O echipă de specialişti de la Secţia Clinică de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, asistată de specialiştii Băncii de Ţesut Colentina, a reuşit marţi să implanteze unui pacient de 30 de ani prima grefă masivă de os cortical, provenită de la o bancă de ţesuturi din România.
„Ştiam de acest caz imediat după traumatism, dr. Solyom mi-a spus că pacientul prezintă un defect de os pe care nu au mai putut să îl reconstruiască şi ar avea mare nevoie de un os cortical masiv pentru a suplini acel defect care există (…) În luna septembrie, am fost anunţaţi despre un donator în moarte cerebrală la Târgu Mureş, am avut acordul familiei pentru prelevare de ţesut osos (…) Astăzi, acest pacient de 30 de ani a reuşit să primească această grefă să înlocuiască acel fragment masiv de aproximativ 10 centimetri. Este o premieră, deşi în acest spital acest tip de intervenţie chirugicală s-a mai făcut în urmă cu mulţi ani, cu o grefă de la o bancă din Germania. Acum am reuşit să aduceam această grefă, cu eforturi mari, a venit dintr-o bancă din România, care să sperăm că va mai funcţiona. Este prima grefă masivă de os cortical care a fost folosită”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, susţinută la Târgu Mureş, dr. Andrei Nica, responsabilul Băncii de Ţesut Colentina.
Dr. Solyom Arpad, medic specialist ortoped-traumatolog, a arătat că de această grefă a beneficiat un pacient tânăr, de 30 de ani, din Târgu Mureş, care, în luna aprilie, a suferit un accident rutier soldat cu o fractură deschisă, cu afectarea ţesutului moale şi a femurului distal.
„Atunci s-a practicat curăţarea plăgii şi fixarea provizorie, iar acum pacientul a avut o şansă prin colaborare cu Banca de Ţesuturi de la Colentina să se facă această grefare osoasă, cu o grefă osoasă tubulară prelevată de la un donator. Operaţia a decurs în principiu bine, nu pot să pronunţ un prognostic pentru că recuperarea acestui pacient e lungă, dar din punct de vedere chirurgical totul a decurs bine. La Târgu Mureş s-au mai făcut astfel de intervenţii cu ani în urmă, dar având în vedere existenţa Băncii de Ţesuturi din România, pot să spun că este prima. Este o noutate privind mărimea grefei, este o grefă de os tubular în care vascularizaţia este mai precară dar şansele de integrare sunt destul de buneŢ, a spus dr. Solyom.
Medicul a precizat că dacă pacientul nu beneficia de intervenţia respectivă, avea doar posibilitatea unei protezări speciale, care nu i-ar fi permis să îşi păstreze membrul.
Prof. Dr. Tiberiu Băţagă, şeful Secţiei Clinice de Ortopedie a susţinut că după accidentul rutier, în ciuda intervenţiilor unei echipe multidisciplinare în acel moment, s-a ajuns la o pseudoartroză cu defect osos, iar după una dintre prelevările care s-au făcut la nivelul SCJU Târgu Mureş, grefa s-a reîntors.
Acesta a arătat că toate costurile intervenţiei sunt acoperite prin Programul Naţional de Transplant secţiunea Os-Tendon, ceea ce este un avantaj extraordinar, mai ales că SCJU Târgu Mureş este singurul spital din ţară care utilizează astfel de grefe masive.
La conferinţa de presă a participat şi dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Târgu Mureş.
AGERPRES