Omagiu pentru Eugen Todoran
Omagiu pentru Eugen Todoran

Omagiu pentru Eugen Todoran

Actorul, regizorul de teatru și televiziune, scriitorul și omul de cultură Eugen Todoran s-a născut în anul 1933 și copilăria și tinerețea și-a petrecut-o în Luduș, tărâmul minunat pe care nu îl poate uita nici acum.

După ce și-a încheiat studiile primare în Luduș, cele liceale la Liceul „Al. Papiu Ilarian” din Tîrgu Mureș, a devenit absolvent al IATC-ului bucureștean în acea „Promoție de aur al teatrului românesc”. Colegi i-au fost Mircea Albulescu, Draga Olteanu, Amza Pellea, Victor Rebenciuc și lista ar putea continua cu nume la fel de cunoscute. În cariera sa a interpretat zeci de roluri în teatrele din Timișoara, Galați și Iași mai întâi, apoi pe scenele teatrelor „Odeon” și „Constantin Nottara” din București, acolo unde a înregistrat succese și în activitatea regizorală. În mod firesc au urmat colaborări cu Cinematografia și Televiziunea Română. Meritele culturale i-au fost recunoscute cu un lung șir de premii naționale și internaționale. Dar, după cum afirma odată, titlul de „Cetățean de onoare al orașului Luduș” primit în anul 1995, l-a emoționat în mod deosebit. „Un țipăit de păun” – romanul cinematografic scris împreună cu soția sa, Marie-Jeanne conține secvențe autobiografice interesante.

La sfârșitul lunii iunie 2017 imobilul de pe strada Aurel Vlaicu nr. 9 a cunoscut agitația specifică unui eveniment deosebit. Amabilele gazde Pal Imre și Emilia au fost gazde atente pentru cei care s-au reunit pentru dezvelirea și sfințirea unei plăci de marmoră cu inscripția „În această casă și-a petrecut copilăria și tinerețea actorul, regizorul de teatru și televiziune, scriitorul Eugen Todoran, cetățean de onoare al orașului Luduș”. Au venit de la Tîrgu Mureș urmașii actorului, Nicolae M. Todoran, Nicolae O. Todoran și Nicolae Todoran, foștii colegi de clasă Ersilia Bozedean – Nicolau și Vasile Palcu, aceștia fiind prezentați de prof. Mircea Gheborean, autorul unui cuprinzător „Laudatio”. A fost prezent și Emil Marian, fostul primar din 1995, precum  și actualul primar Cristian Moldovan care a rostit o scurtă cuvântare. Sfințirea plăcii a fost efectuată de părintele protopop Lucian Voșloban. Alături de vecinii de pe strada Aurel Vlaicu au fost prezente și profesoarele Sălcudean Angela, Alina Budușan, Carmen Petac, Mirena Roman, Nadia Ghic, Iuliana Lung și  Adrian Banea, alături de elevii Școlii gimnaziale nr. 1. A lipsit din motive medicale, sărbătoritul care a transmis celor prezenți un mesaj citit de nepotul Nicolae M. Todoran, cei prezenți exprimându-și urările lor de bine și de sănătate.

      Ioan A. BORGOVAN

Lasă un răspuns