Nunta, în orizontul popular, este un rit de trecere, o inițiere ce presupune intrarea în comunitatea oamenilor căsătoriți, trecerea de la statutul de fată /fecior la cel de însurați și împlinirea destinului.
Tradiții vii, obiceiurile de nuntă vor fi prezente la Festivalul Văii Mureșului, duminică, 31 iulie 2022, ora 13.00, printr-o colaborare între Muzeul Etnografic ”Anton Badea” Reghin și Ansamblul „Doina Mureșului”, prin care va fi reconstituită o nuntă tradițională românească conform obiceiurilor locului.
Întâlnim în lumea satului rămășițe ale unor mentalități arhaice, păstrate în obiceiuri de la nuntă, chiuitul găinii, orația colăcarului, găteala miresei, jocul miresei, jocul stegarului – sunt câteva elemente de patrimoniu imaterial, ce caracterizează nunțile tradiționale, a căror semnificație o găsim în mit.
Nunta, ca orice inițiere, aduce înnoire, o despărțire de trecut și de etapa anterioară, învingerea trecutului individual personal și trecerea la natura universală. Trecerea acestui prag are un simbolism mistic, nunta repetă geneza, sugerează unirea Cerului cu Pământul, fiind lucrarea sacră a lui Dumnezeu.
Însă are și o dimensiune socială și una economică, este o legătură necesară pentru întemeierea familiei, pentru integrarea cum se cuvine în lumea satului, de aici o serie de obiceiuri, reguli și norme cu privire la statutul oamenilor casătoriți.
Sărbătoare și spectacol la care participă tot satul, cu o varietate de obiceiuri, în funcție de loc și zonă, nunta este o etapă importantă în viata omului, ce trebuie trecută și parcursă cu toate momentele pe care le conține, fiecare cu importanța și semnificația lui.