Harghita și Covasna se numără printre județele României cu cele mai reduse capacități locale de producție de energie electrică, potrivit datelor publice disponibile.
Ștefan Gadola, unul dintre fondatorii grupului clujean EnergoBit, specializat în echipamente, instalații, servicii și soluții pentru industria energetică, s-a asociat cu fostul președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Niculae Havrileț și cu încă un investitor, Georgel Pană, pentru mai multe proiecte de parcuri fotovoltaice, cu amplasamente în județele Covasna și Harghita, relevă date analizate de Profit.ro.
Cei 3 au înființat un număr de 5 firme de dezvoltare în domeniu, pe care le controlează indirect, cu câte circa o treime din capital fiecare, fiind totodată administratori ai acestora. Între timp, Niculae Havrileț a fost înlocuit de soția sa, Georgeta Havrileț, inginer energetician, în pozițiile de asociat și administrator la respectivele societăți, conform termene.ro.
Un al patrulea administrator al firmelor dezvoltatoare deținute de Gadola, Havrileț și Pană este Robert Andras din Odorheiu Secuiesc, care este membru, administrator și cenzor în mai multe cooperative agricole din Harghita. Unul dintre proiectele celor 3 investitori are în vedere construirea unui parc fotovoltaic în comuna Valea Crișului din județul Covasna, pe terenuri cu suprafață însumată de aproximativ 80 de hectare. Acesta este gândit să aibă o putere instalată în panouri de circa 80 MW, plus o instalație de stocare a energiei produse cu capacitate de 40 MW.
Un altul își are amplasamentul în comuna Lunca de Sus, din județul Harghita: tot în jur de 80 MW instalați în panouri solare, cu stocare de 40 MW. Valoarea totală a investiției de la Lunca de Sus este estimată la peste 23 milioane euro, cu o perioadă de implementare de 2 ani.
Category: Stirile Punctul