Disputa dintre autorităţile din Neamţ şi cele din Harghita cu privire la graniţa dintre cele două judeţe s-a reaprins în cadrul unei şedinţe comune ale celor două consilii judeţene, desfăşurată, săptămâna trecută, miercuri, la Piatra Neamţ. Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a reamintit procesul între cele două administraţii judeţene, care se derulează la Ploieşti, şi care va lămuri problema graniţei. ,,Am încercat şi mandatul trecut proiecte comune cu Neamţul, dar am eşuat din cauza problemei graniţei. Până stabilim graniţa, să vedem ce putem face cu apa, drumul, turismul, pentru că vin foarte mulţi turişti şi în Harghita şi în Neamţ. Este bine să avem proiecte europene comune care vor ajuta la normalizarea vieţii cetăţenilor”, a declarat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.
Tensiuni
În replică, fostul preşedinte al CJ Neamţ, Vasile Pruteanu, în mandatul căruia a fost amplasat, pentru 24 de ore, un panou de delimitare a graniţei între cele două judeţe, a declarat că a simţit tensiuni pe anumite proiecte. ,,Este legea 2 din 1968 şi ar trebui clarificată problema graniţei. Când vine un turist ar trebui să ştie în ce judeţ este. Am încercat iluminarea Cheilor Bicazului, dar ni s-au pus piedici de către membrii Consiliului Ştiinţific, care sunt de naţionalitate maghiară, din Harghita şi Cluj. Spuneau că dacă există curent electric în Chei, vor orbi fluturii de acolo. Nu este posibil ca în 2013 să avem 5 kilometri din Cheile Bicazului neiluminate, că nu vor biologii”, a declarat consilierul judeţean PNL Vasile Pruteanu, fost preşedinte al CJ Neamţ.
Lupta din instanță
Preşedintele CJ Harghita a declarat că autorităţile din Neamţ ar trebui să înţeleagă că niciun ales local nu va renunţa, fără o decizie definitivă a instanţei de judecată, la o suprafaţă din unitatea teritorial administrativă. ,,Lupta cea mai crâncenă în privinţa delimitării hotarului este la instanţă. Niciun politician ales nu renunţă, aşa este normal. Şi noi avem 10 hărţi, şi voi la Neamţ aveţi 10 hărţi. Calea cea bună este că am mers la proces, se derulează la Ploieşti. Abia după aceea vom putea emite autorizaţii, planuri urbanistice. Este bine că nu se intervine în forţă pe acest subiect. Când se va termina procesul, vom pune tabla aceea de hotar”, a declarat preşedintele CJ Harghita. Pentru a calma spiritele, preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă a propus amplasarea unui panou turistic bilingv, cu obiectivele turistice din cele două judeţe.
Actul dilematic
În timp ce autorităţile din Harghita cer apartenenţa asupra Cheilor Bicazului, autorităţile din Neamţ spun că zona le aparţine, potrivit legii 2 din 1968, ultima care a împărţit teritorial România. Autorităţile nemţene susţin că există şi documente cadastrale, întocmite în anul 1998, de firma ,,Satelit”, la solicitarea Oficiului de Cadastru Harghita şi a Primăriei Gheorgheni.
Potrivit acestor documente, graniţa dintre cele două judeţe coincide cu cea stabilită prin Legea 2 din 1968. Astfel, autorităţile din Neamţ susţin că nu există motive pentru a stabili o nouă comisie, cu reprezentanţi ai celor două judeţe, pentru efectuarea unor noi măsurători cadastrale.
În replică, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita susţine că documentul din 1998 nu este valabil pentru că nu a fost întocmit conform legislaţiei în vigoare, şi de aceea a acţionat în judecată şi Primăria Gheorgheni şi Oficiul de Cadastru Harghita, pentru anularea acelui act.