Primarul oraşului Sovata, Peter Ferenc, a declarat presei, miercuri, că staţiunile turistice sunt defavorizate la calculul pentru reechilibrarea bugetului şi că în acest sens a formulat două propuneri pentru remedierea situaţiei, fie să beneficieze de un coeficient pentru turism, fie ca numărul paturilor să fie luate în calcul ca ‘locuitori permanenţi’.
Propunerea primarului din Sovata a venit pe fondul alocării a doar 52.000 de lei de la bugetul de stat pentru reechilibrarea bugetului, în condiţiile în care oraşe simulare, care nu deţin staţiuni turistice, au primit peste 1,5 milioane de lei la acest capitol.
‘Aceste formule de calcul să le înţelegeţi cam aşa: cu cât munceşti mai mult şi câştigi mai mult din munca ta, cu atât primeşti de la stat mai puţin. Nu spunem că nu trebuie ajutat cel sărac, dar, dacă pe cel bogat nu îl laşi să se dezvolte mai departe, atunci înseamnă că moare şi el. Este o neconcordanţă. Am propus doamnei ministru Grapini (ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism – n.r.) ca staţiunile turistice să aibă în formula de calcul pentru reechilibrare un coeficient pentru turism sau, dacă nu, să fie calculat numărul paturilor folosite pentru turism ca locatari, pentru că aceşti oameni sunt în Sovata, aceşti oameni umblă prin parcuri, e nevoie să faci curăţenie generală, e nevoie de iluminat public pe măsură. Ai o mulţime de cheltuieli după aceste persoane’, a susţinut Peter Ferenc.
Potrivit edilului, în Sovata muncesc şi locuiesc aproape 20.000 de persoane, însă la calculul pentru reechilibrarea bugetului intră doar cei 10.000 de locuitori permanenţi. Acesta consideră că dacă la cei 10.000 de locuitori permanenţi s-ar calcula şi paturile din staţiune, care sunt ocupate aproape în permanenţă, circa 6.000, oraşului i-ar reveni o altă sumă din reechilibrare.
‘Există o problemă cu staţiunile balneare, care nu doar în sezonul estival au turişti, ci în toată perioada anului. Este o problemă cu formula de calcul în baza căreia se dau cotele pentru reechilibrarea bugetelor deoarece acestea iau în considerare doar localnicii permanenţi. În acest fel acei coeficienţi care se calculează pe veniturile pe cap de locuitor şi venitul pe hectar, ne vine un coeficient atât de mare, încât pierdem foarte mult la reechilibrare. Este primul an în care Sovata a primit de la bugetul de stat pentru reechilibrarea bugetului suma de 52.000 de lei, care este ‘enorm’ de puţin’, a subliniat Peter Ferenc.
Primarul din Sovata susţine că o staţiune turistică trebuie să fie un exemplu, o emblemă pentru judeţ şi pentru ţară, deoarece în aceasta vin turişti străini şi că aceste staţiuni necesită o atenţie mult mai mare atât la întreţinerea spaţiilor publice, cât şi la infrastructură şi iluminat public.
‘Dar să primeşti doar 52.000 de lei la reechilibrarea bugetului este o sumă infimă, ruşinoasă. Dacă mă gândesc tot timpul, aici se văd eforturile pe care le-am depus prin câştigarea a numeroase proiecte europene şi am reuşit să le realizăm, dovada cea mai bună este că din impozitul pe venituri, din care primim 42% înapoi de la stat, această sumă are un trend de creştere, care s-a dublat în ultimii 4-5 ani. Dar asta înseamnă că dacă munceşti mai mult ai şi necesităţi mai multe, nu mai puţine’, a accentuat Peter Ferenc.
În privinţa bugetul oraşului Sovata, primarul îl consideră ‘foarte interesant’.
‘Este interesant încât noi momentan avem un buget foarte mare, de 27,78 milioane de lei, preconizat pentru anul acesta, dar din această sumă, 11,57 milioane de lei sunt sume primite de la Uniunea Europeană în baza unor programe de dezvoltare. Efectiv dacă calculăm care e bugetul real local, ar fi 16 milioane de lei, că restul vin din proiecte europene’, a mai spus Peter Ferenc.
AGERPRES