Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a recunoscut, marţi seara, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că există o discuţie între Parlamentul Ungariei şi şeful Executivului de la Bucureşti, dar a afirmat că subiectul reînhumării scriitorului Nyiro Jozsef îl consideră încheiat. ‘Puteţi califica cum doriţi, este cert că există o discuţie între Parlamentul Ungariei şi şeful Executivului de la Bucureşti. În ceea ce mă priveşte, eu consider această discuţie încheiată şi nu doresc să reîncălzesc acest subiect (n.r. al lui Nyiro). Deşi v-am rugat respectuos să nu mai puneţi întrebări referitoare la înhumare, nu pentru acest lucru am venit aici. Vă pot spune că reînhumarea nu se va face în această săptămână şi pot să vă spun că executivul unei ţări poate să-şi exprime nemulţumirea în legătură cu un lucru, dar poate lua măsuri numai în cadrul legal care este la îndemâna lor’, a spus Kover Laszlo, întrebat fiind dacă există o dispută diplomatică între Bucureşti şi Budapesta.
Referitor la acuzaţiile aduse de publicaţia Der Spiegel cu privire la renaşterea spiritului naţionalist din Ungaria, dovadă fiind inclusiv tentativa de reînhumare în România a scriitorului Nyiro Jozsef, Kover a subliniat că nu îi place să comenteze afirmaţiile ziarelor ungureşti, nici pe cele ale ziarelor germane, ‘deoarece organele de presă străine se află şi chiar şi teritorial, foarte departe de Ungaria, astfel că informaţiile lor sunt denaturate şi inexacte’. ‘În prezent mă aflu aici ca invitat al Partidului Civic Maghiar şi nu pentru a vă răspunde la întrebările referitoare la reînhumarea lui Nyiro Joszef, de aceea vă rog să nu-mi puneţi aceste întrebări’, a mai spus Kover Laszlo.
La insistenţele jurnaliştilor pe acest subiect, Kover a replicat: ‘Dacă eu vreau să ridic statuia lui Ludovic de Anjou, credeţi că eu vreau să reînvii ideea Evului Mediu în ţară?’. El a precizat că trebuie să se admită faptul că Nyiro Jozsef a creat o operă literară valoroasă, trecând peste ‘gafele sale politice’. ‘Trebuie să admitem că Nyiro Joszef a creat o operă literară de mare valoare pentru secuime şi de aceea nu am avut nici cea mai mică bănuială că vom avea dificultăţi în această privinţă, deoarece mai multe şcoli poartă numele acestui autor. Dacă noi facem un gest de reverenţă faţă de arta literară a lui Nyiro Joszef, acest lucru nu înseamnă că dorim să preamărim gafele sale politice. De asemenea, şi în literatura română există anumite persoane, îl menţionez doar pe Mircea Eliade, care a avut o operă valoroasă dar a fost membru în Garda de Fier’, a accentuat Laszlo Kover.
În privinţa relaţiei cu UDMR, Laszlo Kover a precizat că şi-a schimbat părerea despre această organizaţie, ca urmare a faptului că nu a realizat ceea ce a promis. ‘Dacă mă întrebaţi despre relaţia mea cu UDMR-ul trebuie să vă povestesc despre un trecut de 20 de ani şi în decursul acestei perioade mi s-a schimbat părerea despre această formaţie. Dacă punem pe masa de încercare acele promisiuni care au fost făcute la începutul drumului şi rezultatul acestora, ţinând cont că această formaţiune a condus cea mai lungă perioadă din istoria Europei post comuniste, 16 ani, rezultatul este aşa cum vedeţi. Ţinând cont de faptul că a beneficiat de infrastructură, de influenţă şi de bani, toate acestea le-a orientat împotriva unor voci critici, acest lucru este inadmisibil’, a accentuat politicianul.
Acesta a precizat că în ultimii ani a fost atent să nu califice în vreun fel persoanele aparţinând UDMR şi că de aceea nu va face niciun fel de apreciere faţă de UDMR: ‘Pentru că eu nu am fost invitat de aceştia’, a adăugat Kover. Referitor la susţinerea maghiarilor din Transilvania pentru obţinerea autonomiei, Laszlo Kover a precizat că ‘în primul rând, în Transilvania ar trebui să se lupte pentru autonomie şi după aceea pot fi susţinuţi aceia care se luptă’. ‘Dacă luăm în vizor câteva ţări, Suedia, Finlanda, Spania şi eventual Belgia, în care există diferite forme de autonomie, trebuie să admitem că aceasta este o realitate, un fapt, şi nu văd niciun impediment în realizarea acesteia care să fie şi în folosul comunităţii maghiare, care însumează 1,5 milioane de locuitori’, a conchis politicianul ungar.
AGERPRES