Noul Tractor Articulat Forestier (TAF) 2012 SB, conceput şi construit exclusiv în România, de către inginerii IRUM Reghin, a fost desemnat Produsul Anului 2019 la Forest România, cel mai mare târg de profil din ţară, la care participă experţi, reprezentanţi din domeniile ştiinţă, industrie, asociaţii de profil, precum şi specialişti practicieni din sectorul silvic.
„Competiţia Produsul Anului 2019 a fost organizată de DLG în cadrul târgului Forest România care a avut loc la Zizin, în perioada 5-7 septembrie. La această ediţie au fost premiate inovaţiile ce servesc drept model în domeniul forestier, iar comisia formată din experţi neutri a apreciat produsele care întrunesc o serie de criterii precum importanţa practică, impactul asupra activităţii firmei şi asupra forţei de muncă, efectele asupra mediului şi asupra consumului de energie. Tractorul articulat TAF 2012 SB a fost conceput în cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltarea iFOR al companiei IRUM. Conceptul a fost creat şi simulat în formă virtuală, apoi testat în pădurile din România. Produsul răspunde cererii de echipare a tractoarelor forestiere şi atinge performanţe înalte în condiţii extrem de grele de exploatare”, a declarat presei, marţi, directorul general al companiei IRUM, Mircea Oltean.
Noul TAF 2012 SB deţine cel puţin opt caracteristici inovative, între acestea regăsindu-se confortul îmbunătăţit al cabinei, motorul este cuplat la o cutie de viteze sincronizată Power Shift cu 4+4 trepte, echiparea cu punţi proiectate pe principiul frânării cu discuri multiple imersate în ulei, protecţii suplimentare la grupul punţilor, echiparea cu sistem de aer comprimat cu eficienţă crescută prin decuplare automată, integrarea troliului cu acţionare pneumatică cu optimizarea cutiei de electroventile, scut mobil vertical cu role fixe sau cu role orientabile şi costuri reduse de exploatare.
Potrivit lui Mircea Oltean, noul utilaj a fost comandat deja de întreprinzători din Africa de Sud şi din America de Sud.
Directorul general al IRUM Reghin a precizat că această companie produce deja TAF 690, TAF 2012 standard şi varianta cu cleşte, TAF 2012 SB, plus TAF-uri personalizate adaptate la cerinţele clientului şi că urmează un nou model de TAF, cu stadiu V de poluare, care va ieşi pe piaţă în cursul anului viitor, plus altă gamă de utilaje folosite în exploatarea forestieră, precum şi tractoare agricole.
„Toate variantele sunt concepţii proprii ale noastre în cadrul centrului de cercetare, sunt realizate de inginerii noştri, apoi, după faza de proiectare, urmează prototipul pe care tot noi îl executăm”, a arătat Mircea Oltean.
IRUM Reghin a inaugurat, în septembrie 2015, primul centru de cercetare-dezvoltare pentru utilaje agricole şi forestiere din România, iFOR, în urma unei investiţii de aproape 12 milioane de lei. AGERPRES