O echipă de medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a reuşit o operaţie de extirpare a unei tumori uriaşe, de peste un kilogram, crescută pe muşchii spatelui, pe cei costali şi intercostali, care a invadat patru coaste şi o parte a plămânilor, în urma unei intervenţii care a durat aproape patru ore şi jumătate.
Doctorul Vasile Bud, de la Clinica de Chirurgie I a SCJU Târgu Mureş, a declarat, miercuri, că pacienta, în vârstă de 64 de ani, a fost supusă la o intervenţie chirurgicală laborioasă, care, pe lângă rezecţia formaţiunii tumorale, a presupus şi refacerea peretelui toracic.
‘Este vorba despre o bolnavă în vârstă de 64 de ani, care a fost operată de un sarcom de perete toracic în urmă cu trei ani. Nu s-a prezentat la controale, nu urmează niciun tratament şi vine în clinica noastră cu o tumoră gigantică de perete toracic drept, localizat posteriolateral. Iniţial se punea problema complexităţii intervenţiei, au existat o serie de analize, în cele din urmă ne hotărâm să practicăm o intervenţie laborioasă. Era un sarcom recidivat de perete toracic cu localizare posteriolaterală, care invada practic 4 coaste, concomitent cu invazia muşchilor structurii peretelui toracic, a coastelor, invada şi o parte din ţesutul pulmonar. S-a hotărât rezecţia în bloc a formaţiunii, cu extirparea formaţiunii, a peretelui toracic a ţesutului pulmonar, cu limite oncologice. Refacerea peretelui a fost laborioasă, dificilă, s-a făcut după metoda clasică, cu lame de oţel inoxidabil blades şi cu plasă de substituţie, de polipropilenă’, a declarat dr. Vasile Bud.
Dr. Constantin Copotoiu, care a participat la intervenţie, a arătat că în Clinica Chirurgie I din Târgu Mureş se fac foarte multe operaţii complexe, întrucât ‘este una dintre puţinele clinici din ţară care abordează mai multe regiuni anatomice – plecând de la chirurgia endocrină, de la glandele tiroide, glandele mamare, chirurgie toracică, chirurgie digestivă, chirurgie vascular periferică, sistemul venos’.
‘Având acest abord larg, logic că întâlnim şi multe cazuri dificile, complexe, în care uneori imaginaţia trebuie să lucreze. În urmă cu câteva zile, a fost operată de o echipă din clinica noastră, condusă de doctorul Bud, doctorul Habor (…) Evoluţia postoperatorie este foarte bună, bolnava se simte bine, fără tulburări respiratorii’, a susţinut dr. Copotoiu. El a mai ţinut să sublinieze că acesta nu este singurul caz complex abordat de specialiştii de la Clinica de Chirurgie I.
Pacienta Veronica Onofrei a declarat că se simte bine şi a apreciat profesionalismul medicilor din Târgu Mureş.
Managerul SCJU Târgu Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a susţinut că această intervenţie chirurgicală bazată pe o procedură destul de rar întâlnită în România ‘este dovada profesionalismului medicilor SCJU Târgu Mureş’ şi că este un alt pas important către alte obiective majore ale spitalului, cum ar fi transplantul hepatic, transplantul renal, transplantul de pancreas.
AGERPRES