Pentru a-și promova alimentele, producătorii care folosesc ingredente locale își vor putea eticheta produsele cu DOR – De Origine România, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică.
Pot folosi etichetarea voluntară DOR persoanele fizice ce dețin atestat de producător, societățile comerciale din sectorul agroalimentar, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, cooperativele agricole care utilizează în procesul de fabricație materii prime de bază de origine românească.
Mai exact, în cazul produselor neprelucrate, producția cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea și mulsul în cazul vacilor, ovinelor și caprinelor să aibă loc pe teritoriul României. În cazul cărnii, aceasta trebuie să fie obținută de la animale născute, crescute și sacrificate pe teritoriul României, iar în cazul produselor de origine animală, altele decât carnea, acestea trebuie să fie obținute de la animale crescute pe teritoriul României.
În cazul produselor prelucrate, fabricarea trebuie să aibă loc din produse neprelucrate obținute ca în mențiunile de mai sus. Totuși, în conținutul lor este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform rețetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.
Schema se aplică pe tot teritoriul României, cu respectarea prevederilor din legislația UE.
Potrivit proiectului de act normativ, pentru a putea folosi eticheta „De Origine România”, solicitanții trebie să depună la Ministerul Agriculturii un dosar cu acte printre care cerere, atestat de producător, lista produselor pentru care se solicită certificarea și înregistrarea, un caiet de sarcini etc.