O delegaţie a CNS Cartel Alfa a fost primită săptămâna trecută de prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, căruia i-a fost înmânată o listă cu revendicări, sindicaliştii susţinând că au preferat să recurgă mai întâi la dialog, înainte de a începe mişcările de protest în stradă.
Preşedintele CNS Cartel Alfa, filiala Harghita, Kos Ibolya, a declarat că „dialogul social este mai presus decât protestele în ţară”, reclamând că relaţiile de muncă s-au înrăutăţit, nu mai există contracte individuale de muncă, iar „oamenii sunt mai degrabă sclavi, decât muncitori”.
Nemulțumirile
„În judeţul Harghita sunt cele mai mici salarii din ţară, preţurile sunt mari, locuri de muncă puţine, preţul gigacaloriei foarte ridicat, iar sezonul rece ţine aproape jumătate de an. Oamenii sunt disperaţi. În aceste condiţii, întrebarea noastră este ce viitor putem asigura copiilor noştri? Care ar fi motivaţia lor de a învăţa? Şi după terminarea studiilor, de a rămâne în ţară? Dacă salariile sunt aşa cum sunt. Avem şi probleme separate, pe fiecare sistem în parte, de aceea am adus adrese separate: învăţământ, asistenţă socială”, a spus Kos Ibolya.
La rândul său, Emil Cojocaru, preşedintele Sindicatului preuniversitar din Harghita, a spus că problemele s-au acutizat în perioada 2009 – 2012, iar modificarea legii educaţiei creează probleme în sistem.
„E vorba de consiliul de administraţie, acordarea de 6% din PIB, care nu există în realitate, regulamentul de funcţionare a şcolilor, ocuparea funcțiilor etc. (…) Un alt lucru care ne doare este că, în cinci ani de zile, nu am beneficiat de nicio mărire de salariu. (…) Nemulţumirile sunt multe, sperăm să găsim o soluţie”, a spus Emil Cojocaru.
La discuţie au fost prezenţi şi reprezentanţii sindicali ai personalului nedidactic de la Colegiul Naţional Octavian Goga din Miercurea Ciuc şi de la grădiniţa din Bălan, care au prezentat problemele cu care se confruntă.
„Investitorii vor veni când va exista stabilitate etnică”
Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, le-a mulţumit sindicaliştilor pentru că au ales calea dialogului şi a precizat că multe dintre revendicări sunt cunoscute de Guvern şi se fac eforturi pentru rezolvarea lor, dar în ceea ce priveşte preţul gigacaloriei sau unele solicitări de natură socială, acestea depind de autorităţile locale.
Andrei Jean Adrian a mai punctat că pentru crearea de locuri de muncă este nevoie de atragerea de investitori, iar în Harghita investitorii vor veni când va exista stabilitate etnică.
„În Harghita, investitorii vor veni atunci când (…) va exista o stabilitate etnică. Pentru că în momentul în care încep tot felul de dezbateri cu steagurile, tot felul de dezbateri cine e mai român, cine e mai maghiar (…) eu nu cred că voi cunoaşte un investitor care să vrea neapărat să investească în Harghita”, a conchis prefectul judeţului Harghita.