70 de studenți au avut ocazia în ultimele luni să urmeze un stagiu de practică, în cadrul proiectului cu finanțare europeană „Practică interdisciplinară – o șansă pentru viitorul tău”, derulat de Asociația Culturală ,,Amphion”, în parteneriat cu Asociația ,,Divers” Tîrgu-Mureș.
Punctul culminant al primei etape din acest proiect s-a consumat în weekend-ul ce tocmai a trecut (27-28 aprilie), la sediul Fundației Alpha Transilvană. Cei 70 de studenți au fost împărțiți în 10 grupe, în fiecare fiind cooptați câte trei studenți de la drept (de la Universitatea „Dimitrie Cantemir”), respectiv comunicare și relații publice (de la Universitatea „Petru Maior”) și câte unul de la teatrologie (de la Universitatea de Arte).
Fiecare grupă, îndrumată de câte un tutore, a primit sarcina ca, timp de două zile, să lucreze la actele pentru înființarea unei organizații non-guvernamentale, să conceapă un prim proiect al acestei asociații și, de asemenea, să conceapă o campanie de advocacy în conformitatea cu scopul ONG-ului înființat.
Înainte de împărțirea în grupe…
…fiecare student a făcut un stagiu de 45 de ore, însă în această primă etapă practica s-a derulat pe specializări. Mugur Gorea, coordonatorul de comunicare al Asociației Culturale Amphion explică: „Ca organizare a fost un stagiu de practică de 60 de ore pentru fiecare student, acesta fiind un stagiu complet. Acest stagiu a fost împărțit în două etape. În etapa întâi, 45 de ore, fiecare student, în funcție de specializarea lui, a participat la trei module, pentru competențele lor specifice legate de practică. Au avut tutori specializați, care au lucrat cu ei pe domeniile respective. Practic, ei au lucrat cu niște personalități care în viața reală asta fac – lucrează în meseria pentru care studenții se pregătesc să o obțină. În total au fost 70 de studenți, anul acesta, pentru că proiectul se reia din toamnă pentru un nou ciclu universitar”.
În teorie sună destul de frumos, însă n-a fost simplu deloc. Venind de la trei universități diferite, studenții aveau stagii de practică diferite, în funcție și de specializare. De pildă, pentru studenții de la drept, se specifică în reglementările lor, care țin de meserie și de domeniu, că practica se face în ultimul semestru al facultății, iar proiectul făcea practica aferentă primului semestru. Până la urmă s-a făcut și armonizarea, iar în weekend-ul trecut studenții s-au putut reuni să facă și partea concretă a stagiului de practică.
Sub îndrumarea tutorilor…
…aceștia au lucrat sâmbătă și duminică de dimineața până seara, pentru a-și putea prezenta apoi rezultatele în cadrul unui concurs în care premiul cel mare a fost o excursie de cinci zile la Bruxelles, la instituții și ONG-uri din domeniul cultural și nu numai. Grupa câștigătoare a fost desemnată, de către un juriu format din specialiști cu experiență de ani de zile în zona societății civile mureșene, grupa coordonată de Adriana Tomulețiu, cadru didactic la Universitatea „Dimitrie Cantemir”.
Câștigul mai mare, al tuturor, a fost însă experiența acumulată, spune Mugur Gorea, de la Asociația Culturală Amhpion: „Din punctul meu de vedere, în afară de faptul că au făcut într-adevăr practică, pe bune, lucru care nu se întâmplă în general la universități, au rămas cu niște cunoștințe specifice, pe care nu cred că le-ar fi putut dobândi în altă formulă de practică. Poate că sună a laudă, dar așa este. În al doilea rând, este vorba de experiența lor personală și de evoluția lor personală. Noi i-am văzut maturizându-se, lucrând, câștigând o experiență care le rămâne pe toată viața”.
Au rezultat 10 proiecte și 10 idei originale….
… care pot fi implementate la Tîrgu-Mureș, chiar de către studenții participanți, care au primit o retribuție de 1.100 de lei/student. Așadar, cu un buget de 7.700 de lei, studenții pot practic să se asocieze și să pună bazele ONG-ului. „Absolut toate cele 10 proiecte sunt, din punctul meu de vedere, viabile și funcționale și pot fi oricând puse în practică de către studenții respectivi. Cei care vor să facă treaba asta vor fi 100% ajutați de noi, de partenerii noștri, de prietenii noștri, de către tutori; chiar sperăm să se întâmple, să se dezvolte zona asta a ONG-urilor și a societății civile”, mai spunea Mugur Gorea.
Proiectul „Practică interdisciplinară – o șansă pentru viitorul tău” este finanțat în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, se derulează pe parcursul a 23 de luni (se va finaliza în 31 ianuarie 2014) și are o valoare de puțin peste două milioane de lei, din care 97,9% reprezintă finanțarea nerambursabilă de la Comisia Europeană.
Cătălin Hegheș
a fost o experienta unica, foarte utila.
am petrecut 60 de ore ca intr-o familie, a fost super!!
a fost o experienta unica
Tin sa anunt ca acesti studenti (eu fiind printre ei), nu au primit suma respectiva, asa cum au anuntat ei. Inca asteptam detalii exacte despre data in care vom primi acei bani promisi (pe baza CONTRACTULUI).
Multumesc ca mi-ati sters comentariul.
Nu l-am șters Gina, doar că e prima dată când ne trimiți un comentariu și aștepta aprobarea, care iată că a venit.
Cât despre bani, există o birocrație foarte stufoasă în spate pe care organizatorii o urmează, dar nu ține numai de ei. Ca o paranteză, noi am mai scris despre aceste întârzieri aici: https://punctul.ro/2012/10/08/fonduri-europene-otravitoare/ și după cum poți vedea în text nu e vina ONG-urilor că autoritățile de management nu-și fac treaba. Oricum, pentru problema asta îți recomandăm să iei legătura cu cei de la Asociația Culturală Amphion, care sunt sigur că o să-ți explice de ce anume sunt aceste întârzieri.