Guvernul va susţine reaprobarea în Parlament a proiectului privind construcţia de hidrocentrale mici pe arii protejate, după ce vor fi corectate elementele neclare declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, menţionând că România are nevoie de energie, transmite Agerpres.
„Curtea s-a pronunţat ieri pe principiul bicameralismului, motiv pentru care în momentul în care vom avea publicată motivarea Curţii se va întoarce în Parlament. Guvernul va susţine ca elementele neclare din cuprinsul legii să fie asumate de Senat şi de Cameră şi să o reaprobăm, pentru că avem nevoie de aceste hidrocentrale, sunt bani ai României care au fost investiţi în aceste hidrocentrale. Avem cel puţin în momentul de faţă 11 care sunt asumate prin a fi repuse în funcţiune, pentru că ele unele dintre ele au ajuns la un nivel de finalizare de până la 90%. Avem nevoie de energie. Energia este o cerinţă strategică pentru noi şi pentru Uniunea Europeană, deci vom finaliza acest proiect până la finalul anului acesta”, a afirmat Ciucă.
Curtea Constituțională salvează pentru moment ariile protejate prin decizia de neconstituționalitate la legea 117/2022 (de modificare a OUG 57/2007), privind continuarea proiectelor hidroenergetice în arii naturale protejate, transmite ONG-ul Agent Green.
Potrivit comunicatului, mai multe organizații de mediu au semnalat acest lucru încă de la debutul procesului legislativ din Parlament, cât și nelegalitatea unor proiecte, direct vizate de modificările legislative, decisă prin hotărâri judecătorești.
Agent Green notează că decizia CCR din data de 2 noiembrie este una binevenită și demonstrează că legea este neconstituțională, însă abordează doar nerespectarea principiului bicameralismului, nu și celelalte 10 încălcări semnalate.
Propunerea legislativă a fost modificată chiar în timpul ședinței de plen a Camerei Deputaților și ar fi permis continuarea unui număr mai mare de lucrări decât cele deja semnalate de organizațiile de mediu.
Propunerea inițială prevedea scoaterea din arii protejate „pentru obiective de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, obiectivele fiind în curs de execuție sau demarate anterior declarării ariilor protejate la 29 iunie 2007”. Forma adoptată de Camera Deputaților și modificată în timpul plenului prevedea că „obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes