Directorul Casei Județene de Pensii Mureș, economistul Eugenia Neagoe, afirmă că la nivelul județului, numărul de contribuabili la sistemul de pensii este comparabil cu cel al beneficiarilor, deci acceptabil, însă, în medie, salariile sunt la nivelul minimului pe economie, ceea ce creează un deficit major între ce se încasează și ce se plătește.
Eugenia Neagoe a declarat, într-un interviu acordat Punctul și Radio Son, referindu-se la comentariile potrivit cărora salariații “îi țin în spate” pe pensionari, că este important numărul de contribuabili, dar ar fi mult mai bine dacă economia ar fi atât de bine dezvoltată încât aceștia să fie plătiți măcar la nivelul salariului mediu pe economie, nu la minim, cum se întâmplă în foarte multe cazuri acum, și astfel contribuția lor bănească la bugetul de pensii să fie mai mare.
“Sigur, este foarte important numărul de contribuabili, la un buget. Iar în județul Mureș, numărul mediu de contribuabili, pentru anul 2018, a fost 134.314 persoane. Numărul de pensionari de asigurări sociale – pentru că trebuie să facem comparația pe bugete – a fost de 129.167 de persoane. Dar valoarea contribuțiilor încasate de la cele 134.314 persoane a fost de 920.323.566 de lei, în condițiile în care procentul de contribuții a fost 25%. Printr-un calcul simplu, ne dăm seama că nivelul mediu al bazei de calcul al CAS, în județul Mureș, se situează la nivelul salariului minim, practic. E bine să avem mulți contribuabili, dar este foarte bine dacă avem venituri mari. Asta ar trebui să se întâmple. Deci ar trebui să avem o economie atât de bine dezvoltată încât să-și plătească angajații la un nivel către mediu. Pentru că dacă am aplica 25% la nivelul mediu al salariului pe economie, am ajunge aproape să ne dublăm veniturile. Adică am ajunge undeva la 1.900.000.000, respectiv la nivelul cheltuielilor, că atât au fost. Atât am plătit ca și prestații”, a declarat Neagoe.
Aceasta a arătat că există un deficit între încasările de circa 920 de milioane de lei și cheltuielile de 1,9 miliarde de lei, din anul trecut. În aceste cheltuieli intră plata prestațiilor sociale, dar și unele cheltuieli secundare – comisioane la Poștă, bănci, ca să le trimită oamenilor acasă pensiile – în condițiile în care ponderea cheltuielilor de funcționare, în totalul cheltuielilor, pe anul 2018, la Casa de Pensii Mureș a fost sub 1%.
“Avem un număr de contribuabili, zic eu, acceptabil. Sigur, dacă sunt mai mulți, este mai bine. Dar trebuie un pic și baza, să aibă salarii mai mari. Dacă nu la nivelul salariului mediu pe economie, undeva între 3.000 și 4.000, să zicem, baza de calcul. Atunci categoric veniturile la buget ar fi mai mari. București, Cluj, Timișoara… sunt câteva orașe unde veniturile medii la care se aplică această cotă de contribuție sunt mai mari. Pentru că, vedeți dumneavoastră, la fundamentarea bugetului pe 2018 s-a utilizat 4.192 (de lei, n.r.) ca medie și realizatul la nivel de țară a fost 4.500. Înseamnă că sunt niște domenii undeva unde realizatul este foarte mare, dacă s-a realizat o medie atât de mare, deci peste media utilizată la fundamentarea bugetului. Înseamnă că avem boom-uri în economie. Dar nu la județul Mureș. Din păcate”, a conchis Neagoe.