Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu (foto), a declarat pentru AGERPRES că marţi a fost adoptată în plen completarea şi modificarea Legii nr.151/2010, în care a fost cuprinsă şi prevederea referitoare la decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autişti de către organizaţiile neguvernamentale. ‘Astăzi Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, prin adoptarea completărilor şi modificărilor Legii nr. 151/2010 a realizat pentru pacienţi ceea ce trebuia făcut mai demult. O noutate ar fi decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autişti de către organizaţiile neguvernamentale. O altă prevedere este aceea că Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi ONG-urile să stabilească o procedură prin care copiii cu autism să poată fi integraţi în şcoli normale. Urmează ca pe baza legii să fie stabilite şi normele de aplicare. Prin legea de faţă a fost creat practic cadrul referitor la condiţiile de învăţământ ale pacienţilor cu autism, partea de protecţie a pacientului şi aparţinătorului şi partea de terapie, nu doar cea medicamentoasă, ci şi cea de psihoterapie’, a declarat Florin Buicu.
Deputatul a susţinut că deşi la această dată autismul este considerat ‘o condiţie pe întreaga viaţă şi nu poate fi vindecat’, nu înseamnă că nu se poate face nimic pentru persoanele cu autism şi că acestea ar fi irecuperabile. ‘Diagnosticarea şi intervenţia timpurie, urmate de tratament specific şi individualizat pot face ca persoanele cu autism să progreseze, să atingă maximul potenţialului lor şi să trăiască o viaţă demnă şi mulţumitoare’, a spus acesta.
Deputatul Florin Buicu susţine că a avea un copil autist înseamnă că în permanenţă cineva trebuie să fie în preajma lui, că sunt părinţi care renunţă la serviciu pentru a se ocupa de nevoile acestora şi că în prezent toate costurile pentru terapie sunt suportate de către părinţii pacientului. ‘Părinţii pot fi terapeuţi, dacă au timp şi înclinaţie. Poate fi o metodă de a economisi banii, şi în mod sigur oferă o cunoaşterea mai bună a propriului copil şi a progreselor sale. Dar acest lucru înseamnă şi diminuarea veniturilor considerabile. În prezent, serviciile de recuperare şi reabilitare constând în psihiatrie pediatrică, logopedie, kinetoterapie, terapie comportamentală, psihopedagogie sunt susţinute financiar de părinţii copiilor în cadrul centrelor specializate. Aceştia nu primesc decât suma de 500 de lei lunar ca şi însoţitor, atâta vreme cât costurile pentru serviciile enumerate mai sus se ridică lunar la aproximativ 1.500 de euro’, a mai subliniat Buicu.
Acesta a spus că a citit recent despre autism că este o afecţiune mai des întâlnită decât cancerul, diabetul, SIDA sau sindromul Down şi că Center for Disease Control din SUA estimează că 1 din 150 de copii suferă de autism.
Legea nr. 151/2010 modificată marţi se referă la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
AGERPRES