Tricolorul României a fost sărbătorit, ieri, la Târgu- Mureș, fiind urmat obișnuitul, dar mereu emoționantul ritual religios și militar închinat zilei de 26 Iunie, Ziua Drapelului Național. Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale Târgu- Mureș a asigurat, împreună cu oficialitățile religioase și administrative, un cadru festiv și solemn pentru a cinsti culorile naționale și, totodată, memoria înaintașilor care, sub drapel, s- au unit și au luptat pentru păstrarea granițelor României, pentru independența și libertatea națiunii române.
Marți seara, drapelul tricolor a fost depus la Catedrala Mare Ortodoxă, fiind sfințit in cadrul Liturghiei de a doua zi, dimineața, în prezența oficialităților și enoriașilor. Purtat de Garda militară de Onoare, stindardul a fost apoi adus și înălțat pe cel mai înalt catarg din perimetrul municipului, cel care vegheaza Monumentul ecvestru închinat prefectului Avram Iancu.
În alocuțiunea sa, prefectul Ciprian Dobre a marcat momentul solemn așezând drapelul, în cuvinte, alături de limba română, de Imnul Național și de Stema României, simboluri eterne ale dăinurii românismului, simboluri ale căror păstrători suntem, cu datoria sfântă de a le transmite generațiilor viitoare, chezășie a independenței și suveranității țării noastre.
Asistența a fost una deosebită în acest an, chiar dacă nu foarte numeroasă, sub caniculă. Copii cu drapele aduși de părinți pentru o lecție vie de istorie, tineri și adulți, pensionari, dar și un grup de turiști germani care și- au făcut loc, în liniște, dorind să urmărească festivitatea înainte de a porni într- un periplu programat în oraș și județ.
Drapelul tricolor a fost arborat pe catarg în acordurile Imnului Național, înainte de înălțarea sa fiind binecuvântat de preotul militar Ioan Dorin Șandor și preotul paroh Constantin Toma.
Generalul de brigadă Cladiu Dobocan, comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale Târgu- Mureș, a salutat asistența, militarii prezenți sub Drapelul de Luptă, și, cu siguranță, se cuvine să îi mulțumim și noi, participanții, pentru efortul de a organiza ireproșabil evenimentele publice, cu prilejul sărbătorilor naționale, fie pe arșiță, fie în condiții de iarnă, împreună cu confrații săi care servesc sub alte arme.
Nu au lipsit de la eveniment cadre militare în rezervă, președintele Asociației Veteranilor de Război, generalul de brigadă (r) Gheorghe Popa, totodată ,,vocea” rezerviștilor mureșeni, reprezentanta pensionarilor mureșeni, doamna Floarea Perț, și nu în ultimul rând membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, Filiala Mureș. Aflat la o venerabilă vârstă și trecând cu curaj peste ani dificili din motive de sănătate, vicepreședintele Ioan Hosu al Asociației închinate memoriei eroilor, domnia sa însuși fiu al unui erou- martir de la Moisei- Maramureș, a ținut să fie prezent precum întotdeauna la evenimente cu însemnătate istorică, rememorând, de Ziua Drapelului, efortul Asociației Cultul Eroilor pentru a schimba locul manifestărilor din 24 Iunie, la Târgu- Mureș. Astfel, în anul 2016, prefectul în exercițiu Corneliu Grosu a dat glas cererii Asociației pentru ca drapelul să fie înălțat, în zi aniversară, pe catargul înalt de lângă monumentul Craiului Munților, anterior acelui an ceremonia având loc lângă clădirea Prefecturii, stindardul fiind arborat în spațiul mai puțin generos oferit de o alee laterală a clădirii Palatului Administrativ.
Sunt amănunte de culise acestea, importantă este strădania militarilor și susținătorilor de a da continuitate evenimentelor și simbolurilor care ne definesc, zi de zi, oriunde ne poartă pașii, și de care suntem mândri de câte ori confrați ai noștri le ridică pe podiumul întrecerilor școlare, sportive sau din sfera științelor și artelor. Confrați, eroi de azi, care încununează cu efortul și victoriile lor sacrificiul și victoriile strabunilor eroi.
Lia Vințeler
Asociația Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Filiala Mureș
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.