Așa cum ne-a obișnuit, grupul Milvus, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii din Tîrgu Mureş revine cu noi și noi proiecte pentru protecția naturii.
Astfel, ultimul proiect în acest sens s-a desfășurat în perioada martie 2015 – aprilie 2017, prin care, în colaborare cu Academia Maghiară – Centrul de Cercetare Ecologică şi CEEweb for Biodiversity (coaliţie europeană de organizaţii de mediu) s-a realizat cartarea şi identificarea serviciilor ecosistemice din situl Natura 2000 din regiunea Niraj – Târnava Mică.
Serviciile de aprovizionare sunt ușor de valorificat
„Din arealul studiat – 91 mii de hectare – o treime este acoperită de păduri de foioase, mai mult de 40% din terenuri sunt pajiști (pășune, fâneață, pajiște cu tufăriș, pajiște cu arbori). Doar 13% din suprafața celor patru arii naturale protejate Natura 2000 sunt terenuri arabile, iar marea parte a zonei este acoperită de un covor vegetal natural și reprezintă un fundament bun pentru o biodiversitate ridicată”, ne-au transmis cei de la Milvus.
Astfel, „cele mai importante servicii ecosistemice studiate au fost: fânul și pășunatul, materialul lemnos, plantele medicinale – ciupercile – fructele din pădure, mierea – nectarul, polenizarea, retenția apei și protecția împotriva eroziunii, protecția împotriva schimbărilor climatice, atracția turistică și identitatea locală, diversitatea și naturalețea peisajului și fertilitatea solului. Inițial localnicii au identificat 35 de servicii ecosistemice, șapte din ele au fost cartografiate și șase evaluate economic. Din evaluarea economică a celor 20% din serviciile ecosistemice folosite de localnici s-a obținut suma impresionantă de 57 de milioane de lei /an, contribuție a naturii la economia arealului studiat.
Serviciile de aprovizionare sunt ușor de valorificat în sistemul economic actual și reprezintă baza economiei locale. Cele patru servicii evaluate reprezintă o valoare economică cumulată de 34 milioane de lei anual”.
Cele mai importante servicii…
… cu valori asemănătoare s-au dovedit a fi lemnul brut și nutrețul reprezentat de iarbă și/sau fânul natural produs.
Serviciile culturale sunt de o importanță majoră pentru localnici deoarece acestea sunt cele care influențează cel mai mult viața de zi cu zi (15 din cele 35 de servicii amintite, adică 42,8%). Aceste servicii însă nu pot fi cuantificate în bani, dar indirect, ca parte a atracției turistice contribuie enorm la valoarea economică a activităților de turism, estimate în regiune la 17 milioane RON anual.
„Cartarea și evaluare serviciilor de reglare este foarte greoaie. În rândul localnicilor, importanța și valoarea economică a acestora este conștientizată și recunoscută doar atunci când calitatea și eficiența acestora scade sau chiar dispar. Momentan, capacitatea de retenție și de epurare naturală a apei a diferitelor tipuri de habitate sunt printre cele mai importante servicii de reglare, mai ales în contextul în care la nivel global acestea au ajuns deja servicii insuficiente. Deși capacitatea sechestrării carbonului are valoare concretă economică la nivel global, nu se manifestă la nivel local, ea apare doar la nivel național în bugetul țării. Valoarea este estimată la 6 milioane de lei anual”, potrivit comunicatului Milvus.
Propuneri pentru economia locală
În baza acestor evaluări, a seminariilor prin care localnicii și-au imaginat traiul peste 25 de ani, grupul Milvus a reușit să prelucreze câteva propuneri pentru dezvoltarea economiei locale. Acestea vor fi puși la dispoziția factorilor interesați, a autorităților și a celor care au un cuvânt de spus în schimbarea legislației naționale și europene.
Kelemen Katalin, managerul de proiect este de părere că „dacă în timp, regiunea va pierde aceste servicii, ele vor trebui compensate, deci vom plăti un preț mult mai mare decât costul menținerii lor în prezent. Mă bucur să observ că localnicii și-au dat seama că numai o comunitate puternică, coezivă și deschisă poate face față cu bine provocărilor din viitor”.
Asociaţia „Grupul Milvus” din Tîrgu Mureş a derulat acest proiect prin Granturi SEE 2009-2014 în cadrul programului RO02 „Biodiversitate și Servicii ale Ecosistemelor”, pentru care Ministerul Mediului este Operator de Program. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 402.340,41 de euro, din care 60.351,06 de euro reprezintă cofinanțare din bugetul național prin Ministerul Mediului.
Proiectul s-a concentrat pe o zonă de 91.000 de ha, acoperită de următoarele arii protejate Natura 2000:
1. Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului (86.073 ha)
2. Dealurile Târnavei Mici Bicheș (37.082 ha)
3. Râul Târnava Mică (331 ha)
4. Pădurile de Stejar pufos de pe Târnava Mare (240 ha)
Titi Dălălău