O nouă generație de panouri solare ar putea deveni un instrument agricol în beneficiul plantelor. Tehnologia agrivoltaică ar putea fi folosită de fermieri pentru dezvolarea unor afaceri nu doar în producția agricolă, ci și în domeniul generării de energie.
Insolight și partenerii săi Romande Energie și Agroscope vor construi o instalație de panouri solare speciale pe terenul Agroscope Conthey din Cantonul Valais cu scopul de a testa o nouă soluție agrivoltaică – insolagrin. Acest proiect pilot a fost sprijinit de Oficiul Federal Elvețian pentru Energie (OFEN). Soluția de insolație, care propune înlocuirea serelor acoperite cu poliester utilizate în agricultură, combină agricultura cu producția de energie regenerabilă.
În același timp, proiectul pilot își propune să măsoare impactul potențial pozitiv al instalației asupra randamentului agricol, asigurând în același timp o producție satisfăcătoare de energie. Rezultate semnificative ar deschide calea pentru o implementare a energiei solare fără precedent, fără amprentă suplimentară pe teren.
Proiectat de start-up-ul bazat pe Renens Insolight, sistemul agrivoltaic insolagrin încorporează panouri solare THEIA (Translucency & High Efficiency in Agrivoltaics), care oferă o combinație revoluționară de transluciditate și eficiență electrică ridicată. Combinând două moduri de utilizare bazate pe tehnologia de urmărire optică Insolight, aceste panouri concentrează lumina pe celule solare de înaltă eficiență.
Când este aliniat, sistemul optic poate genera energie (E-MODE), dar este, de asemenea, posibil să o dezaliniți pentru a „scurge” lumina (MLT-MODE). Prin urmare, aceste panouri solare acționează ca o nuanță „inteligentă”, ajustând cantitatea de lumină pe care au lăsat-o să treacă. Acestea permit optimizarea fotosintezei plantelor de-a lungul anotimpurilor și contribuie la reducerea impactului negativ al temperaturilor fierbinți de vară asupra randamentului și calității produselor agricole, recuperând în același timp restul luminii sub formă de electricitate.
Începând cu iulie 2021, aceste panouri solare vor fi instalate peste culturile de căpșuni și zmeură la centrul experimental Agroscope din Conthey ca înlocuitoare pentru serele acoperite cu poliester.
Reunind membrii Insolight, Romande Energie și Agroscope, echipa proiectului își propune să demonstreze că este posibilă combinarea eficientă a producției agricole și a producției de energie electrică pe același teren, utilizând o structură agricolă și fotovoltaică cu dublu scop. Rezultatele colectate vor contribui, de asemenea, la evaluarea rentabilității acestui tip de instalație și la clarificarea perspectivelor sale financiare. Soluția susținută de Oficiul Federal Elvețian pentru Energie (OFEN) va fi testată timp de patru ani pe o suprafață de 165m2, concepută pentru a oferi rezultate semnificative care să permită planificarea viitoarelor implementări la scară largă.
„Cultivarea fructelor de pădure și a fructelor mici în spații acoperite permite îmbunătățirea randamentelor și a calității fructelor, reducând în același timp presiunea cauzată de majoritatea bolilor fungice. Această structură agrivoltaică a fost creată cu scopul de a înlocui și îmbunătăți funcțiile de protecție și umbrire ale tunelurilor umbrelă pe care le folosim peste culturile de căpșuni și zmeură, fără a împiedica activitatea agricolă”, a declarat Bastien Christ, șeful Grupului de cercetare „Boabe și plante medicinale” la Agroscope.
Noi perspective pentru sectorul fructelor de pădure și a energiei solare
Strategia energetică a Elveției are în vedere realizarea neutralității carbonului până în 2050. Swissolar consideră că expansiunea masivă a energiei solare este singura soluție pentru atingerea acestor obiective. Se estimează că va trebui adăugat cel puțin 1,5 GWp pe an (30 GWp până în 2050), adică de patru până la cinci ori nivelul implementării actuale. Combinând generarea de energie solară cu utilizarea agricolă a terenului, tehnologia agrivoltaică reprezintă o tendință în plină expansiune în Europa, care ar putea decola în Elveția dacă proiectul pilot confirmă așteptările promotorilor săi.
Noua generație de tehnologii fotovoltaice Insolight diferă acele panouri solare convenționale de pe acoperiș. Soluția lor devine un instrument agricol în beneficiul plantelor.
„Reglarea dinamică a luminii transmise plantelor deschide calea pentru o protecție sporită împotriva variațiilor climatice și a posibilelor creșteri ale randamentelor culturilor datorită potrivirii luminii la nevoile plantelor și scăderea temperaturii în timpul valurilor de căldură prin efectul de umbrire”, a explicat Bastien Christ.
Prin concentrarea asupra culturilor care necesită structuri de protecție (tunele de poliester sau sere), instalația solară insolagrin își îndeplinește dubla funcție prin înlocuirea acestor structuri existente. De asemenea, permite utilizatorilor să evite utilizarea materialelor plastice și să optimizeze utilizarea terenului.
„Dacă rezultatele obținute sunt semnificative, această inovație ar putea avea un potențial mare. Înlocuirea structurilor existente cu panouri solare în zonele agricole ar completa completarea instalării solare pe acoperiș și, astfel, va grăbi ritmul decarbonizării în Elveția”, a declarat Martial Genolet, director de afaceri fotovoltaice la Romande Energie.
Soluția cu panouri solare insolagrin ar putea duce în cele din urmă la un câștig economic, datorită optimizării simultane a producției agricole și a generării de energie.