Școala Gheorghe Șincai din Rîciu va beneficia de o stație de epurare de ultimă generație la începutul acestui an. O biotehnologie inovatoare axată pe microorganismele electroactive pentru epurareaapelor uzate menajere va fi utilizată pentru a trata apele uzate din toalete și dușuri. Este prima instituție de învățământ din România care va profita de pe urma acestei inovații.
La finalul proiectului, școala din Rîciu va înregistra economii bugetare serioase și va deveni, de asemenea, un model de urmat la nivel național în tratarea apelor uzate.
„Ne propunem să contribuim la reducerea decalajului actual dintre soluțiile inovatoare de tratare a apei și replicarea lor în piață prin implementarea, în parteneriat cu Primăria Rîciu, a unei stații descentralizate de epurare a apelor uzate care să trateze apele uzate din toaletele și dușurile școlii Rîciu”, spune Doru Popa de la ProWater.ro, inițiatorul proiectului.Proiectul este o premieră absolută pentru România, iar odată finalizat va fi un exemplu pentru alte instituții.
Din acest punct de vedere, școala din Rîciu va fi un model de urmat, profitând de o tehnologie naturala inovatoare așa-numita METland®, care s-a dovedit a fi superioară solutiilor convenționale disponibile în comerț. Acest lucru vine ca urmare a utilizării microorganismelor electroactive în combinație cu un material electroconductiv inovator pentru a obține rate de epurare pem2 de 10ori mai mari decât metodele tradiționale.
Stația de epurare de la școala gimnazială este complet diferită de stațiile standard . Se compune din două elemente principale: etapa de pre-tratare pentru îndepărtarea particulelor de dimensiuni mari prin separarea gravitațională, iar al doilea este de fapt o unitateMETland de 1metru pătrat capabilă să inlature biologic poluanții organici fără aport de energie. „rezultatuleste apă curată care poate fi reutilizată fie în gospodărie, pentru irigații, spălare etc., fie poate fi deversată în natură fără niciun risc de poluare chimică a mediului”, a adăugat Doru Popa.
METland® a fost deja implementat cu succes în Spania, Danemarca, Grecia, Marea Britanie și odată cu introducerea acestui tip de tehnologie în școala din Rîciu, România, se alătură listei.
Tehnologie premiată
Pentru prima dată în România, o instituție de învățământ va beneficia de soluțiaMETland® pentru tratarea apei, făcând inutile vechile sisteme de canalizare bazate pe rețele de conducte. O astfel de tehnologie inovatoare a primit o serie de premii internaționale în ceea ce privește inovarea, durabilitatea și naturaecologică .
Soluția METland® este completată cu utilizarea unui nou tip de biosenzor pentru măsurarea calității apei prin intermediul microoganismelor care arată o capacitate fascinantă: conversia poluanților în curent electric. Acest proces inovator poate informa cu ușurință operatorul prin intermediul instrumentelor TIC, transformând tratarea apelor uzate într-un proces interactiv între dispozitiv și un telefon inteligent în mâinile utilizatorului final.
Stațiile de epurare create pe baza acestei tehnologii au eficienta de epurare ridicata, spațiu și resurse energetice scazute, deschizând calea către rezolvarea problemei apelor uzate și a tratării apelor uzate în zonele rurale. Stațiile au, de asemenea, avantajul de a se integraperfect în mediul urban sau rural natural, datorită designului lor minimalist.
Doar unul din zece săteni români are acces la canalizare
Problema lipsei canalizării în zonele rurale sau izolate este o realitate românească. Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut am avut aproape 11 milioane de locuitori (10.794.270 n.red.) racordați la sistemele de canalizare, reprezentând 55,8% din populația rezidentă a României, cu 279.346 de persoane mai mult decât în 2019. În mediul rural avem puțin peste un milion de oameni (1.157.988 n.red.) care au beneficiat de canalizare anul trecut, adică puțin peste 13 % din populația rurală a țării.
Cu alte cuvinte, cei care locuiesc la țară în 2021 au șanse minime să beneficieze de epurarea apelor uzate. Cifrele plaseaza Romania pe ultimul loc în Europa din acest punct de vedere. Solutiile clasice, centralizate au inconvenientul costurilor ridicate/capita. Implementarea solutiilor noi, usor de implementat si operat, cu costuri reduse de implementare si operare, cu performante ridicate privind gradul de epurare descentralizateDin pot reprezenta solutia viitorului respectiv creșterea accesului la epurare
Proiectul Rîciu se vrea un prim pas spre implementarea unor soluții moderne,inivativeși ecologice de epurarea apei.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.