Pe lângă cele 60 de scurtmetraje selectate pentru concurs, organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native au inclus în program, şi anul acesta, numeroase lungmetraje. Printre titluri se regăsesc şi pelicule premiate la festivaluri internaţionale de renume.
Printre acestea se numără şi „Poziţia copilului”. Filmul regizorului Călin Peter Netzer a câştigat, anul acesta, Ursul de aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin. Pelicula ne prezintă povestea lui Barbu, care cutreieră pe străzi cu maşina cu 50 km/h peste limita legală, şi doboară un copil. Copilul moare cu puţin timp după accident. Barbu riscă între trei şi cincisprezece ani de închisoare. Mama sa, Cornelia, o arhitectă din înalta societate, hotărăşte să intervină şi începe o campanie pentru salvarea fiului său. În rolurile principale îi putem vedea pe Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Cerasela Iosifescu şi Mimi Brănescu.
Un alt produs al industriei cinematografice româneşti prezent la Alter-Native 21 este filmul tânărului regizor Paul Negoescu, intitulat „O lună în Thailanda”. Iată sinopsisul lungmetrajului: în noaptea Anului Nou, Radu descoperă că nu e mulţumit de viaţa lui sentimentală şi decide să se despartă de prietena sa. Porneşte într-o călătorie prin cluburile şi petrecerile bucureştene în căutarea fostei iubite. Dar este ea femeia de care are nevoie cu adevărat? Personajul principal este redat de Andrei Mateiu, în celelalte roluri apar, printre alţii, Ioana Anastasia Anton, Sînziana Nicola, Tudor Aaron Istodor şi Raluca Aprodu.
Printre filmele maghiare incluse în programul festivalului Alter-Native 21. se numără pelicula lui Fliegauf Benedek, intitulată „Numai vântul”, desemnată să reprezinte Ungaria la premiile Oscar de anul trecut, la categoria cel mai bun film străin. „Numai vântul” ne prezintă o zi din viaţa unei familii de ţigani, urmărind în paralel activitatea membrilor acesteia, din zori până la miezul nopţii. Personajele sunt redate de Toldi Katalin, Lenvai Gyöngyi, Sárkány Lajos, Toldi György, Egyed Attila şi Vasvári Emese.
Alte filme maghiare care apar în program sunt: „Uşa”de Szabó István sau „Thorn castle” de Balogh György.
Un alt lungmetraj care merită văzut este cel al regizorului sârb, Srdan Golubovic, intitulat „Cercuri” (2012). Filmul se focusează pe un anumit moment al conflictului din Bosnia din 1993. Pelicula a fost premiată anul acesta la festivalurile de film din Berlin, Sarajevo şi Sofia şi este candidatul Serbiei la Oscarul pentru cel mai bun film străin.
Lista filmelor artistice incluse în programul Festivalului Alter-Native 21 poate fi găsită pe site-ul www.madisz.ro.
În conformitate cu acordul de parteneriat încheiat între organizatori şi Consiliul Judeţean Mureş, în acest an festivalul care se va desfăşura în perioada 6–10 noiembrie la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureş este inclus în seria de evenimente culturale organizate de Consiliul Judeţean cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Palatului Culturii. Alţi parteneri ai festivalului sunt Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş, Ambasada Israelului la Bucureşti şi Institutul Balassi – Centrul Cultural al Repubicii Ungare Bucureşti, iar cei mai importanţi finanţatori sunt Centrul Naţional al Cinematografiei, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria Municipiului Tg. Mureş, Fondul Bethlen Gábor, Fundaţia Communitas.
Sursa: Alter-Native