Liceul Tehnologic ”Lucian Blaga” din Reghin găzduiește în perioda 9-13 aprilie echipa școlii ”Philips van Horne” din Weert, Olanda.
În cadrul parteneriatului încheiat cu școala din Olanda, o delegație formată din 10 elevi și 2 cadre didactice se află la Reghin, participând la un schimb de experiență interșcolară.
Proiectul ”Schimb de experiență” cu școala din Olanda se află la a IV-a ediție și implică elevii de clasa a X-a. În timpul orelor de curs au loc diferite activități educative, culturale iar după amiaza tinerii sunt preluați de către familiile gazdă. Toate activitățile din școală au loc în limba engleză,elevii olandezi participând la ore de matematică, istorie, chimie, biologie și română.
” Zilele trecute am vizitat primăria, un atelier de viori și Biserica Evanghelică din Reghin. Programul a fost gândit în așa fel încât să atingă fiecare aspect educativ-cultural. Ieri am avut un proiect denumit ”Jurnalist pentru o zi”. Li s-au dat diferite teme, au trebuit să găsească punctele comune și diferențele culturale ca mai apoi să încerce să realizeze un articol de ziar. După această activitate au plecat la Muzeul Etnografic ”Anton Badea” unde li s-a vorbit despre obiceiuri, tradiții și li s-au prezentat cele mai reprezentative exponate ale muzeului, ilustrând meșteșuguri și ocupații ale zonei, obiecte aparținând artei populare, ceramică, mobilier, port popular și textile. Vizita la muzeu s-a încheiat cu un atelier hand-made cu un artist local” a declarat prof.coord.Andreea Dumitrache.
Astăzi elevii vizitează Palatul Culturii din Târgu Mureș, expoziția Tonitza, vor face un tur al primăriei și se vor plimba în cetatea medievală.
”Faptul că elevii noști comunică în aceste zile doar în limba engleză e un mare avantaj. Pe lângă faptul că învață să se comporte în diferite situații, învață foarte multe lucruri despre o altă cultură. În martie am fost noi în Olanda iar după întoarcerea acasă elevii i-am văzut mai schimbați, mai determinați, doreau să se implice mai mult în diferite acte de voluntariat” completează prof. Kosztan Katinka.
Cadrele didactice care însoțesc elevii din Olanda se numesc Theo Werchoven, inițiatorul acestui schimb de experiență împreună cu prof. Cristina Drescan și prof. Iris Fox.
”E important să învățăm unii despre ceilalți și despre importanța fiecărei culturi în parte. Elevii din Olanda au toate condițiile, pe când aici învață să se descurce cu lucruri de bază, mai simple. Este prima mea vizită aici, aștept cu nerăbdare să aud și părerea elevilor la întoarcerea în Olanda. Nu cred că e o mare diferență între a preda în România sau în Olanda, elevii sunt la fel. Și aici, ca și la noi, ei pot fi plini de energie, ori plictisiți, au telefoane, au aceleași probleme, sunt adolescenți. Telefoanele la noi sunt folosite în clasă, nu ne deranjează. Ceea ce am observat aici e faptul că elevii au mai mult respect pentru profesori, sunt mai politicoși, au o altă atitudine față de profesor” a subliniat prof. Iris Fox.
Faptul că această întâlnire de proiect şi schimb de bune practici educaţionale este din nou un succes se datorează atât elevilor implicați, cât și părinților, profesorilor și autorităților din Reghin care i-au sprijinit în acest demers.
”Parteneriatul care leagă liceul nostru de școala din Olanda este foarte important pentru noi, cu atât mai mult cu cât este un parteneriat care durează de câțiva ani de zile și ne străduim să păstrăm acest parteneriat, să îl continuăm ți în anii școlari următori. E un schimb de experiență important pentru că elevii noștri intră în contact cu ceea ce înseamnă învățământul din Olanda, participă la activități educative alături de ei, văd ce înseamnă școala în sistemul olandez și în plus își pot valorifica cunoștințele de limba engleză. Avem multe clase cu profil intensiv sau bilingv engleză și cred că pentru ei e o oportunitate să și exerseze limba engleză, dincolo de faptul că această deschidere e importantă și pentru viitorul lor. Colegii mei, care au fost în Olanda mi-au spus că atmosfera de la școală, de la cursuri este mult mai relaxantă în comparație cu ce avem noi aici, elevii nu sunt atât de stresați, nici profesorii. Curricula școlară este gândită în așa fel încât să pună accent pe ceea ce pot să facă acești copii, pune accent pe identificarea acelor aptitudini și competențe individuale care trebuiesc valorificate astfel încât fiecare să își găsească propriul drum în viață și pe viitor să își aleagă cea mai bună carieră” a afirmat directorul liceului din Reghin, prof. Costel Ababei.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.