Oficiul Național al Registrului Comerțului a transmis miercuri seară un comunicat în care lămurește în ce context prostituția a ajuns să aibă cod CAEN (Clasificarea Ctivităților din Economia Națională) și dacă poate să fie practicată astfel legal. Iar răspunsul este că nu, nu a devenit peste noapte legală.
„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la structura versiunii actualizate a Clasificării Activităților din Economia Națională, CAEN Rev.3 (aprobată prin Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024), vă informăm că profesioniștii trebuie să țină cont de prevederile legale în vigoare la nivel național atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerțului”, se preciează în comunicatul transmis de ONRC.
Potrivit instituției, această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este în conformitate cu Nomenclatorul de activități utilizat în cadrul Comunității Europene – Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025), potrivit Regulamentului Delegat (UE) 2023/137 al Comisiei din 10 octombrie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire.
În acest context. ONRC precizează că nu toate activitățile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerțului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activitățile economice din România.
„Cu privire la afirmațiile vehiculate în spațiul public referitoare la introducerea prostituției ca obiect de activitate al unei firme, precizăm că aceasta nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerțului întrucât nu este legalizată în România. Clasificarea activităților din economia națională nu a fost elaborată de către Ministerul Justiției și nici de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), ci de către Institutul Național de Statistică (INS), instituție care urmează să facă publice și Notele explicative pentru CAEN Rev.3”, se mai spune în comunicat.
ONRC, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției, susține că doar înregistrează obiectul de activitate al persoanelor juridice și al persoanelor fizice (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale) care solicită înregistrarea în registrul comerțului.
Informații suplimentare cu privire la încadrarea corectă a activităților economice în structura CAEN Rev.3, precum și referitoare la corespondența CAEN Rev.2 – CAEN Rev.3 po fi aflate de la Institutului Național de Statistică (https://insse.ro/cms/).
În lista actualizată a Clasificării Activităților din Economia Națională (CAEN), valabilă de la 1 ianuarie 2025, apare un nou cod CAEN (9699), unde sunt înscrise printre alte și ocupațiile de furnizare de servicii sexuale și prostituție.
În codul CAEN 9699 au fost introduse următoarele ocupații:
(1) activități astrologice și spirituale
(2) activități sociale (de exemplu, servicii de escortă, servicii de întâlniri, servicii ale unui birou de căsătorii);
(3) furnizarea sau aranjamentul de servicii sexuale, organizarea de evenimente de prostituție sau operarea de stabilimente de prostituție;
(4) servicii pentru animale de companie (de exemplu, cazare, îngrijire sau dresaj pentru animale)
(5) operarea adăposturilor pentru animale de companie abandonate;
(6) organizații genealogice;
(7) activitățile studiourilor de tatuaje și piercing;
(8) activitățile ale luctruitorilor de de pantofi, portarilor, parcagiilor etc.;
(9) operarea de mașini de servicii personale cu monede (de exemplu, cabine de fotografiat, mașini de cântărit sau dulapuri);
(10) operarea de automate foto pentru imprimarea fotografiilor din înregistrări electronice (de exemplu, din telefon, carduri de memorie, stiku-uri USB);
(11) activități de întâlniri și alte activități de networking rapid
(12) activitățile ale artiștilor tatuatori, folosind substanțe biologice (de exemplu, henna) pentru decorare temporară;
(13) activități de șoptire la cai (dresaj n.red.);
(14) activități de îngrijire a casei
(15) activitățile de planificator de nunți.