Istoria creează mereu momente care pot fi eternizate în monumente memorabile menite să amintească generaţiilor următoare faptele de glorie şi de vitejie ale antecesorilor. Artiştii sunt cei care, prin harul lor deosebit, dăltuiesc în materia moartă sau în sublimul cuvintelor, monumente semnificative din istoria poporului. Dar, alături de artist trebuie să fie un Mecena, un suport material a ideii, a spiritualităţii. La Luduş, tânărul artist Simon Attila s-a întâlnit în mod benefic cu Mecena, adică Primăria oraşului, Consiliul Local şi câteva Societăţi comerciale din oraş, dintre care se detaşează SC Zahărul Luduş SA prin managerul său general ing. Ioan Armenean. Efortul tuturor, bine concertat, a devenit materializarea în piatră a ideii de patriotism şi de omagiere a eroilor neamului.
O zi de neuitat
Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua Europei va avea din acest an o conotaţie în plus pentru locuitorii oraşului Luduş, care au asistat în număr mare, între care mulţi elevi, la ceremonialul religios şi militar de dezvelire şi sfinţire a Monumentului Ostaşului Român amplasat în Parcul Central. La festivitate au participat prefectul judeţului Mureş, Valentin Bretfelean, IPS Arhiepiscopul Irineu Pop de Alba Iulia, generalii în rezervă Ioan Scrieciu şi Gheorghe Popa din Tîrgu-Mureş, primarul Florin Urcan, consilierii locali, Nicolae Cotta, comandantul Poliţiei oraşului Luduş, col. rez. Sever Popovici, veteranii de război Tănasie Fanea, Iacob Baghiu, Petru Rusu şi Gligor Olar, cadre militare în rezervă, directori de instituţii şi întreprinderi, alte personalităţi ale oraşului.
Cuvântări şi depuneri de coroane
După intonarea imnului de Stat al României şi imnul Uniunii Europene, prof. Mircea Gheborean a vorbit despre însemnătatea zilei de 9 mai pentru români, cu cele trei semnificaţii începând cu cea din anul 1877, determinantă pentru dezvoltarea statală ulterioară. Serviciul religios a fost oficiat de ÎPS Arhiepiscopul Irineu Pop al Alba Iuliei şi de un sobor de preoţi din care au făcut parte Gheorghe Giurgea, Iuliu Bacali, Ilie Dăianu, Sorin Russu şi Constantin Savu.
În cuvântul său, primarul Florin Urcan care, alături de prefectul Valentin Bretfelean, a dezvelit monumentul, a spus că „Acest monument este simbolul istoriei noastre pline de ostaşi care s-au jertfit pentru a servi interesul naţional, cei mai mulţi dintre ei rămaşi necunoscuţi” şi a adus mulţumiri publice sculptorului Simon Attila, autorul monumentului care este flancat de două tunuri din cel de-al doilea Război mondial. Generalul maior Gheorghe Popa a subliniat „omagiul adus armatei române” prefectul V. Bretfelean a vorbit despre importanţa zilei de 9 Mai în istoria României şi a Europei.
Fostul prefect Marius Paşcan, care a acordat un sprijin important în modernizarea Parcului central din Luduş, a subliniat că festivitatea este „un moment de bucurie, de încununare a aspiraţiei românilor”.ÎPS Arhiepiscopul Irineu a adus un omagiu înaintaşilor pentru că „Ei s-au jertfit cu gândul că îi aşteaptă o cunună neveștejită, veşnică”. La Monument au depus coroane: Instituţia Prefectului Mureş, ANVR, filiala Mureş şi subfiliala Luduş, Garnizoana Tîrgu-Mureş, Primăria oraşului Luduş, Poliţia oraşului, Poliţia Locală, Judecătoria, Şcolile din oraş, Direcţia Finanţelor Publice, Spitalul orăşenesc „Dr. Valer Russu”, Ocolul Silvic, SC. „Zahărul” Luduş SA şi formaţiunile politice Alianţa pentru Mureş, UDMR, USL şi PP-DD. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzilor de onoare şi a fanfarei din Câmpia Turzii. Întreaga activitate a fost moderată de actorul Emanuel Petran de la teatrul de Stat din Cluj-Napoca.
Notă: Pentru că merită cu prisosinţă, remarcăm aportul deosebit al echipei de muncitori de la ADP, condusă de Alexandru Doja.
Ioan A. Borgovan
Sa-mi fie cu iertare, boieri dumneavoastra , dar eu nu pricep cum e cu soldatul de pe soclu.E pus la zid nu are arma dar, soldatul pe front nu s-a despartit de arma nici cand dormea.Ce cauta tunurile cand in zona Ludusului s-au dat lupte de infanterie.Daca e un artilerist talia soldatului este mica, artileristii sun oameni voinici si au fost voinici si puternici, dar nici acestia nu s-au despartit de arma.Palmele sunt in disproportie cu corpul