Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna consideră ‘discriminatorie’ legea adoptată recent de Senat care impune obligativitatea cunoaşterii limbii române de către toţi angajaţii din sistemul de stat. Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că orice persoană angajată într-o instituţie de stat trebuie să aibă cel puţin studii liceale şi o diplomă de bacalaureat, prin urmare se subînţelege că a susţinut examenul de Limba română şi a luat notă de trecere. În consecinţă, spune liderul PCM, noile prevederi legale referitoare la testarea salariaţilor reprezintă un ‘act de discriminare’.”Dacă ai diplomă de bacalaureat înseamnă că ai luat notă de trecere la limba română şi nu mai ai nevoie de un alt examen. Dacă se cere încă un examen în plus, e discriminatoriu’, a declarat liderul PCM.
Acesta a ţinut să menţioneze că, din punctul său de vedere, ar fi absolut obligatoriu ca toţi funcţionarii publici care lucrează în judeţele Covasna şi Harghita să cunoască nu doar limba română, ci şi limba maghiară. ‘Eu cred că în Secuime fiecare angajat ar trebui să cunoască limba maghiară. Trăim în Secuime, unde minoritatea maghiară este prezentă într-un procent de 75%, deci, este halucinant dacă cineva spune că nu trebuie să cunoască limba maghiară. Dacă vine Janos bacsi sau Mari neni (nenea Janos sau tanti Mari -n.r) de la Micfalău sau de la Bixad, care s-au născut pe vremurile când aici nu era România şi din acest motiv nu cunosc limba română, atunci cum se vor descurca într-o instituţie publică? Deci legea e nedemocratică’, a conchis Kulcsar Terza Jozsef.
Proiectul de lege adoptat luni de Senat, care aduce modificări Codului Muncii, prevede că încadrarea salariaţilor în instituţiile, autorităţile publice şi alte unităţi bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz, şi cu îndeplinirea condiţiilor de bază ca orice persoană angajată pe teritoriul României să cunoască limba română, scris şi vorbit. ”Pe teritoriul României toţi angajaţii statului trebuie să cunoască limba română la nivelul B sau C, în funcţie de poziţia ocupată”, se precizează în expunerea de motive. Potrivit legii, orice persoană care constată că există angajaţi din sistemul bugetar care nu cunosc limba română pot sesiza în scris instituţiile în cauză sau cele ierarhic superioare, urmând ca salariaţii reclamaţi să fie examinaţi în maxim 15 zile de la depunerea sesizării.
Propunerea legislativă urmează să fie transmisă spre dezbatere Camerei Deputaţilor.
AGERPRES