În calitatea mea de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), și reprezentând, desigur, și județul Mureș, particip în perioada 15-16 mai la cea de-a 18-a Sesiune plenară a APM.
În deschiderea lucrărilor s-au adresat participanților Președintele Parlamentului Portugaliei, Președintele APM, Primarul localității Braga, Președintele Republicii Portugaliei, Secretarul General al ONU și Președintele Adunării Generale a ONU.
La dezbaterile din cadrul Sesiunii au participat parlamentari din peste 20 de state, miniștri, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale partenere.
Dezbaterile au avut ca scop promovarea dialogului, a păcii și prosperității în regiune prin consolidarea relațiilor de cooperare interparlamentară.
Au fost dezbătute subiecte de interes atât la nivel mondial, cât și regional precum:
Transformarea digitală în sectoarele public și privat – prin evidențierea importanței digitalizării pentru realizarea Agendei 2030 și detalierea avantajelor guvernării digitale, a digitalizării pentru mediul de afaceri, utilizarea cloud-ului în sectoarele public și privat, precum și provocările legate de securitatea cibernetică.
Inteligența Artificială: progrese, provocări și orizonturi viitoare în regiunea APM – fiind analizate oportunitățile, beneficiile și riscurile asociate cu utilizarea Inteligenței Artificiale.
Schimbările climatice și tranziția energetică – prin analizarea datelor climatice din 2023, evidențiind evenimentele semnificative la nivel global și în regiunile APM și dezbaterea asupra celor mai importante concluzii ale COP28 în domeniul tranziției energetice, cu accent pe regiunile Euro-Mediteraneană și a Golfului, realizând o imagine de ansamblu exhaustivă și identificând obstacolele principale care împiedică tranziția în regiune.
De la deceniul „oportunităților pierdute” la deceniul „transformării și cooperării”: Perspectivele economice globale 2023-2024 și viitorul regiunilor euro-mediteraneene și ale Golfului – crearea unei imagini de ansamblu asupra economiei globale în 2023-2024 și provocările cu care se confruntă guvernele în politicile lor de redresare post-pandemică.
Evoluția geopolitică și de securitate în regiunile APM, cu accent pe situația din Orientul Mijlociu, Iran, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și despre procesul democratic din regiunea APM.
Amenințări teroriste și criminale care afectează regiunile APM.
Cu dna Lolwah Rashid Al-khater, Ministru pentru Cooperare Internațională al Qatar
În relațiile cu Statul Qatar, Romania dorește să își consolideze colaborarea economică și politică, profitând de poziția sa strategică și oportunitățile oferite de fondurile europene.
Alături de colegul meu, dl Uslu Atay, şeful delegației Marii Adunări Naționale a Turciei la APM, astăzi, în Portugalia
Diplomația parlamentară are un rol esențial în consolidarea relațiilor internaționale şi poate genera stabilitate regională, în special în zone şi timpuri profund marcate de conflicte consacrate.
Cu dl José Pedro Aguiar-Branco, Președintele Parlamentului Republicii Portugheze, astăzi, în Braga, Portugalia
deputat Dumitrița Gliga
CMF 21240002
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.