Pentru extragerea maxima a mineralelor si a vitaminelor din alimente si a beneficia de o piele stralucitoare si sanatoasa, trebuie sa consumi o gama variata de alimente santaoase, sa faci miscare si sa te odihnesti suficient.
Se cunoaste efectul antiinflamator si antioxidant al alimentelor si al sportului asupra structurii pielii.
Pentru o piele sanatoasa, urmati urmatoarele sfaturi:
- Tineți încărcătura glicemică la 70 maxim si evitati carbohidratii rafinati cum ar fi dulciurile si toate produsele cu făină albă, patiserie, covrigi, covrigei, orez alb, zahar rafinat, dulceată, gem, etc.
- Opteaza pentru cerealele integrale, care sunt bogate in fibre solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol plasmatic, contin de asemenea fitonutrienti in cantitati comparabile cu cele din fructe si legume.
- Fructele si legumele (cu cat sunt mai coloarate cu atat mai bine!) sunt foarte bogate in antioxidanti; recomand cele intens colorate: verde, rosu, mov, portocaliu; 5 portii pe zi pentru beneficii maxime si practice nicio masa fara minim 50% din farfurie legume non-amidonoase.
- Pește gras.Consumul de peste este asociat cu o stare de sănătate pentru sistemul cardio-vascular. Recomand somonul, macroul și sardine;pesti bogati în acizi grași omega-3. Serviti cel puțin două porții pe săptămână.
- Ulei de masline extravirgin. Poti inlocui clasicul ulei de floarea soarelui bogat in acizigra si omega 6 care sustin inflamatia cu EVOO (ulei de masline extravirgin presat la rece).
- Iaurtul grecesc.Calciul ajută să fii sanatos, iar iaurtul este o sursă bună, in plus daca adaugi si niste afine sau fructe de padure ai obtinut un desert sanatos, perfect echilibrat, bogat in calciu, antioxidanti si probiotice.
- Fructele oleaginoase – nucile sau alunele sunt o sursa importanta de vitamine din grupul B, benefice pentru inima sau creier; grasimile continute (bogate in Omega-3 si acizi grasi nesaturati) in acestea intra in structura colagenului si elastinei cutanate, ajutand la mentinerea structurii si rezistentei pielii. Se recomanda consumul acestora in cantitati moderate, deoarece contin foarte multe calorii, iar ca idee de a le consuma fie crude ca atare, coapte sau sub forma de batoane cu miere/curmale/seminte.
- Rosiile și alte alimente bogate în licopen, care este o substanță chimică naturală, te pot ajuta să te protejezi împotriva cancerului.
- Vinul rosu. Alcoolul poateajuta la scăderea colesterolului „rău” (HDL Colesterol), la prevenirea cheagurilor de sânge și la normalizarea tensiunii arteriale.
Cat vin rosu este recomadat să beau? Limitele unui consum regular au fost stabilite de către autorităţile sanitare la 14 unităţi pe săptămînă pentru bărbaţi şi 7 pentru femei. Departamentul de sănătate este mai curand favorabil unui consum zilnic decat săptămînal. În acest caz limita zilnică ar fi de 2 unităţi pe zi pentru bărbaţi şi 1 pentru femei. Nici o autoritate ştiinţifică sau guvernativă nu recomandă consum zilnic de alcool ca pe o terapie în favoarea promovării unei bune sănătăţi. O unitate de alcool echivalează cu un pahar cu vin (150ml) .
- Broccoli este bogat in vitamine și antioxidanți, și fibre. Conţine substanţe numite glicosinolaţi, care conform unor recente studii medicale ajută la menţinerea stării de sănătate a celulelor şi a sistemului cardiovascular. Broccoli promovează si activitatea enzimelor detoxifiante care ajută corpul să se elibereze de substanţele toxice periculoase.
- Apa este esentiala pentru mentinerea hidratarii pielii, muschilor, circulatiei si a tuturor organelor organismului. Recomand consumul a 30mg/kg/corp aproximativ 8 pahare de apa plata sau filtrate/zi.
Procesul de imbatranire al pielii este relationat in primul rand cu expunerea la soare si cu mostenirea genetica. Daca doresti sa ai o piele frumoasa, trebuie sa eviti expunerea la soare cand ultravioletele sunt peste limita si nu aduc niciun beneficiu, ci din contra, sa folosesti creme cu protectie solara, sa eviti fumatul, sa ai o dieta sanatoasa si sa consumi suficiente lichide si faci miscare zilnic.
Nutriționist, Carmina Stroia