficiale.
La conferinţa de presă a participat şi viceprimarul Sogor Eniko, în contextul în care municipalitatea susţine din anul 2005 acest eveniment, aceasta susţinând că este cel mai important eveniment cultural, cu o istorie de 40 ani şi reprezintă şi o atracţie turistică, iubitorii genului din România şi Ungaria venind la Miercurea-Ciuc şi asistând la concertele de muzică veche.
Manifestarea este organizată de Centrul Cultural Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia „Cultura Nostra”, în parteneriat cu Primăria municipiului Miercurea-Ciuc şi cu finanţarea mai multor firme şi instituţii. AGERPRES