O companie de recrutare din Belgia a preluat 20% din acţiunile firmei mureşene care a dezvoltat robotul de recrutare Dora
O companie de recrutare din Belgia a preluat 20% din acţiunile firmei mureşene care a dezvoltat robotul de recrutare Dora

O companie de recrutare din Belgia a preluat 20% din acţiunile firmei mureşene care a dezvoltat robotul de recrutare Dora

House of HR, un grup de companii cu activităţi în domeniul serviciilor de resurse umane din Belgia cu afaceri de 1,8 miliarde de euro, a preluat 20% din acţiunile companiei ro­mâ­neşti Happy Recruiter. Va­loarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

Călin Ştefănescu, Happy Recruiter: În următorii cinci ani vrem să devenim cel mai important robot de recrutare din lume. Avem deja 1 – 1,5 ani în faţa competiţiei. 

House of HR, un grup de companii cu activităţi în domeniul serviciilor de resurse umane din Belgia cu afaceri de 1,8 miliarde de euro, a preluat 20% din acţiunile companiei româneşti Happy Recruiter. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

Happy Recruiter este o companie de tehnologie fondată anul trecut în Târgu-Mureş de către şapte antre­prenori locali, care au creat robotul Dora, o platformă care foloseşte inte­ligenţa artificială pentru recrutarea de personal de pe reţelele de socializare.

„Vrem ca, în următorii cinci ani, să devenim cel mai important robot de recrutare din lume. Este un moment oportun pentru im­ple­mentarea tehnologiei pentru a recruta pentru că, pe de-o parte, se rezolvă partea cu stresul recruiterului, care stă toată ziua pe telefoane şi care are sarcini mecanice şi, pe de altă parte, îi ajută pe candidaţii care au nevoie de un loc de muncă să îşi găsească mai uşor un job. Planul este ambiţios, dar avem un avantaj competitiv, pentru că suntem cu 1 – 1,5 ani înainte faţă de concurenţă, deoarece încep să se dezvolte din ce în ce mai mulţi roboţi în acest domeniu“, a spus Călin Ştefănescu, unul dintre cofondatorii Happy Recruiter.

Grupul belgian House of HR, care a intrat în acţionariatul companiei româneşti Happy Recruiter, ges­tionează 9 companii cu activităţi în domeniul recrutării, închirierii de personal în regim temporar şi consultanţă şi are peste 500 de birouri în mai mult de 10 ţări. Anul trecut, grupul a avut o cifră de afaceri consolidată de 1,8 miliarde de euro.

Robotul Dora – numele bot-ului de recrutare al Happy Recruiter – adresează un set de întrebări candidaţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi care ţintesc o anumită poziţie scoasă la concurs de angajatori. Candidaţii – care răspund la întrebări prin intermediul Facebook Messenger – sunt întrebaţi de robotul Dora dacă au experienţă în meseria pentru care au aplicat, când au lucrat ultima oară, de când ar fi disponibili să înceapă munca sau ce salariu aşteaptă. Ulterior, Dora sortează candidaţii care au pretenţii conforme cu aşteptările angajatorului şi programează un interviu cu candidatul, când acesta este disponibil, urmând să fie contactat de către re­cruiter.

Robotul Dora a fost lansat în luna martie a anului tre­cut, iar în primul an de la im­ple­mentare com­pania a avut venituri de 260.000 de euro şi un profit de 60.000 de euro.

„Anul acesta vrem să ajungem la venituri de 1 milion de euro şi încercăm să rămânem pe profit dacă putem. Dar nu ţintim profitul deloc, pentru că avem suficient cash disponibil din investiţie şi, probabil, din experienţa anterioară, o să cheltuim mai mult decât o să încasăm ca venituri anul acesta, dar vom folosi sume importante în marketing şi dezvoltare pentru a atrage candidaţi cât mai potriviţi pentru companii“, a mai spus Ştefănescu.

Robotul Dora este programat să discute cu candidaţii pe Facebook Messenger, însă atrage candidaţii atât de pe Facebook, cât şi de pe Instagram, LinkedIn şi Google Adwords, pentru că „80% din populaţia care lucrează este pe reţelele sociale“.

„De bani nu aveam musai nevoie pentru dezvoltarea businessului, pentru că am început să facem bani rapid. Însă am căutat un parteneriat cu o firmă de talie medie de pe piaţă ca să putem aplica tehnologia dezvoltată în toate companiile din grup, iar ei îşi reduc astfel costurile de marketing  şi de recrutare. Iar pentru noi, acest parte­neriat înseamnă mult know-how şi acces la o piaţă relevantă pentru Europa“.

Happy Recruiter are 7 cofondatori cu experienţă în domeniul recrutării: Mădălina Nemethi, Raluca Ştefănescu, Dragoş Lup, Liviu Livanu, Andrei Cornea, George Cheteles şi Călin Ştefănescu. Toţi cei şapte sunt din Târgu-Mureş şi au lucrat împreună la Tjobs, platformă de recrutare cu oferte de muncă pentru străinătate deţinută acum de un holding olandez.

Rezultatele robotului Dora, la 1 an de la lansare:

• Lansat în martie 2018, robotul Dora a realizat în primul an 277.217 de interviuri conform specificaţiilor primite de la recrutori.

• Un număr de 10.553 de candidaţi au fost angajaţi sau sunt în proces de angajare.

• Robotul Dora vorbeşte engleză, olandeză, română şi, în curând, limba germană.

• Un interviu cu Dora durează între 3 şi 13 minute.

• În medie, este nevoie de 5 până la 6 zile pentru ca angajatorul să accepte un candidat după ce acesta a finalizat interviul cu Dora, robotul de recrutare.

• Ofertele de muncă postate de companii pentru recrutările făcute de robotul Dora sunt în proporţie de 46% poziţii de white collar şi 54% pe segmentul blue collar.

• În primul an, Dora a generat venituri de 260.000 de euro şi un profit de 60.000 de euro, iar ţinta de venituri pentru 2019 este de 1 milion de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.04.2019

Happy Recruiter este o companie de teh­nologie fondată anul trecut în Târgu-Mureş de către şapte antre­pre­nori locali, care au creat robotul Dora, o platformă care fo­lo­seşte inteligenţa arti­­fi­cială pentru recru­tarea de personal de pe reţelele de socializare.

„Vrem ca, în următorii cinci ani, să devenim cel mai important robot de recrutare din lume. Este un moment oportun pentru implementarea tehno­logiei pentru a recruta pentru că, pe de-o parte se rezolvă partea cu stresul re­cruiterului, care stă toată ziua pe tele­foa­ne şi care are sarcini mecanice şi pe de altă parte îi ajută pe can­di­daţii care au nevoie de un loc de muncă să îşi gă­sească mai uşor un job“, a spus Călin Şte­fă­­nes­cu, unul dintre co­fon­­datorii Hap­py Recruiter.

Robotul Dora a fost lansat în luna mar­tie a anului trecut, iar în pri­mul an de la im­plementare a ge­nerat venituri de 260.000 de euro şi un profit de 60.000 de euro. Pentru anul acesta, fondatorii ţintesc ve­nituri de 1 milion de euro.