Renumitul farmacist și cercetător, membru al Academiei de Științe Medicale Ovidiu Bojor, și-a sărbătorit ziua sa de naștere în Reghinul său natal, alături de familie, prieteni și organizatorii unor evenimente dedicate omului de știință.
Astfel Primăria și Consiliul Local, Biblioteca Municipală ”Petru Maior” și Liceul Tehnologic ”Ioan Bojor” din localitate au organizat întâlniri ale reghinenilor cu academicianul Ovidiu Bojor, ”omul care a scris istorie.”
”Tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte nu sunt simple utopii”
În prima parte a zilei de 1 noiembrie la întâlnirea cu elevii și profesorii Liceului Tehnologic ”Ioan Bojor”, omul de știință și-a exprimat convingerea că tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte nu sunt simple utopii. Pentru că prin simpla schimbare a obiceiurilor alimentare și printr-un zâmbet dăruit Universului ne putem reseta întreaga viață. La întălnire au luat cuvântul directorul liceului, prof. Alexandrina Lupescu, managerul bibliotecii, prof.dr. Florin Bengean și prof.dr. Adrian Restian, prieten al academicianului, iar elevii liceului au prezentat un moment artistic.
Ovidiu Bojor s-a întors acasă!
”Este o zi importantă din istoria orașului. În vocabularul limbii române sunt câteva cuvinte sfinte, dintre care unul este cuvântul ,,acasă”. Astăzi, Ovidiu Bojor s-a întors acasă, în orașul de unde a ,,izvorit” care apoi din ,,râu” s-a transformat în ,,fluviu”. Am fost alături de Domnia Sa și la întâlnirea de la liceu, mi-a plăcut extrem de mult cum le-a vorbit elevilor despre homo sapiens, despre homo religiosus și homo sanctus. Din puritatea sufletului, a inimii și a minții Sale le-a transmis elevilor și ne transmite și nouă învățături astăzi. Să ne trăiți mulți ani!” i-a urat prof.dr. Florin Bengean, managerul Bibliotecii Municipale ”Petru Maior”.
”Cea mai frumoasă rugăciune este cea de mulțumire”
”Neputând veni la aniversarea celor 60 de ani de căsătorie la Reghin, am primit una din cele mai frumoase scrisori de la Reghin, de la doamna primar Maria Precup. Am să o public drept mulțumire. Vreau să vă rog să faceți un singur lucru: Regula să fie regulă, excepția să fie excepție! Cei mai mulți din excepții ne facem reguli de viață, iar cu asta stricăm tot. Deasemenea, veau să vă mai atrag atenția asupra unui aspect. Atunci când ne rugăm, noi toți cerem. Dar cea mai frumoasă rugăciune este cea de mulțumire” a afirmat Ovidiu Bojor la întâlnirea organizată la primărie.
Cele 7 reguli
În discursul său Ovidiu Bojor a divulgat secretul longevității. Cele 7 reguli pe care le-a respectat, ghidându-se după dictonul ”Regula să fie regulă, excepția să fie excepție”. Iată care sunt cele 7 reguli: 8 ore de somn, 8 ore de odihnă activă, 8 ore de muncă intensivă, optimism, alimentaţie corectă, cultivare mentală, fără excese, iubire faţă de Creator şi faţă de Creaţie, să dăruieşti mai mult şi să pretinzi mai puţin!
Elogiu ”omului care a cucerit vârfurile”
Au luat cuvântul și invitații la întâlnirea cu academicianul Ovidiu Bojor. Astfel l-au elogiat prof.dr. Adrian Restian, scriitoarea Maria Timuc, autoarea volumului „Ovidiu Bojor – Omul care a cucerit vârfurile”, protopop Valentin Vârva și alții.
”Domnul academician a ajuns la această vârstă frumoasă pentru că sentimentul care l-a ghidat în viață a fost iubirea. A iubit Creatorul, îl iubește pe Dumnezeu, iubește Creația și în mod special iubește oamenii. Niciodată nu l-am auzit vorbind urât despre cineva. Ar trebui să învățăm de la Domnia Sa ce înseamnă acceptarea, ce înseamnă să ai răbdare cu cei de lângă tine, ce înseamnă să îți cultivi o relație de cuplu. Îi mulțumesc că a ales să petreacă cu noi această zi!” a afirmat Angela Socolean, președinte al Asociației Picătură de Lumină.
Fiecare vârstă își are farmecul ei.
”Îmi vine foarte greu să vorbesc despre vârstă. Valoarea unei cifre nu vine din rotundul ei, ci din conținutul ei. Privesc cu respect și cu teamă spre înălțimea unor vârste. Dânsul este un model și o șansă să nu mai privim o vârstă înaintată cu atâta spaimă. Fiecare vîrstă își are farmecul ei. Labiș a murit la 21 de ani, Eminescu la 39 de ani, Stănescu la 50 de ani, Sorescu la 60 de ani, Dacă facem o astfel de scară a vârstelor vedem că nu vârstele au contat pentru nici unul din ei, ci ceea ce au lăsat. Contează nu doar ceea ce acumulăm an după an pentru noi, ci ceea ce dăruim” a subliniat Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură.
La Mulți Ani, Ovidiu Bojor!
”Este un eveniment deosebit, cu mare încărcătură emoțională. Avem în mijlocul nostru un om care a scris istorie, un om care a ales să își petreacă ziua de naștere alături de noi. Suntem onorați de prezența Dânsului și îi mulțumim că ne permite să fim alături de el, azi, de ziua lui. La Mulți Ani, Ovidiu Bojor!”, i-a urat sărbătoritului, primarul municipiului Reghin, Maria Precup la întâlnirea organizată la primărie.
Recital în cinstea sărbătoritului
După discursul primarului din care am putut afla despre viața și realizările profesionale, despre cercetările apreciate la nivel mondial ale sărbătoritului, Maria Precup i-a înmânat cadourile , iar solista de muzică populară Maria Neag a cântat alături de cei prezenți Mulți ani trăiască!
Evenimentul s-a încheiat cu un recital susținut de solista Maria Neag.
Grama Imola
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.