Orice persoană victimă a violenței indiferent că este vorba despre agresiune, amenințare sau hărțuire poate cere un ordin de protecție provizoriu.
Modificarea legislativă a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat sâmbătă în vigoare.
De acum, polițiștii pot emite pe loc ordinul pentru victimele violenței. Înainte actul proteja doar persoanele agresate în familie. Că să anunțe extinderea ordinului de protecție, Ministerul Justiției a lansat o campanie de informare publică.
Polițiștii vor putea emite pe loc un ordin provizoriu de protecție, cum se întâmplă înainte doar în cazuri de violență domestică. Victima trebuie să solicite acest lucru, apoi agentul completează un formular de evaluare a riscului iminent în care se află aceasta și constată că este în pericol.
Vor putea fi protejate în acest mod atât victimele agresiunilor fizice, violențelor de natură sexuală, dar și cele amenințate, urmărite sau hărțuite.
Ordinul provizoriu este valabil cinci zile, apoi victima poate cere instanței prelungirea lui până la 12 luni. Nerespectarea ordinului este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Potrivit Poliției Române, în 2023 polițiștii au intervenit la aproape 830.000 de solicitări venite prin 112 și au aplanat peste 120.000 de conflicte. Iar în prima jumătate a anului, au emis peste 5.000 de ordine de protecție provizorii în cazuri de violență domestică.
Sursa: Pro TV