Potrivit statisticilor, jumătate din populația activă a României a părăsit țara în ultimul sfert de secol. Aceste statistici nu mai miră pe nimeni. Surprinzător ni se pare în schimb, să întâlnim români care se întorc acasă după ani buni, petrecuți peste hotare. Mai în glumă, mai în serios Dragoș Curtifan spune că unii revin din inconștiență… ceea ce nu e cazul lui.
El a revenit doar „pentru câteva luni”, dar întâmplarea face ca să-l găsim aici și peste un deceniu! „M-am întors în România pentru câteva luni… și am rămas aici de peste 10 ani… nu știu dacă am făcut alegerea bună, din unele puncte de vedere, dar îmi place viața mea”, afirmă el cu convingere.
Cei care nu ați auzit încă de cel care ține în viață Clubul Sportiv Labradors, aveți ocazia să-l cunoașteți din reportajul următor.
Un club sportiv de milioane
În apropierea fostei fabrici de cărămidă, în cartierul târgumureșean Tudor Vladimirescu, într-o curte ce adăpostește mai multe firme din cadrul companiei Anvergo SRL, se află o impunătoare sală de sport. Construită exclusiv din fonduri private, de către firma Three Farm la care Dragoș Curtifan este general manager, sala a fost dată în administrare clubului Labradors. Este o sală foarte bine dotată. Cu pereții capitonați cu burete, asigurând condiții igienico-sanitare impecabile, având uși cu mânere antipanică, detalii la care nici nu ne-am fi gândit!
Design scandinav
Suprafața de joc de 800 mp asigură un teren mare de 21 pe 38 de metri sau trei mai mici, iar anexele de 500 mp cuprind vestiare, dușuri, băi, cabinetul medical, sala Tv. N-a fost uitat nici accesul din curte pentru persoane cu nevoi speciale. Intrarea la sală pe bază de legitimație beneficiază de monitorizare video și pază specializată. Pe scurt: e o sală modernă, realizată după standarde europene și design scandinav. Și încă n-am pomenit de sonorizare profesională, de ecranul gigant pentru proiecții, de condițiile necesare pentru antrenamente de aerobic pentru grupuri mari.
De altfel, sala este adecvat echipată pentru practicarea mai multor sporturi de la baschet, Ping Pong, badminton, handbal, atletism, până la arte marțiale, taebo și lista ar putea continua. Printre echipamentele premium se numără 10 coșuri de baschet, dintre care două omologate de FIBA, 6 reglabile pe verticală și două mobile pentru preșcolari și multe alte accesorii pe care nu le întâlniți în orice sală de sport.
Am lăsat la urmă aspectul ce îi asigură unicitatea în domeniu:
Parchetul suedez
Punctul forte al sălii este parchetul profesional unic în România. „Este un parchet elastic, antimicrobian omologat de FIBA Level 1. Parchetul ține de un aspect foarte important pentru sănătatea sportivilor, dar care la noi, din păcate, nu e luat în seamă, nu se apreciază. Alt aspect important pentru sănătatea mucoaselor sportivilor e controlul umidității, deci în afară de echipamentele sportive, există foarte mulți bani investiți pentru sănătatea sportivilor, lucruri care nu prea contează la noi în țară!”, menționează Dragoș Curtifan.
Labradors nu promite, face!
Managerul clubului adesea subliniază că toată investiția este dedicată sportivilor. „Ne-am impus standarde înalte. Așa cum orice spațiu dedicat sportului este o oază de sănătate, noi am investit cu gândul la sportivi. În clubul Labradors pe primul loc punem nevoia sportivului, nu egoul antrenorilor! Am făcut acest club pentru a oferi o alternativă pregătirii în sport. Punem accent pe pregătirea individuală. Calitățile motrice, deprinderile motrice și utilitar aplicative sunt necesare tuturor sportivilor, indiferent de sportul practicat. Fără pregătire individuală niciun sportiv nu poate face performanță! Avem programe de educație alternativă prin sport după modelul suedez. Toți copiii sunt importanți în proiectul Labradors Baschetball. Lucrăm cu ei pentru formarea deprinderilor, a îndemânării, iar când vom avea sponsori pe măsură vom putea reintra în sportul de performanță. Muncim din greu pentru fiecare bănuț pentru că suntem un club privat, fără sprijin de la stat. Noi ne facem treaba corect și oferim condiții de pregătire excelente pentru care am investit deja bani privați, un milion de euro ”, comentează suedezul. Și ca să înțelegeți până unde se merge cu grija față de plămânii sportivilor, aflați că în sala Labradors nimeni nu intră înainte de a-și schimba încălțările cu care a venit pe stradă!
Feelingul în club
Discutând cu managerul clubului despre Labradors, sportivi și investiții, i-am adresat obișnuita mea întrebare: „Ce ați fi vrut să ne mai spuneți și nu v-am întrebat!”, Dragoș Curtifan mi-a răspuns. „V-aș fi vorbit despre feelingul în clubul acesta și în taberele Labradors. Că toți suntem egali, antrenori și sportivi. Că în clubul nostru toată lumea se tutuiește cu toată lumea și este un feeling de familie în care la intrarea în sală toți sunt obligați să se descalțe pentru a proteja plămânii sportivilor. Dacă am avea susținători am putea asigura condiții premium de antrenament mai multor copii. Deocamdată trăim din taxele lunare ale abonaților aproape în exclusivitate, dar repet, noi nu spunem povestea cu „o să facem”, noi chiar am făcut! Și am trecut testul suprem! Am investit banii noștri în acest proiect, ceea ce este testul suprem de încredere în ceea ce facem. Three Farm a creat infrastructura, iar eu personal am ținut clubul Labradors în viață!”, afirmă managerul fără falsă modestie.
Cine ești dumneata, Dragoș Curtifan?
Am citit multe despre românul cu cetățenie suedeză, înainte de a-l întreba de unde vine și încotro se îndreaptă! „Viața mea a fost și este foarte complexă. Nu știu ce ar putea fi interesant pentru alții. Că am fondat un club de baschet, care din cauza sistemului păcătos din România și-a schimbat puțin direcția? Aici sunt multe detalii, deci mă opresc”, spune, motivând că „Berbec” fiind se enervează ușor. Afirmație surprinzătoare, omul fiind – aparent – un monument al răbdării. Supranumit „trei – în unu”, Dragoș Curtifan este business manager la Three Farm, sport manager și nu în ultimul rând, antrenor la Clubul Sportiv Labradors.
Curriculum vitae Punctu(a)l
Să începem cu începutul, îi zic să facem o trecere în revistă a celor 46 de ani ai suedezului. Născut în Târgu Secuiesc, Dragoș Curtifan face parte din ultima generație de copii care au învățat la secția română a Liceului Bolyai Farkas din Tîrgu Mureș, din clasa întâi și până la Bacalaureat. De mic copil i-a plăcut baschetul. „La Sibiu am fost jucător de divizia A la Balanța CSU Sibiu, am jucat la Metalotehnica din Tîrgu Mureș, tot în divizia A. La admiterea la facultate am intrat al șaselea din peste 2.500 de candidați la Institutul de Educație Fizică și Sport din București. Și acolo am jucat în divizia A, la ICED București, apoi am avut o escală și la Sportul Studențesc. În 1994 am plecat în Suedia. Am urmat la facultatea de International Business Administration, un fel de comerț exterior și am jucat baschet în a doua Ligă suedeză. Fără să mă laud am pus la punct un proiect în Suedia care a fost premiat de Casa Regală Suedeză. În România am fost scouter la Mobitelco U Cluj. Am fost ofertat să fiu antrenor secund la naționala de seniori a României, dar am refuzat oferta. Am trăit în Suedia, Spania, Australia, vorbesc fluent cinci limbi… Dar dacă ar fi să aleg un loc de reședință aș alege Suedia sau Australia. Dor de țară n-am avut, decât de prieteni, de colegii de echipă, de părinți, de soră-mea, de oraș…”, îmi spune, uitând că, parafrazând poetul, toate astea trebuiau să poarte un nume și li s-a spus dor de țară!
Să vorbim despre tabăra Labradors
Tocmai s-a încheiat ultimul „camp” în stil spartan pe vara asta. „În camp sau tabără de vară, am avut copii din Tîrgu Mureș, Odorhei, dar și de peste hotare, din Ungaria și din Austria. Am mai avut două solicitări, din Norvegia și din Anglia, dar nu li s-a potrivit perioada. În camp vin nu doar sportivi, dar și copii care nu au fost în tabără niciodată, care nu știu cum e să doarmă în deplasare. Chiar și pentru cei din Tîrgu Mureș a fost un prilej ca fiind în localitate să nu fie acasă și să se obișnuiască cu plecarea în tabără. Scopul taberei, mișcarea. Dorim să convingem pe tot mai multă lume să facă sport. Iar cei care fac sport, să-l facă în cele mai bune condiții și cu cele mai bune rezultate.
Reluarea baschetului pentru copii
După o pauză de patru ani în care accentul s-a pus mai mult pe un proiect pe termen lung de responsabilitate socială, Dragoș Curtifan se gândește ca de la toamnă să reia grupele de Baby baschet. „Am finalizat un curs de Euroleague Basketball, ce ar fi echivalentul pentru Champions League la fotbal și am fost printre primii trei antrenori din țară care au absolvit acum câțiva ani respectivul curs”, adaugă el, dacă ar mai fi nevoie de un argument în plus pentru alegerea antrenorului de baschet. Detalii găsiți la un click distanță pe siteul clubului!
Epilog
Clubul sportiv Labradors înseamnă o realizare îndrăzneață într-o lume nepregătită încă pentru transparență, pentru metode moderne de antrenament, pentru responsabilitate socială prin care se face o societate mai bună în care toată lumea ar avea de câștigat. Nu mi-am propus și nici nu s-ar putea face într-un spațiu restrâns o radiografie amănunțită a tot ce presupune această inițiativă, dar sunt sigură că v-am trezit interesul pentru o sală de sport cum numai în Occident mai găsești! Și un antrenor de baschet pe măsură!
Erika MÃRGINEAN