Ametistele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri şi au fost utilizate de numeroase civilizaţii ca pietre ornamentale sau de bijuterie. Legenda antică spune că o nimfă a respins atenţia lui Bachus, zeul vinului, dorind să rămână pură şi curată. Transformată de zeiţe într-o statuie de cuarţ pur, Bachus a turnat vin peste cristalul care a devenit violet. Aşa a luat naştere ametistul …
Ametistul este varietatea de culoare violet lavandă cuarţului, cu diverse nuanţe, de la foarte închisă la tente purpurii. Cele mai bune ametiste provin din Rusia, Sri Lanka, Brazilia, Bolivia, Uruguay şi Namibia. În România se întâlneşte frecvent în forma naturală.
De-a lungul vremii, pietrele de ametist şlefuite au fost folosite pentru crearea bijuteriilor. Cele mai celebre au aparţinut Caterinei de Medici, iar un ametist se află încrustat în Coroana Angliei.
Muzeul Județean Mureș și Grupul Mineralia vă invită în perioada: 5-8 mai 2017 la expoziţia Mineralia, pentru a descoperi fascinantele minunăţii ale naturii, prezentate în toate formele, de la piatra brută la bijuterie. Locul de desfășurare este la Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Piața Trandafirilor, 11.
O nouă ediție MINERALIA, la sediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară
Category: Stirile Punctul