Numeroşi cititori s-au înscris, miercuri, la a şaptea ediţie a maratonului de lectură ”Citeşte-le târgumureşenilor!/ Olvass fel Marosvasarhelyért!”, care marchează Ziua Culturii Naţionale şi naşterea poetului Mihai Eminescu, care se derulează în acest an pe parcursul a opt ore.
Ediţia din acest an a Maratonului de lectură are ca temă „Poveşti târgumureşene – poveşti, poezii, istorie despre Târgu Mureş”, este dedicată autorilor mureşeni şi se desfăşoară la Biblioteca Teleki-Bolyai, care este prima bibliotecă publică înfiinţată de pe teritoriul României.
„Ca şi la ediţiile precedente ale maratonului de lectură, cititorii vor putea dedica rândurile pe care le citesc membrilor familiei, rudelor, prietenilor, concitadinilor sau altor persoane. Echipa de organizare va pune la dispoziţia celor care vor să citească o serie de cărţi, dar cine doreşte poate citi din propriile volume. Cititorii care doresc să citească din propriile cărţi sunt rugaţi ca aceasta să fie despre Târgu Mureş. Maratonul de lectură poate fi urmărit în direct pe pagina de facebook Citeşte-le Târgumureşenilor, https://www.facebook.com/citestele. Maratonul de lectură ‘Citeşte-le târgumureşenilor!/Olvass fel Marosvasarhelyért!’ se desfăşoară două zile, în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, şi în 22 ianuarie, de Ziua Culturii Maghiare,”, a declarat unul dintre organizatori, Kovacs Reka.
Maratonul de lectură „Citeşte-le târgumureşenilor!/ Olvass fel Marosvasarhelyért!” 2020 a fost iniţiat în urmă cu şapte ani de deputatul Vass Levente şi este organizat de Fundaţia Studium-Prospero, pe care o conduce, iar în acest an s-au alăturat Biblioteca Teleki-Bolyai, Rotaract Club Téka, Teatrul Naţional Târgu Mureş, Universitatea de Arte Târgu Mureş, Biblioteca Judeţeană Mureş şi Asociaţia Culturală Armeano-Maghiară din Târgu Mureş.
De altfel, între cele două zile, Ziua Culturii Naţionale şi Ziua Culturii Maghiare, este programată o „Săptămână culturală”, în cadrul căreia se vor derula o serie de dezbateri cu teme şi despre alte culturi ale minorităţilor din România.
Organizatorii au arătat că în data de 15 ianuarie s-a dat startul ediţiei din 2020 a Săptămânii Culturale, iar până la maratonul de lectură din 22 ianuarie, de Ziua Culturii Maghiare, când se va citi, de asemenea, de la ora 11.00 la ora 19.00, sunt programate numeroase dezbateri.
Joi, se va discuta despre tradiţiile vânătoreşti şi cultura vânătorească, cu prinţul Dimitrie Sturdza, senatorul Tánczos Barna şi vânătorul dr. Osváth Pál, vineri va fi deschisă expoziţia ilustratorilor din Târgu Mureş – Fábián Gabriella, Molnár Krisztina, Pápai Barna, Hatházi Rebeka, Hodgyai István – iar în 20 ianuarie vor fi prezentate o serie de călătorii prin lume de către farmacistul sighişorean Veress Zsombor.
Tot lunea viitoare, cercetătorul György Veress Imola va prezenta modul în care primarul Bernády György, întemeietorul Târgu Mureşului modern a fost văzut de oameni, în 21 ianuarie, este programată dezbaterea „Armenii şi nobilimea. Integrare şi/sau pierderea identităţii?”, iar evenimentul se va încheia în 22 ianuarie cu maratonul de lectură în limba maghiară, de asemenea cu tema „Poveşti târgumureşene – Vásárhelyi történetek”. AGERPRES