Un kurtoskalacs lung de 15 metri va fi preparat la sfârşitul acestei săptămâni la Sfântu Gheorghe, unde va avea loc cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci, au anunţat, joi, organizatorii.
Potrivit acestora, evenimentul gastronomic, suspendat timp de doi ani din cauza pandemiei COVID-19, îşi propune să promoveze zona şi tradiţiile locale, iar în cadrul acestuia vor fi organizate, printre altele, concursuri pentru desemnarea kurtoskalacs-ului anului preparat după o reţetă tradiţională şi cel mai bun kurtoskalacs preparat după o reţetă inovativă.
„Kurtoskalacs – Festivalul Deliciilor Dulci ajunge anul acesta la cea de-a IV-a ediţie şi va avea loc în perioada 9-11 septembrie 2022. Programul de anul acesta este conceput pe două coordonate, una profesională şi una artistică. Un element de noutate este acela că publicul participant la festival va avea prilejul de a gusta în premieră variante moderne, reinterpretate, ale celebrului kurtoskalacs (…) Aşadar, sâmbătă, 10 septembrie, concurenţii vor trebui să prepare kurtoskalacs după o reţetă tradiţională, iar duminică, 11 septembrie, vor avea ca temă să reinterpreteze reţeta tradiţională, adică să prepare cozonacul secuiesc într-un mod cât mai creativ”, se arată într-un comunicat de presă transmis de către organizatori.
Concursurile vor avea loc în Piaţa Libertăţii din Sfântu Gheorghe şi în parcarea fostului Hotel Bodoc, iar la acestea vor participa echipe din Ciucani – Sânmartin, Cetăţuia – Sânsimion, Miercurea Ciuc, Lupeni, Odorheiu Secuiesc, Sântionlunca, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Târgu Mureş şi Valea Crişului.
Printre membrii juriului se numără maestrul cofetar Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe şi Veres Istvan din Târgu Secuiesc, chef cu o stea Michelin.
În programul festivalului este inclusă şi masa rotundă cu tema „Cufărul de zestre – identificarea şi valorificarea valorilor materiale din aria noastră geografică”, programe interactive pentru copii, precum şi un atelier de preparat kurtoskalacs.
Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu aproape patru ani o campanie de promovare a kurtoskalacs-ului şi a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele înrudite cu acesta.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că originea acestui produs tradiţional este foarte veche, însă prima reţetă datează din anul 1784 şi provine din actualul judeţ Covasna, fiind consemnată de către contesa Mikes Maria din Zăbala.
Mai mulţi specialişti, care au refăcut „arborele genealogic” al kurtoskalacs-ului, au descoperit că acesta are nouă „verişori” în Europa.
„Kurtoskalacs – Festivalul Deliciilor Dulci” este organizat de Consiliul Judeţean Covasna în parteneriat cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, Casa de Cultură „Konya Adam”, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Organizaţia Asociaţiilor Fermierilor din Ţinutul Secuiesc. AGERPRES
Foto: Arhiva Kronika