Zilele trecute mass-media relata despre faptul că aproximativ 70 de mii de români au primit ajutoare de la stat, deși nu aveau dreptul să beneficieze de acești bani. Astfel, s-a descoperit că Ministerul Muncii a plătit, în mod eronat în ultimii doi ani, ajutoare sociale, indemnizații de creștere a copilului și alte stimulente în valoare de peste șase milioane de euro. Care este situația județului Mureș, aflați în rândurile următoare…
Mureșenii stau mai bine…
Potrivit unui raport al Curții de Conturi, valoarea totală a ajutoarelor sociale plătite în mod eronat se ridică la peste 6 milioane de euro. În 2012, 30.517 români au primit ilegal ajutoare şi alte prestaţii sociale, iar în 2013 numărul celor care au beneficiat în mod eronat de ajutoare a ajuns la 43.000.
La nivelul județului Mureș, în anul 2012 au existat peste 300 de beneficiari care primit ajutoare deși nu au avut dreptul să beneficieze de acestea, iar suma totală primită de aceștia s-a ridicat la aproximativ 500.000 de lei. „Gradul de recuperare pentru anul 2012, în Mureș, este de 95%, iar 95% dintre deciziile de recuperare nu au fost contestate”, a declarat Viorel Cristian Răduţ, directorul executiv al Agenţiei Județene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureș. Desigur, faptul că foarte puține decizii de recuperare au fost contestate arată că falșii beneficiari au recunoscut că banii primiți nu li se cuveneau.
În privința anului 2013, AJPIS Mureş a reușit să verifice, până acum, aproximativ 80% din dosare și să recupereze 85% din cele 400.000 de lei depistați a fi fost virați pe nedrept către un număr de peste 200 de beneficiari.
Astfel, gradul de recuperare a sumelor acordate pe nedrept unor falși beneficiari este mult superior la nivelul județului Mureș, decât la nivel național, unde inspecția socială a recuperat doar aproximativ 40% din cele 6 milioane de lei.
Cum se face recuperarea? „În momentul în care am constatat că un beneficiar a încasat o sumă necuvenită, îl chemăm să încheie o convenție prin care va returna suma eșalonat sau ne îndreptăm spre ANAF ca să le recupereze”, a declarat Adrian Toader, președintele Agenției Naționale pentru Prestații Sociale.
Principala cauză: neștiința
Banii se alocă pe baza unei cereri pe propria răspundere. În concluzie, statul virează banii, iar apoi se verifică realitatea veniturilor declarate de beneficiar în cerere și dacă acesta nu mai are alte venituri nedeclarate. Și aici au apărut nereguli: uneori mai există și alte venituri nedeclarate. Este vorba despre „subvenții APIA pentru terenuri și animale, venituri din șomaj, venituri din pensii, salarii (de exemplu, beneficiarul nu declară salariul soțului sau al soției), venituri din activități independente (venituri agricole, PFA)”, a precizat Răduţ Viorel Cristian. Deci, oamenii nu își declară corect veniturile când vin să ceară ajutor de la stat. Unii fac acest lucru intenționat, dar foarte mulți o fac din neștiință, fiind oameni cu un nivel cultural scăzut și provenind din medii sărace.
Detaliat
La nivel național, pentru venitul minim garantat şi pentru alocaţii au fost încasate 4,58 milioane de lei prin nedeclararea veniturilor, beneficiarii având de fapt venituri mai mari. Alte 3,355 milioane de lei au ajuns la persoane cu depozite bancare de peste 3.000 de lei, care, astfel, nu trebuiau să beneficieze de ajutoare sociale.
Şi pentru indemnizaţii pentru creşterea copilului au fost părinţi care au încasat aproximativ 4,09 milioane de lei deşi aveau în paralel alte venituri de natură salarială (lucru interzis prin lege).
Tot la acest capitol, 1,233 de milioane de lei au fost încasate de părinţi de la stat cu toate că nu au putut dovedi că au lucrat în condiţii legale în perioada anterioară nașterii copilului.
La nivelul județului Mureș, din sumele amintite anterior, de 500, respectiv 400 de mii de lei pe care statul i-a virat unor falși beneficiari, aproximativ 50% au fost bani alocați pentru ajutor social, 20% pentru alocațiile de susținere a familiei, iar 30% pentru indemnizațiile de creștere a copilului, ne-a informat Răduţ Viorel Cristian.
Atenționare pentru părinți
Directorul executiv al AJPIS Mureș, Răduţ Viorel Cristian, a atras atenția că mulți părinți trebuie să înapoieze banii primiți pentru indemnizația de creștere a copilului pentru că au încălcat prevederile legale prin care această indemnizație este acordată.
Astfel, beneficiarul nu are voie să realizeze venituri de natură salarială pe perioada pe care beneficiază de indemnizație cu excepția veniturilor câștigate în perioada anterioară: drepturi bănești acordate pe baza hotărârilor instanței sau drepturi bănești obținute prin contracte colective de muncă. Astfel, Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor prevede, la articolul 16: plata indemnizației se suspendă dacă „beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap”; „Plata indemnizației pentru creşterea copilului nu se suspendă în situația în care beneficiarii acestei indemnizații primesc diverse sume în baza legii, contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu”.
Titi Dălălău