„Moștenirea industrială din România lasă cicatrici adânci” este titlul unui articol publicat în prestigioasa revistă American Scientist, în data de 20 noiembrie 2013. Articolul prezintă mai multe localități din România unde persoanele nevoiașe supraviețuiesc din colectarea resturilor aparținând foștilor coloși industriali. Primul caz prezentat a fost cel din Târnăveni:
,,Cu șase decenii în urmă, românilor li s-a promis prosperitate economică când țara lor a fost industrializată, dar în cele mai multe cazuri, ei au rămas cu clădiri prăbușite, soluri otrăvite și comunități dezorientate.
Un colector de fier vechi fumează o țigară rulată dintr-o bucată de ziar pe iazul de decantare a platformei chimice închise din Bicapa. Un colector de resturi care s-a identificat doar ca Nicolae, sapă după piese de metal aruncate de la iazul de decantare a centralei închise de pe platforma chimică Bicapa din Târnăveni. În zilele norocoase el găsește 15-20 de kilograme de deșeuri, pe care le poate vinde la fier vechi la un dealer local pentru 10-14 de lei (între 3 dolari – 4 dolari SUA). El folosește acești bani pentru a-și sprijini familia. Înainte de închidere, combinatul chimic a fost un angajator important în zonă”.
Magazinul Scientific American a fost fondat în anul 1845 și este cea mai veche revistă (ziar) publicată în Statele Unite. Cu sediul în New York magazinul este tipărit în 14 limbi având în ediția de print peste 3,5 milioane de cititori și peste 3,8 milioane de vizitatori unici în fiecare lună pe site-ul său. Printre semnatarii articolelor publicate în paginile sale se numără și 144 de câștigători ai premiului Nobel.
Mircea Barbu