Zilele trecute am vizitat Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din cartierul târgumureşean, Dâmbu Pietros. Dacă altădată am folosit intrarea principală din strada Şurianu, de data asta am intrat pe poarta larg deschisă ce dă în curtea şcolii.
„Nu mai au voie să intre părinţii în curte”
Portarul tocmai intra în ghereta lui, câţiva părinţi stăteau în faţa porţii aşteptându-şi copiii care nu ieşiseră încă de la ore. „Nu mai au voie să intre părinţii în curte”, m-a avertizat din timp un binevoitor. Nu m-a oprit nimeni, aşa că am luat la pas curtea pavată cu pişcoturi. Pe stânga un spaţiu acoperit cu iarbă, pe dreapta clădirea Grădiniţei Nr. 7 cu Program Normal. Apoi clădirea şcolii. O curte spaţioasă, parţial pavată, parţial acoperită cu iarbă şi pe alocuri câteva băltoace păstrând urmele ploii din ziua precedentă.
„Vă pot ajuta cu ceva?”
Prindeam cadru după cadru şi mă întrebam ce au urmărit cei care au făcut o descriere apocaliptică ataşând şi câteva imagini pe care nu le mai regăseam pe teren. Asta nu înseamnă desigur că nu ar fi nevoie de asfaltarea curţii. În timp ce fotografiam de zor, am auzit o voce venind din spatele meu: Vă pot ajuta cu ceva?
Pe moment am avut impresia că suntem protagonistele unui film american. Am răspuns cum ar fi răspuns personajul din film. După primele cuvinte lămuritoare am fost invitată în şcoală. Gazda mea nu era nimeni alta decât directoarea şcolii, prof. Cuciurean Mimi-Ionica.
„S-a mai scris despre mine, despre şcoală deşi nimeni nu a venit încă să stea de vorbă cu mine. Nici numele meu măcar nu a fost scris corect”, mi-a explicat directoarea, în timp ce şi-a scris numele cu majuscule în agenda mea. Ca să nu mai apară greşit!
Directoare cu examenul luat
Am stat de vorbă la direcţiune, în camera dominată de imaginea poetului Mihail Eminescu, lucrată în bej-maroniu ca un covoraş persian. „Doar din septembrie sunt directoare. Da, da, am luat examenul pe bune”, mi-a răspuns după ce ne-am schimbat părerea despre noutăţile din domeniu. Câţi au rămas fără scaunul directorial, cine a ocupat postul fără examen… aşa ca de încălzire.
Din vorbă-n vorbă, am aflat că a terminat facultatea de chimie-fizică la Universitatea A.I. Cuza din Iaşi, apoi a profesat 10 ani în târgul Ieşilor, după care a ajuns, în urmă cu 15 ani, la Tîrgu Mureş, dar de loc e din Brăila.
Porţi deschise
În timp ce făceam o trecere în revistă a realizărilor sale de profesoară şi a proiectelor de directoare, au mai venit părinţi cu copii, ca să viziteze şcoala pe ultima sută, cu ocazia „Zilei Porţilor Deschise”, să se întâlnească cu învăţătoarele, să se intereseze de evaluarea celor mici pentru clasele pregătitoare. Ca o gazdă bună, zâmbitoare şi cu multă răbdare dădea explicaţii şi îndrumare celor care veneau la uşa ei.
Peste 2.000 de copii
„Şcoala noastră cuprinde învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, avem 2.165 de copii cuprinşi în şcoală şi în cele 3 grădiniţe aparţinătoare. Grădiniţele cu program prelungit „Licurici”, de pe strada Lămâiţei, Grădiniţa cu Program Prelungit „Rândunica” de pe strada Ion Buteanu, Grădiniţa „Albinuţa”… şi Grădiniţa Nr.7 cu Program Normal din clădirea din faţă”, a înşirat grădiniţele apoi a continuat cu clasele pregătitoare. Trei clase la secţia română şi două clase la secţia maghiară reprezintă aşa zisele clase zero.
Clasa plutitoare
„Am reuşit să ne organizăm într-un singur schimb educaţia. Orele se desfăşoară între 8 şi 14, în general. Sunt zile când clasa a V-a, clasa „plutitoare” începe de la ora 9 cursurile, dar până la ora 14 le termină şi ei”, a continuat prezentarea şcolii directoarea.
Auzisem de la unii părinţi nemulţumirea că în pauză copiii se duc dintr-o clasă în alta, pentru că elevii de a V-a nu au o clasă stabilă. Deocamdată. De aceea directoarea ar vrea unirea celor două clădiri: Corpul A, fosta Școală Nr. 17, actuala Rebreanu, şi Corpul B, fosta Școală Nr. 15, actualul Liceul Şincai. Proiectul ar fi pe birou, dacă am înţeles bine.
Trei directori adjuncţi
„Nu sunt probleme cu programul laptele şi cornul”, a continuat directoarea adăugând că de mere n-a mai auzit de mult, în schimb e multă bătaie de cap cu licitaţiile pentru alimentele grădiniţelor cu program prelungit. E multă muncă cu problemele administrative. „Suntem patru directori, eu şi trei adjuncţi. Sunt 90 de formaţiuni. Adică grupe şi clase, e de lucru!”, a mai spus. Apoi a pomenit și de consilierul local Gyorfi Julia care, fiind membră în Consiliul Administrativ al școlii, mereu e prezentă sau dacă nu poate veni, o sună și discută problemele școlii. „Se implică într-un mod admirabil”, a menţionat cu mulţumire profesoara.
Uşor-uşor am ajuns la subiectul arzător la ordinea zilei: banii. În luna noiembrie, Consiliul Local Tîrgu Mureş a aprobat o rectificare bugetară, în urma căreia se prevedea alocarea a 50.000 de lei pentru fiecare unitate de învăţământ din oraş. Dar banii încă nu au ajuns… Totuşi speră să primească ajutorul promis, mai ales că şcoala a fost vizitată prin ianuarie de consilierul personal al primarului, Claudiu Maior, despre care se spune că dacă promite, face.
Banii, banii…
Şi astfel am ajuns la subiectul dureros al bălţilor din curte şi a terenului de sport. „Avem un teren de fotbal, cu nocturnă, porţi şi saci cu criblură. Ar trebui doar asfaltat terenul ca să-l putem întinde”, a spus şi, văzându-mi nedumerirea, mi-a explicat pe larg, despre ce este vorba.
„Anul trecut în mai, echipa de fotbal feminin a ciclului primar a cucerit titlul de campioană naţională la turneul final al Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, găzduit de oraşul Roman. Profesorul Codruţ Morariu, unul dintre cei trei directori adjuncţi le-a stat alături fetelor de clasa a IV-a şi la bine şi la greu! Federaţia Română de Fotbal le-a răsplătit perseverenţa şi talentul lor în sport cu terenul sintetic în valoare de 15.000 de euro. Ca premiu pentru locul I, la sfârşitul anului şcolar 2015-2016. Acum nu ar trebui decât betonat locul, ca să-l putem amenaja”, mi-a zis arătându-mi pe geamul deschis terenul împrejmuit şi poarta rezemată de peretele grădiniţei.
Sălile de sport se închiriază
Şi dacă tot am vorbit de sport, veni vorba şi de …sălile de sport. După cazul C.S. Olimpic, când echipa de handbal care se antrena acolo cu acordul directorilor şi consiliilor de administraţie din 2009 până-n decembrie anul trecut, a fost anunţată că va trebui să plătească o chirie pentru folosirea sălii, cum-necum a ieşit la iveală că şi în Sala mică de sport se ţin antrenamente! Aveau cheie şi intrau de două ori pe săptămână! Dacă cu S.C. Olimpic au rămas în relaţii cordiale, cu antrenorul de la Taekwendo, din Sala mică lucrurile nu s-au lămurit încă. Pentru utilităţi ar avea de plată puţin peste 2 lei, iar chiria pentru sală ar fi 30 de lei ora. „Antrenorul a semnat hârtia, dar încă nu a plătit, dar a doua zi deja îşi antrena sportivii la MIU (Liceul Tehnologic Avram Iancu, Tîrgu Mureș n.r.)”, a menţionat directoarea.
180 de ani de la naşterea humuleşteanului
Înainte de a ne despărţi am trecut în revistă şi exponatele din holul principal al şcolii. Panouri mari amenajate cu poze, desene, picturi dedicate unor evenimente de viaţa şcolii. De pildă, panoul cu poze şi colaje dedicate aniversării celor 180 de ani de la naşterea povestitorului Ion Creangă. Sau programul proiectului „Bibliotecar pentru o zi”, lipit pe uşă dincolo de care sunt păstrate cele 49.000 de volume ale şcolii. În aprilie va fi o lecţie deschisă la Bibliotecă pentru care se pregătesc deja elevii!
POSDRU 2014
Tot în holul principal un panou anunţă proiectul „Şcoala Viitorului-inovaţie şi performanţă în dezvoltarea competenţelor pentru o viaţă de succes”, propus de Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu din Tîrgu Mureş, în parteneriat cu şcoala Gimnazială „Matei Basarab”, din oraşul Turnu Roşu, în cadrul Programului operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. POSDRU, cu începere din 2.05 2014.
Obiectivul general al proiectului este formarea competențelor bazate pe cunoaștere, prin servicii educaționale inovative, consiliere și orientare, educație pentru cetățenie activă, antreprenoriat și dezvoltare durabilă la 300 de elevi cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani. Proiectul are un număr de 10 obiective specifice care fac referire la dezvoltarea și implementarea de măsuri inovative în domeniul instructiv-educativ, care să corespundă nevoilor grupului țintă și contextului economico-social actual. Grupul țintă al proiectului este format din 300 de elevi, 40 de cadre didactice și 25 de părinți/tutori ai preșcolarilor/elevilor.
Înainte de a ieşi mai observ un panou: Școala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu” Tîrgu-Mureș a derulat în perioada octombrie 2012 – iulie 2014 un proiect în cadrul Programului Sectorial Comenius-Parteneriate Școlare Multilaterale. Titlul proiectului a fost ,,European Legends on Stage” (ELOS). Parteneriatul a înglobat 9 țări, respectiv România, Ungaria, Polonia, Lituania, Spania, Portugalia, Grecia, Turcia şi Scoția. Obiectivul Programului a fost – Cunoașterea și înțelegerea diversității culturale şi lingvistice europene de către elevii și profesorii din școlile partenere, îmbunătățirea managementului instituțional și a metodelor pedagogice”.
Am fost, am văzut şi … m-am convins. Spre deosebire de imaginile ce circulă on-line situaţia nu e atât de catastrofală. E nevoie de „pişcoturi”, de asfalt, de beton, fără îndoială, dar de aici până la scenariile apocaliptice e o distanţă. Ne exprimăm speranţa că „am promis, am făcut” vor fi auzite cât se poate de repede în curtea şcolii, semn că visul directoarei Cuciurean Mimi-Ionica s-a adeverit!
Erika MĂRGINEAN
ai intrat pe poara gresita
curtea de la primar este plina de noroi
nu curtea de la gimnaziu
oricum de pe vremea directorului Todea in scoala nu s-a mai inevestit mare lucru
Felicitări OLIMPIC! Sa fiți campioni naționali la handbal deși sunteți „echipa de baschet”, e mare lucru
Articol de periat primaria ! Mesajul principal l-ati ignorat. De ce se duc banii de taxe pe sport privat cand scolile si spitalele sunt sub nivelul dorit ? In plus, daca lumea de rand vrea sa faca sport, terenurile „se inchiriaza”.. numa’ in Ro se tin terenuri si sail de sport cu lacatul pe ele..
Infrastructura rutiera si transportul in comun sunt de ras, banii de taxe merge pe concerte si chermeze.. asta era subiectul „apocalyptic” doamna reporter.. ati vizitat toaletele (mai exact buzile) din scolile si spitalele muresene ?
Primaria isi bate joc de noi !!!
Mai citiţi odată. Nu prea aţi înţeles nimic!
Care este cea mai apropiată „budă” de spital, când noi vorbim de bălţile dintr-o curte de şcoală?