Trebuie să ne unim forţele cu conservatorii americani pentru că „noi, ungurii, ştim cum să învingem duşmanii libertăţii pe câmpul de luptă politic” – a declarat joi prim-ministrul ungar Viktor Orbán în discursul său de deschidere rostit la conferinţa de vară a Uniunii Conservatoare Americane (CPAC) organizat în Dallas (Texas).
El a subliniat că în 2024 vor avea loc alegeri importante atât în Statele Unite, cât şi în Uniunea Europeană, ele vor “defini cele două fronturi ale bătăliei pentru civilizaţia occidentală”.
Dacă cineva are îndoieli că liberalii progresişti şi comuniştii sunt acelaşi lucru, “întrebaţi-ne pe noi, ungurii, care am luptat deja cu ambele tabere” şi sunt într-adevăr unul şi acelaşi lucru – a declarat premierul la cea mai mare adunare a conservatorilor.
El a subliniat: “valorile noastre, cum ar fi naţiunea, rădăcinile creştine şi familia, pot avea succes pe câmpul de luptă politic” chiar şi astăzi, când viaţa politică este dominată de hegemonia liberală. Aceste valori au succes în Ungaria, unde ele au intrat în curentul principal – a opinat premierul.
Cheia succesului, în viziunea prim-ministrului, este să lupţi făcând eforturi 100%: “spunem adevărul şi ne apărăm adevărul, chiar dacă jumătate din lume ne atacă pentru acest lucru”.
Cel mai important lucru este să ne bazăm pe învăţăturile iudeo-creştine – a adăugat el.
El a subliniat: progresiştii de astăzi încearcă din nou să desfacă legătura dintre civilizaţia occidentală şi rădăcinile sale creştine, însă dacă ei separă civilizaţia occidentală de moştenirea iudeo-creştină, se pot întâmpla cele mai rele lucruri din istorie.
Pe baza învăţăturilor, ar trebui să fim suficient de curajoşi pentru a aborda chiar şi cele mai sensibile probleme, cum ar fi migraţia, rolul genurilor şi ciocnirea civilizaţiilor – a detaliat Viktor Orbán. Un politician creştin nu poate fi rasist – a adăugat.
El a subliniat: guvernul a declarat toleranţă zero faţă de rasism şi antisemitism, astfel “a ne acuza de acest lucru nu este altceva decât o falsificare a informaţiilor”.
De asemenea, premierul a subliniat că guvernul american condus de democraţi exercită o presiune ideologică asupra Europei şi în special asupra Bruxelles-ului. El a relevat că administraţia anterioară, condusă de preşedintele Barack Obama, “a încercat să ne forţeze să modificăm constituţia Ungariei şi să scoatem din ea valorile creştine şi naţionale”. Principala putere a lumii libere “a încercat să ne impună modificarea constituţiei conform unei viziuni liberale globaliste” – a spus el, adăugând că această încercare a fost combătută cu succes.
În continuare, el a explicat: Texasul este cunoscut şi sub numele de “Statul Stelei Singuratice” în SUA (“Lone Star State”), ceea ce înseamnă că “independenţa, libertatea şi suveranitatea sunt valorile cele mai preţuite aici, în această parte a Americii”. “Patria mea, Ungaria, este statul stelei singuratice din Europa”, maghiarii au luptat pentru independenţă, libertate şi suveranitate în ultimii 500 de ani – a spus el, adăugând: “Am luptat pentru creştinism în Evul Mediu şi în epoca modernă, am luptat pentru democraţia creştină în secolul XX şi continuăm să luptăm pentru ea şi astăzi”.
El a menţionat că este liderul unei ţări care “se află şi azi sub atacul liberalilor progresişti”.
Referindu-se la cea mai recentă mişcare progresistă, el a arătat: “Ungaria este o naţiune veche, mândră, dar de talia lui David, ea stă singură în faţa Goliatului Woke global”. Acesta este motivul pentru care vor să câştige sprijinul conservatorilor americani – a adăugat. Totodată el i-a mulţumit fostului preşedinte Donald Trump pentru sprijinul acordat înainte de alegerile din Ungaria.
El a mai spus că “deştepţii din Uniunea Europeană pun şi ei presiune asupra noastră”. Trebuie să preluăm instituţiile de la Washington şi de la Bruxelles, “trebuie să ne găsim prieteni şi aliaţi unii în alţii” – a spus el. De asemenea, el a reamintit că în Statele Unite vor avea loc alegeri intermediare în acest an, urmate de alegeri prezidenţiale şi legislative în 2024. În acelaşi an, în Europa vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. Aceste două evenimente vor defini cele două fronturi în bătălia pentru civilizaţia occidentală – a remarcat premierul ungar. Având în vedere că niciuna dintre cele două fronturi nu este controlat acum de partea conservatoare, următorii doi ani nu vor fi uşori – a avertizat premierul.
Ungurii au fost primii din Europa care au spus nu migraţiei ilegale şi, datorită zidului, au oprit invazia imigranţilor ilegali. Viktor Orbán a precizat: ungurii consideră că imigraţia ilegală trebuie oprită pentru a proteja naţiunea.
Prim-ministrul a subliniat că guvernul maghiar a decis să întrebe populaţia dacă doreşte sau nu migraţia ilegală, iar la referendum ungurii au exprimat că nu doresc migraţia. Prin urmare ei nu vor să joace după regulile progresiştilor – a adăugat el.
Premierul a abordat în mod special modul în care constituţia Ungariei protejează familiile şi copiii. Guvernul nu a construit doar un zid fizic în jurul graniţelor şi un zid financiar în jurul familiilor, ci şi un zid juridic pentru a proteja copiii de ideologia de gen care îi vizează – a declarat premierul, discursul său fiind însoţit de multe aplauze aprinse din partea publicului.
De asemenea, el a amintit că ungurii au votat negativ la un referendum privind educaţia sexuală în şcoli fără acordul părinţilor. Niciodată în istoria Ungariei nu a mai existat un referendum al cărui subiect să fie refuzat de o majoritate atât de covârşitoare – a subliniat Viktor Orbán.
În discursul său, el a arătat: potrivit filozofiei sale politice, familia este locul în care părinţii transmit valorile generaţiei următoare. Dacă familiile tradiţionale dispar, nimic nu mai poate salva Occidentul de la dispariţie – a spus Viktor Orbán.
El a adăugat: acesta este motivul pentru care Ungaria a cheltuit anul trecut peste 6% din PIB pe politica familială.
Orbán a declarat de asemenea că Ungaria este ţara cea mai sigură din Europa. El a subliniat poziţia guvernului, potrivit căreia poliţia nu este duşmanul poporului, totodată ea trebuie respectată.
El a apărat politica de reducere a impozitelor, spunând că progresiştii “vor întotdeauna banii noştri”, în timp ce opinia guvernul este că locul cel mai potrivit pentru banii oamenilor este în propriul lor buzunar. El a afirmat: în 10 ani povara fiscală a fost redusă cu 10%, ceea ce reprezintă cea mai mare reducere de taxe în Uniunea Europeană.
Mai recent însă “am ajuns din nou în vizor, deoarece nu am susţinut iniţiativa privind impozitul minim global – a subliniat el -, toate ţările europene au capitulat, Ungaria fiind ultima care a rezistat”.
El a criticat decizia actualei administraţii americane de a abroga tratatul fiscal existent între Ungaria şi SUA, care “a fost probabil cel mai bun acord fiscal încheiat vreodată”. Este vorba de fapt de răzbunarea stângii, deoarece “ministerul finanţelor din SUA a uitat cumva de existenţa unui acord foarte asemănător cu Rusia”.
În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, el a spus: fără negocieri între SUA şi Rusia nu va fi niciodată pace. Ucraina este vecină cu Ungaria şi “suntem pe deplin solidari cu ea”. Până în prezent, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a obligat aproape un milion de persoane să se refugieze în Ungaria, şi în prezent sosesc în ţară zilnic peste 10 000 de persoane.
În opinia prim-ministrului, strategia liderilor globalişti extinde şi prelungeşte războiul, reducând în acelaşi timp şansele păcii.
Numai lideri puternici pot crea pacea – a subliniat el, adăugând: în vecinătatea Ucrainei, Ungaria are extrem de mare nevoie de lideri puternici, capabili să obţină un acord de pace. Avem nevoie şi de o Americă puternică, condusă de lideri puternici – a completat vorbitorul.
Premierul a spus: trebuie să jucăm pentru a câştiga, “trebuie să fim încrezători că suntem mai buni decât adversarii noştri liberali de stânga”. În opinia sa este vorba de un război cultural şi că trebuie să revigorăm bisericile, familiile, universităţile şi instituţiile comunitare.
El a spus că trebuie să îi numim şi pe adversari. Pe George Soros l-a menţionat ca pe propriul său adversar. “El nu crede în nimic din ceea ce reprezentăm noi.” Soros are o întreagă armată la dispoziţia lui: bani, ONG-uri, universităţi, institute de cercetare şi jumătate din birocraţia de la Bruxelles, iar el foloseşte această armată pentru a-şi impune voinţa asupra adversarilor săi.
Înfiinţată în 1974, CPAC este o serie de conferinţe politice de dreapta, organizate de Uniunea Conservatoare Americană (ACU). În aproape jumătate de secol de existenţă, CPAC a devenit cel mai popular eveniment al ACU, mobilizând zeci de mii de conservatori. În luna mai, pentru prima dată, o conferinţă CPAC a avut loc şi la Budapesta, sub denumirea de CPAC Hungary.
Printre vorbitorii conferinţei de la Dallas, care durează trei zile, se numără fostul preşedinte american Donald Trump, mai mulţi deputaţi şi guvernatori republicani americani, precum şi invitaţi din Brazilia, Israel şi Marea Britanie. Un alt vorbitor din Ungaria este Miklós Szánthó, directorul general al Centrului pentru Drepturi Fundamentale, care a organizat CPAC Hungary.
MTI