Deschiderea spre lume a României în anii postdecembriști au adus schimbări majore în toate domeniile de activitate. Nu încercăm în acest material să facem un inventar al acestora, ne rezumăm să relatăm doar un singur domeniu, agricultura. S-au încercat să se introducă, de-a lungul anilor, în culturi fezabile, noi soiuri de legume, cereale și fructe, noutăți în premieră de care persoanele în vârstă doar au auzit că se cultivă pe undeva, în țări îndepărtate. În sudul țării au apărut culturi de alune de pământ, plantații de kiwi, smochini, banani și rezultatele, unele, au fost chiar spectaculoase. Au fost valorificate în acest mod terenuri mai sărace, acolo unde culturile tradiționale nu dădeau rezultate economice notabile. Așa s-a ajuns la cultura unei specii mai ciudate, găsită cu mare efort și în pădurile noastre, un produs natural mai puțin consumat în bucătăria noastră tradițională, dar prețuită la cel mai înalt nivel în țări ca Italia și Franța, în occident în mod special. Dar, la fel ca orice lucru greu de găsit este și foarte scump. Această adevărată minune vegetală are un nume…
Trufa…
… este o ciupercă subterană (hipogee) din genul TUBER, clasa ASCOMYCETAE, diviziunea MYCOTA. Specialistul George Jorj de la firma IL TARTUFO ALBA SRL care are sediu în ALBA MALL CENTER, Alba Iulia, ne-a declarat că trufele sunt „ciuperci care trăiesc sub pământ și care sunt legate de rădăcinile copacului și se dezvoltă în perfectă simbioză cu acesta, evident luând gustul și aroma acestuia”. Într-adevăr, pentru cei care apreciază mâncărurile fine, trufele sunt fructe delicioase ale pământului și reprezintă o adevărată comoară subterană. Cu un gust și o aromă fină, trufa a fost cerută…
… la mesele regilor și împăraților încă din antichitate
Această ciupercă deosebită, o adevărată enigmă vegetală, este originară din zonele temperate cu păduri întinse și cu sol calcaros. În funcție de aceste condiții, trufele au mărimi și culori diferite, de la alb la negru. În natură, trufele apar în apropierea rădăcinilor copacilor la o adâncime de la 5 la 30 de cm și chiar și la suprafață. Sunt foarte greu de găsit fără ajutorul unor câini sau porci dresați ceea ce face ca prețul acestui ,,adevărat aur negru” să crească. Așa cum spuneam, francezii și italienii sunt mari amatori de trufe și delicatese aromate cu ciupercile ca atare, și atunci prețurile sunt mai „piperate”, cu ulei sau cu unt de trufe, rețete care sunt mai accesibile ca preț.
O investiție sigură
Economista Nuți Lazăr de la firma IL TARTUFO ALBA SRL din Alba Iulia a studiat acest domeniu și a constatat că cererea de trufe este în continuă creștere pe piața internațională. „În mod cert, este una dintre cele mai sigure și rentabile investiții din agricultură”, spune economista și explică și de ce. „În cele mai multe cazuri trufele provenite din culturi sunt mai bune din punctul de vedere al aspectului și al calității. Și, evident, mai scumpe, mai valoroase”. Specialistul Sorin Moraru precizează că: „Prin cultura dirijată asigurăm condițiile cele mai bune de dezvoltare prin irigări și alte lucrări specifice” și explică biologia trufei care, la fel ca toate ciupercile se dezvoltă în lipsa totală a clorofilei care are rolul important al fotosintezei. Pentru a se dezvolta, trufa „împrumută” acest element important de la alte organisme vii într-un schimb reciproc avantajos atât pentru trufă, cât și pentru plantă într-o asociație simbiotică numită micoriză.
Scriam mai sus că această cultură trufieră este aducătoare de…
…mari beneficii bănești.
Pe piața internațională, unde au mare căutare, trufele se vând cu bani buni. La noi în țară, piața este mai redusă, comenzile venind de la restaurantele de elită la care și clientela este de aceeași categorie. Despre rentabilitate, cheltuieli și beneficii va vorbi, mai jos, un tânăr cultivator din Luduș, Adrian Urcan, care a înființat o trufărie în suprafață de un hectar în apropierea orașului Luduș.
Cum poți porni o afacere, foarte simplu
Pentru înființarea de culturi trufiere pe întreg teritoriul țării, firma IL TARTUFO ALBA SRL beneficiază de serviciile unei echipe de specialiști cu înaltă calificare: Nuți Lazăr, Sorin Moraru, George Jorj și Nicoleta Dan, fiecare dintre ei și toți împreună fiind alături de cei care încearcă o experiență nouă în agricultură. Într-o prezentare simplă, firma se ocupă cu înființarea de culturi de alun simplu, nuc soiul Sorento, pomi fructiferi și citrice, cu asigurarea asistenței tehnice pe toată perioada necesară. George Jorj spune că, spre deosebire de alte firme producătoare, IL TARTUFO ALBA asigură plante cu dezvoltare rapidă. Astfel, dacă se plantează în această toamnă, în primăvara următoare ele rodesc. După doi ani de zile, recolta va fi foarte bogată. Plantele livrate au vârsta de 3-4 ani și dacă cineva dorește, sunt aduse în ghivece cu fructele deja formate pe crengi. Bineînțeles, se acordă o garanție pentru viabilitatea lor și pentru acceptarea grefelor, pentru că plantele se transferă din ghiveci în strat. De asemenea, firma preia produsele recoltate și asigură comercializarea acestora.
Pentru cei interesați să înființeze o cultură trufieră…
… alegerea terenului este determinantă și de aceea specialiștii de la IL TARTUFO ALBA asigură consultanța tehnică, fie la fața locului, fie prin expedierea unor mostre de sol la sediul firmei unde se determină PH-ul și nivelul de calcar, iar pentru o analiză mai completă mostrele se trimit la Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Alba. În cazul în care terenul corespunde cerințelor, urmează o serie de lucrări agricole pentru plantare. Puieții sunt micorizați, au vârsta de un an, se livrează în ghivece și se plantează pe tot parcursul anului, cu excepția perioadei de iarnă. George Jorj spune că asistența tehnică este gratuită în primul an de la plantare. Pe tot parcursul existenței plantației, firma asigură asistență pe bază de abonament acordând clientului până la recoltare indicații și recomandări pentru ca trufiera să se dezvolte în mod optim. Se execută și recoltarea cu personalul și câinii firmei, asigurându-l pe cultivator de preluarea producției. Recoltarea făcută de specialiști asigură o operațiune calificată care nu afectează, într-un fel sau altul, recoltele viitoare.
Cultură dublă
Plantele micorizate care au cel mai bun randament sunt pinul, carpenul, fagul, stejarul și alunul. Firma IL TARTUFO ALBA recomandă alunul pentru dubla cultură, dar pentru cei care sunt interesați doar de cultura trufelor se recomandă stejarul. Acesta are o perioadă de producere a trufelor de peste 60 de ani, față de doar 35-40 de ani în cazul alunului. Este adevărat că în acest caz se recoltează atât alune, cât și trufe. Producția de trufe negre pe o plantație de un hectar este de 120-150 de kg. Prețul trufelor negre este cotat la bursa de valori și a fost anul trecut (2013) între 100-800 euro/kg, în funcție de tipul de trufă. Pentru trufele albe prețul de achiziție poate să ajungă și la 3.000 de euro/kg, iar la vânzare 6.000-7.000 de euro. Până acum, firma a achiziționat trufe cu prețul de până la 3.000 de euro/kg. În aceste condiții, valoarea recoltei este între 20.000 de euro în cele mai rele condiții și 80.000 de euro, un câștig fabulos pentru agricultură. În cazul culturilor trufiere în plantațiile de alun se mai adaugă și valoarea fructelor, 3-7 euro/kg, adică după 15 ani se obține o recoltă de 3,5 tone de fructe la hectar. La un preț mediu de 6 euro/kg se poate obține suma de 21.000 de euro. Dar, atenție! Culturile trufiere pot intra în producție începând cu al patrulea an sau al cincilea an. Până la recoltă și valorificare este nevoie de lucrări de întreținere și de irigare, dacă este cazul. Sorin Moraru spune că lucrările de înființare a culturii pot fi executate de IL TARTUFO ALBA cu personalul și mijloacele proprii. În acest caz este prevăzută trasarea, pichetarea, săparea gropilor și plantarea puieților. Plantele micorizate care sunt oferite de IL TARTUFO sunt certificate și garantate de către UNIVERSITA DEGLI STUDII DELLA TUSCIA – Viterbo (Italia).
Așa cum am spus, lucrările care trebuie executate pentru înființarea culturii nu sunt complicate și se pot executa și cu forțe proprii, dar cu supravegherea și indicațiile tehnice ale specialiștilor.
Investiție în trufe la Luduș
La Luduș, un tânăr fermier, Adrian Urcan a hotărât să facă pasul cel mare spre domeniul trufelor după ce s-a convins că investiția inițială merită să fie făcută în vederea unor profituri mari în viitor. „Am cultivat mai mulți ani porumb și grâu pe terenul meu și am început să fiu nemulțumit de munca multă și de prețul scăzut pe care îl primeam pentru produsele recoltate”. Mai întâi a auzit de firma IL TARTUFO ALBA, apoi a vizitat o trufieră și văzând rezultatele financiare ale producătorului s-a hotărât repede. Din variantele propuse de specialiștii firmei a ales stejarul pentru cultivarea trufelor. În toamna anului 2012 a plantat un hecatar de teren cu 723 de pueți de stejar micorizați din Italia și a început să respecte calendarul lucrărilor agricole indicat de firma din Alba Iulia. Investiția a fost de aproximativ 15.000 de euro și plantația se dezvoltă acum conform prevederilor. Au trecut doi ani de atunci și se estimează că peste alți doi ani se vor recolta primele „diamante negre”, adică trufe. Luând în calcul o producție minimă de trufe vândute se realizează un venit considerabil.
Trufa în avantaj față de orice altă cultură
„Scăzând investiția inițială și costul lucrărilor agricole, rămâne un beneficiu important, avantajul fiind în favoarea trufei în comparație cu orice altă cultură tradițională”, spune Adrian Urcan.
În prezent, specialiștii de la Alba Iulia oferă asistență tehnică și urmăresc evoluția plantelor care nu trebuie tratate cu îngrășăminte chimice sau cu ierbicide, insecticide sau pesticide. Totul trebuie să fie natural, nu se admite nici gunoiul de grajd, totul trebuie să fie ecologic.
Adrian Urcan este tânăr și va putea asista peste vreo 60 de ani la încheierea ciclului de viață a plantației. Dacă totul va merge bine, din beneficiul consistent pe care îl va realiza în anii următori, va înființa o nouă plantație pentru copiii și nepoții săi. Dar, până când vom ajunge în viitor, prezentul ne preocupă mai mult. Statul român nu subvenționează asemenea culturi agricole, ceea ce este de neconceput într-o țară europeană. Normal ar fi să îi ajute pe curajoșii care încep de la zero o asemenea afacere, știind că din punct de vedere economic afacerea este foarte rentabilă, atât pentru producători, cât și pentru bugetul național. Așa cum suntem obișnuiți, poate că, odată și odată, cineva se va trezi la realitatea uneori aspră, dură, a agriculturii românești și va lua în considerare acest aspect neglijat acum.
Informații utile
Ca o noutate, începând cu anul viitor firma își lărgește domeniul de activitate aducând și punând în vânzare și răsaduri cu diverse soiuri din culturile noastre tradiționale și din cultura europeană. Va fi o gamă deosebită începând cu soiuri de vinete, castraveți, ardei, anghinare, ierburi aromatice, rosmarin, cicoare, rucola și altele. Încă o noutate! Acum, firma are posibilitatea de a furniza pentru restaurantele din zonă, pentru degustare și pentru pregătirea preparatelor cu trufe, pe lângă materia primă și asistență practică prin maestrul bucătar Nicoleta Dan care se poate deplasa la sediul restaurantului pentru a-i instrui pe bucătari. Este necesară aceasta pentru că în prepararea rețetelor cu trufe sunt câteva mici secrete care în necunoștință de cauză pot compromite aroma și gustul deosebit dat de trufe.
Ioan A. BORGOVAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.