Săptămâna trecută, Reghinul a fost vizitat de un grup de elevi și profesori de la Şcoala de Arte din satul Cojuşna, raionul Străşeni, Republica Moldova. Ei au participat la o Tabăra de vară, găzduită de Centrul Cultural ,,Sfântul Pahomie”, de la Gledin (județul Bistriţa Năsăud), administrat de părintele paroh, Ioan Titieni.
Pe parcursul vacanţei din România, copiii au avut parte de numeroase activităţi şi excursii, printre acestea înscriindu-se şi cea de la Reghin. „Am întâlnit oameni de suflet la Reghin, oameni care au înţeles care sunt intenţiile şi misiunea Centrului Cultural ,,Sfântul Pahomie” …deci toate drumurile dinspre Gledin trec şi prin Reghin”, a spus preotul Ioan Titieni.
La Reghin
Excursia în oraşul viorilor, întreprinsă de elevii şi profesorii din zona Transnistria a Republicii Moldova, a inclus Casa de Cultură ,,George Enescu”, unde aceştia au vizitat Expoziţia de icoane pe sticlă realizate în această vară în cadrul Taberei de creaţie ,,Lumina Crucii”, de câţiva pictori iconari coordonaţi de Marcel Naste. Oaspeţii au asistat apoi la un scurt moment artistic oferit de Simina Cota – membră în trupa de teatru a instituţiei, care a recitat un fragment din Psalmi.
,,Am încercat să-i apropiem de sufletul nostru şi cred că am și reuşit. Ceea ce s-a petrecut aici a fost mai mult decât o primire de oaspeţi. Pot să spun cu certitudine că aici a avut loc o activitate culturală şi sper ca încărcătura emoţională să fie dusă şi peste Prut”, a declarat directorul Casei de Cultură ,,George Enescu”, Marcel Naste. De cealaltă parte, una dintre profesoarele din grup, Elena Cerkaschi, a spus cu emoţie în glas că ceea ce au văzut la Reghin a deschis tuturor sufletele către frumos şi autentic.
Oaspeții au ajuns apoi şi la sediul Primăriei, unde au făcut cunoştinţă cu primarul Maria Precup. A fost rândul lor, de data aceasta, să ofere un scurt spectacol de cântece şi poezii patriotice, spectacol care a impresionat pe toţi cei prezenţi.
Cadouri surpriză
La o zi distanţă de excursia pe care au făcut-o în municipiul Reghin, profesorii şi elevii Şcolii de Arte din Cojuşna au primit la Gledin vizita neaşteptată a reprezentanţilor de la Clubul Rotary Reghin care împreună cu Nicolae Bâzgan, directorul celui mai mare producător de instrumente muzicale din Europa, S.C. Hora S.A., le-au făcut o donaţie constând în instrumente muzicale. Este vorba despre 6 chitare, patru viori, mandoline, naiuri şi muzicuţe pe care elevii şcolii le vor putea folosi la ore. Darul a fost primit cu lacrimi în ochi şi datorită faptului că unitatea de învăţământ împlineşte anul acesta, la 1 septembrie, 25 de ani de la înfiinţare – timp în care nu şi-a înnoit deloc baza materială.
„Era imposibil să stăm deoparte şi să nu sprijinim ceea ce face aici părintele Titieni”, a declarat Nicolae Bazgan, iar Peter Schuller, preşedintele Rotary Reghin, a completat spunând că a fost o surpriză şi pentru ei, cei care au venit cu cadourile, să afle că oferă instrumente muzicale chiar unor elevi de la o şcoală de arte şi că instrumentele ajung la o instituţie care nu a primit niciodată o donaţie de acest gen deşi îşi desfăşoară activitatea în domeniu. ,,Ne bucurăm foarte mult că am reuşit, fără să ştim, să facem un cadou util chiar de aniversarea celor 25 de ani de funcţionare a acestei şcoli”, a mai declarat Peter Sculler.
De asemenea, instrumente muzicale produse de S.C. Hora S.A. au fost oferite şi Centrului cultural din Gledin întrucât acesta găzduieşte în permanenţă activităţi cultural-artistice şi grupuri de turişti dornici să se relaxeze în mijlocul naturii şi să se reculeagă în cadrul spiritual deosebit oferit de locurile unde a vieţuit cel care a devenit Sfântul Pahomie.
În semn de mulţumire pentru cadourile primite, elevii moldoveni şi-au îmbrăcat costumele populare şi au prezentat un scurt program artistic, demonstrând că sunt pasionaţi de muzică şi poezie, dedicaţi artelor şi dornici de perfecţionare.
Emeșe Ardelean