Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 1 Târgu Mureş a admis, miercuri, cu cinci voturi pentru şi trei împotrivă, o contestaţie depusă de Alianţa pentru Mureş referitoare la modalitatea tragerii la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor din cele 79 de secţii de votare din Târgu Mureş şi a decis ca Tribunalul Mureş să reia procedura.
Alianţa pentru Mureş a precizat că tragerea la sorţi din 29 mai, de la Tribunalul Mureş, a avut loc pe baza unei liste cu trei coloane trimise de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, numerotate cu 1, 2 şi 3, iar desemnarea s-a efectuat în bloc şi nu pentru fiecare secţie în parte, aşa cum prevede legea. ‘De menţionat că tragerea la sorţi s-a efectuat în bloc şi nu pe fiecare secţie de votare, cum prevede legea. Această tragere la sorţi contravine legii, care prin condiţiile imperative impuse de art. 28 alin (2, 3 şi 4) impune anumite etape eliminatorii care trebuie respectate în procesul de desemnare a preşedinţilor secţiilor de votare (…) Vă rugăm să constataţi că desemnarea preşedinţilor şi a locţiitorilor birourilor secţiilor de votare s-a făcut în grabă, cu ignorarea cerinţelor imperative ale legii. În acest fel, un întreg proces electoral va fi gestionat de persoane fără pregătire juridică sau chiar şi fără studii medii, fapt care poate perturba grav inclusiv rezultatul alegerilor’, se arată în contestaţia depusă de Alianţa pentru Mureş.
În contestaţie se mai arată că juriştii au prioritate la desemnarea preşedinţilor şi a locţiitorilor secţiilor de votare, iar în cazul în care numărul acestora este insuficient, lista întocmită de prefect, potrivit alin. (2), se completează cu alte persoane propuse de primar, care au, de regulă, cel puţin studii medii, se bucură de prestigiu în localitatea în care domiciliază şi nu fac parte din niciun partid politic. Potrivit preşedintelui Tribunalului Mureş, judecător Sonia Deaconescu, o parte dintre primăriile din judeţ au trimis listele cu trei propuneri pentru fiecare secţie de votare în parte, în timp ce pentru unele oraşe s-au trimis liste cu câte trei coloane, care conţineau numele celor propuşi pentru preşedinte şi locţiitor. Astfel, pentru Târgu Mureş a fost propusă o listă cu trei coloane, fără precizarea secţiilor de votare, iar în urma tragerii la sorţi s-a stabilit că persoanele de pe coloana a treia sunt preşedinţii secţiilor de votare, cei de pe coloana a doua sunt locţiitori, iar cei aflaţi pe prima coloană sunt rezervele.
Pentru unele localităţi, persoanele care vor ocupa cele două funcţii au fost extrase nominal, în timp ce pentru oraşele Târgu Mureş, Iernut, Sărmaşu, Sângeorgiu de Pădure, Sovata şi Ungheni s-a procedat la tragerea la sorţi în bloc.
În judeţul Mureş există 541 secţii de votare, 79 dintre acestea fiind în Târgu Mureş.
AGERPRES