Firma SC Rosal Grup SRL cu un Punct de lucru în orașul Luduș prestează Serviciul de salubritate în oraș în baza contractului nr. 8799 din 3 martie 2009. De la această dată au fost întocmite acte adiționale la contract pe măsură ce au intervenit modificări, în principal la majorarea tarifelor pentru activitățile prestate. În ședința Consiliului local din 23 mai s-au propus două proiecte de hotărâre în legătură cu Serviciul de salubritate. A fost aprobat, fără comentarii, caietul de sarcini al Rosal SA și, cu comentarii, stabilirea modalității de administrare a Serviciului public de salubrizare al orașului. Observații critice au exprimat consilierii locali Enyedi Mihai, Adrian Deteșan, Camelia Botezan și Sorin Hățăgan nemulțumiți de prestația firmei. Totuși, Studiul de oportunitate privind delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare al orașului a fost aprobat în unanimitate de consilierii locali.
Discuții aprinse
În ziua de 8 iunie, SC Rosal Grup SA București a trimis Primăriei orașului o adresă prin care solicită „ajustarea”, adică majorarea tarifelor la serviciul de salubrizare conform Legii nr. 101/2006, a serviciului de salubrizare a localităților. Proiectul de modificare, adică de majorare a tarifelor a fost prezentat consilierilor locali și de aici au urmat nouă înscrieri la cuvânt, un adevărat record în materie. Și-au exprimat nemulțumirea pentru procentul de majorare și pentru calitatea serviciilor prestate consilierii Tiberiu Orban, Sorin Hățăgan, Szekely Zoltan, Gelu Puia, Daniel Totu, Claudia Botezan, Enyedi Mihai, Carmen Petac și Liviu Botezan.
De cealaltă parte, Florin Hambețiu, directorul filialei din Luduș a SC Rosal a dat explicațiile și lămuririle pe care cei din cealaltă tabără nu le-au acceptat.
Redăm câteva afirmații ale consilierilor:
„Câteva dintre tarifele propuse sunt majorate cu mai mult de 100%”; „Să cerem mai multe lămuriri pentru că nu se vede o creștere a calității serviciilor proporțional cu creșterea tarifelor”; „Este o creștere extraordinar de mare, dublare chiar, până la triplare”; „Dacă am avea servicii de calitate și prețul ar fi real, atunci aș fi de acord”, și încă multe altele. La final, Adrian Banea, președintele de ședință a supus la vot propunerea făcută de Gelu Puia și Tiberiu Orban de amânare a proiectului de hotărâre pentru discuții și clarificări suplimentare. Propunerea a fost aprobată în unanimitate.
Ioan A. BORGOVAN