Cele mai interesante filme poloneze, recent produse în Polonia, vor putea fi vizionate la cinematograful Arta din Târgu Mureș în perioada 7-9 aprilie 2017.
Filmele prezentate anul acesta la ediția 12 a CinePOLSKA au fost apreciate de juriile multor festivaluri și de către criticii de film și, ceea ce este cel mai important, au atras în sălile cinematografelor poloneze și europene numeroși spectatori. După proiecțiile de la București și Chișinău desfășurate în toamna anului trecut, filmele pornesc acum la drum către alte orașe. În perioada 24 martie-9 aprilie, proiecțiile în România vor avea loc la Iași, Piatra Neamț, Timișoara, Galați și Târgu Mureș, iar în Moldova – la Bălți.
“Filmele din acest an sunt, în primul rând, istorii captivante despre oameni aflați în fața unor alegeri dificile, care îngăduie spectatorului să se emoționeze, să reflecteze, dar și să se amuze. Acțiunea majorității lor are loc în zilele noastre”, explică Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București care, în colaborare cu Asociația Cineaștilor din Polonia, organizează festivalul. “Motto-ul CinePOLSKA 2017, „Istorii din prezent”, are și o altă semnificație. Aceste filme, care povestesc despre trecut, abordând astfel problematica istoriei, au un mesaj universal și foarte actual”, adaugă Agnieszka Skieterska.
Spectatorii din Târgu Mureș vor putea vedea trei filme artistice poloneze. Primul dintre ele este filmul plin de umor și cu o muzică excelentă „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”, regizat de Janusz Majewski, unul dintre decanii de vârstă ai cinematografiei poloneze. Pelicula spune povestea unor muzicieni care luptă pentru libertatea lor spirituală în vremurile întunecate ale stalinismului fiind, în același timp, un imn adus jazz-ului și pionierilor acestuia.
CinePOLSKA este un bun prilej pentru a vedea și filmul Małgorzatei Szumowska, intitulat „Trupul”, distins, printre altele, cu Ursul de Argint pentru regie la Berlinală. Aparent o simplă istorie de familie, el devine în mâinile tinerei regizoare o discuție emoționantă despre spiritualitate, despre viața de după moarte și raportarea noastră față de propriul corp.
Al treilea film din program este pelicula regizoarei Kinga Dębska, cu titlul „Vaci mai sunt fetele mele”, povestea tragi-comică a două surori, Marta și Kasia, care, în contextul unor grele încercări pentru familie, își schimbă total atitudinea față de ele însele. Deși filmul vorbește despre momente tragice pentru orice familie, regizoarea a evitat banalitatea unui serial TV, reușind să facă spectatorii să râdă foarte des în timp ce urmăresc filmul și să iasă din cinematograf într-o stare de bună dispoziție, gândindu-se însă la ceea ce este cu adevărat important în viață. Distribuția actoricească de prim rang face ca povestea să fie vizionată cu mare plăcere. Filmul a primit premiul publicului la numeroase festivaluri, printre altele în 2016 la Festivalul „Ceau, Cinema!” din Timișoara.
Proiecțiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică. Partener local: Asociatia K’ARTE.
7-9 aprilie, ora 20.00, CINEMA ARTA – Piața Trandafirilor nr. 35-37
7.04.2017, ora 20.00
EXCENTRICII. PE PARTEA ÎNSORITĂ A STRĂZII / Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy
Polonia, 2015, 112 min., comedie
Regia: Janusz Majewski
Scenariul: Włodzimierz Kowalewski
Distribuția: Maciej Stuhr, Natalia Rybicka, Sonia Bohosiewicz, Anna Dymna ș.a.
subtitrare în limba română
La sfârșitul anilor cincizeci, Fabian, emigrant de război, jazzman și dansator de succes se întoarce acasă din Anglia. Împreună cu un grup de muzicieni amatori înființează un big band de swing, care câștigă repede aprecierea publicului. La scurt timp, vedeta formației devine Modesta, alături de care Fabian începe să trăiască o frumoasă poveste de dragoste. Ca rege și regină ai muzicii swing, aceștia pornesc în turneu prin Polonia, viața lor părând desprinsă din filmele hollywoodiene. Într-o zi, însă, Modesta dispare.
„Excentricii”, a cărui acțiune se desfășoară pe ritmul unor hituri aparținând celor mai mari legende ale jazzului, este o adaptare strălucită a romanului omonim de Władysław Kowalewski. Este apologia libertății artistice cu care erau asociate muzica jazz și swing în perioada realității mohorâte a Poloniei anilor ’50. Majewski vorbește despre vise și nostalgia după cultura vestică prin intermediul unor standarde muzicale, prezentând astfel ipostaze necunoscute ale epocii. Un film extraordinar. – Małgorzata Steciak, „Stopklatka”
8.04.2017, ora 20.00
TRUPUL / Body/Ciało
Polonia, 2015, 90 min., dramă
Regia: Małgorzata Szumowska
Scenariul: Małgorzata Szumowska, Michał Englert
Distribuția: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwała, Ewa Dałkowska ș.a.
subtitrare în limba română
Polonia, în zilele noastre. Un procuror cinic și fiica sa, care suferă de anorexie încearcă, fiecare în felul său, să se regăsească după moartea tragică a persoanei iubite. Atunci când, într-o zi, terapeutul fetei le spune că persoana decedată a luat legătura cu ea și vrea să le transmită un mesaj, aceștia vor fi obligați să-și revizuiască concepțiile cu privire la viață și moarte.
Szumowska pune față în față trei abordări complet diferite despre viață, singurătate și corp. Cea a fiicei anorexice, care se îndepărtează de mediul social prin toate mijloacele posibile. A tatălui care nu reușește să comunice cu fiica sa și care-și îndeplinește sarcinile profesionale fără nicio urmă de emoție. Și, în cele din urmă, a femeii de vârstă mijlocie, care trăiește într-o lume doar a ei și care nu reușește să treacă peste pierderea suferită în trecut. – Łukasz Rogojsz, „Newsweek Polska”
Filmul a câștigat Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 2015.
9.04.2017, ora 20.00
VACI MAI SUNT FETELE MELE / Moje córki krowy
Polonia, 2015, 88 min., dramă, comedie
Regia și scenariul: Kinga Dębska
Distribuția: Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński ș.a.
subtitrare în limba română
Marta este o actriţă de succes care nu îşi poate pune ordine în viaţă, crescându-și singură copilul. Spre deosebire de sora sa dominatoare, Kasia este sensibilă şi expansivă. Lucrează ca învățătoare, căsnicia ei este departe de a fi ideală. Cele două surori nu se înţeleg foarte bine, însă îmbolnăvirea neaşteptată a mamei le obligă să coopereze, mai ales că trebuie să aibă grijă şi de tatăl lor drag, dar uşor despotic.
Kinga Dębska vorbește despre situații cunoscute probabil tuturor. Toată lumea s-a confruntat sau se confruntă cu pierderea unei persoane dragi. Filmul este foarte autentic în această privință; așteptarea tensionată pe holul spitalului, rugăciunea pentru sănătate, ritualurile șamanice și sfaturile vracilor, și în cele din urmă discursul funerar – toate sunt situații din viața reală. – Krzysztof Połaski, „Telemagazyn”
Filmul a câștigat Premiul publicului la Festivalul Ceau, Cinema! de la Timișoara, ediția 2016.