Un nou-născut de trei săptămâni, care are probleme cardiace multiple, a fost transportat luni cu elicopterul SMURD de la Iaşi la Târgu Mureş unde urmează cel mai probabil să fie supus unei intervenţii chirurgicale, a anunţat dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din cadrul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
‘E vorba de un nou-născut în vârstă de trei săptămâni, pe care l-am primit de la colegii noştri de la Maternitatea ‘Cuza Vodă’ din Iaşi, despre acest caz am fost informaţi în urmă cu aproximativ trei-patru zile. E într-o stare relativ bună, urmează să evaluăm complet această situaţie a copilului şi să decidem care e atitudinea terapeutică de urmat în continuare. Mult probabil va trebui făcută o intervenţie chirurgicală, vom vedea când este cel mai potrivit pentru a o face, deocamdată este introdus în terapie intensivă, este într-o stare bună pentru momentul acesta şi urmează să decidem ce e de făcut. Diagnosticul este stenoză aortică valvulară şi supra valvulară, canal arterial persistent, insuficienţă cardiacă, mai multe probleme, niciodată o malformaţie cardiacă nu este singură şi trebuie să fim foarte vigilenţi, în sensul de a depista eventuale malformaţii asociate’, a arătat doctorul Suciu.
Acesta a subliniat că un astfel de diagnostic care poate constitui o urgenţă şi că orice intervenţie efectuată la nou-născuţi, pe cord deschis, pe lângă faptul că este foarte dificilă, este laborioasă şi comportă nişte riscuri mari.
‘Copilul are aproximativ trei kilograme, un organism fragil, care trebuie să suporte o intervenţie laborioasă, cu circulaţie extracorporală şi riscurile care derivă din acest lucru. Dar în altă ordine de idei, în această clinică există experienţa necesară. Am operat şi copii mai mici, dar se încadrează în categoria nou-născuţi, cea mai dificilă de abordat chirurgical. Este un băieţel’, a spus dr. Horaţiu Suciu.
Medicul a susţinut că e la începutul anului la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii a SCJU Târgu Mureş au fost efectuate deja în jur de 50 de intervenţii chirurgicale la copii şi nou-născuţi, pe fondul încadrării de personal specializat.
‘În acest moment pot să spun că am ajuns la limita la care ne permitem să abordăm din nou aceste cazuri, ceea ce este o are bucurie pentru noi, evident, niciodată nu ai suficient personal, nu sunt suficiente aparate, mai ales în medicina de performanţă, dar în acest moment consider că este un pas mare faptul că am reuşit să primim din nou născuţi. Mai avem doi copii nou-născuţi ambii operaţi în cursul săptămânii trecute, ambii cu malformaţii extrem de complexe, dar de aproximativ o săptămână-două am reuşit să reluăm acest tipuri de intervenţie care se pot face la Târgu Mureş’, a precizat dr. Horaţiu Suciu.
AGERPRES