Recitind zeci de testimoniale despre Dumitrița Gliga, redăm unul care concentrează, în câteva rânduri, esența personalității ei: „Este un om de echipă, se mobilizează foarte repede și face față oricărei situații, nu evită problemele, ci le înfruntă și le rezolvă. Perspicace, prinde ideea din zbor și îi dă viață. Concurează mereu și câștigă mereu, încercând și reușind să se autodepășească. În tot ceea ce face pune o părticică din sufletul ei și mult din știința și priceperea sa. Personalitate puternică, are o forță de muncă inepuizabilă și o mare putere de comunicare și adaptare”.
Vă invităm să cunoașteți activitatea din primul mandat de parlamentar a celei care este, în continuare, vioara întâi pentru Camera Deputaților și pentru care PERFORMANȚA este cuvântul de ordine în Parlamentul României.
Din 21 decembrie 2020, deputatul Dumitrița Gliga reprezintă județul Mureș în Parlamentul României. Activitatea intensă desfășurată de Dumitrița Gliga la București, în comisiile permanente ale Camerei Deputaților, în cele comune sau speciale, în cadrul ședințelor de plen, dar și munca de teren din județul Mureș, au adus beneficii imediate și palpabile județului nostru. Mereu aproape de conducerea centrală a partidului, o voce puternică a opoziției atunci când social- democrații se confruntau cu guvernarea PNL – USR, iar apoi ancorată în realitățile guvernării când PSD a preluat frâiele, Dumitrița Gliga a reușit să sprijine comunitățile din Mureș, fie că vorbim de introducerea apei pe Câmpie, finalizarea investiției de la barajul și hidrocentrala de la Răstolița sau investiții în spitale, drumuri și școli din județ.
Ea este unul dintre puținii parlamentari de Mureș care, în mandatul 2020 – 2024, se poate lăuda cu o activitate atât de prodigioasă. Vom enumera doar câteva dintre realizările Dumitriței Gliga, întrucât spațiul prezentei publicații este limitat.
Comisii permanente:
Comisia pentru ÎNVĂȚĂMÂNT – Președinte (din septembrie 2023)
Comisia JURIDICĂ, de disciplină și imunități – Secretar (ianuarie 2021 – septembrie 2023) Comisia pentru TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI ȘI COMUNICAȚIILOR – Vicepreședinte (iunie – septembrie 2023)
Comisii permanente comune:
Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului în domeniul SECURITĂȚII NAȚIONALE
Comisii speciale:
Comisia specială a Camerei Deputaților pentru AUTOMATIZARE ȘI VIITORUL MUNCII
Comisii speciale comune:
Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru examinarea inițiativelor legislative din DOMENIUL JUSTIȚIEI.
Activitate internațională:
Membru al delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei
Secretarul Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Peru
Membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Macedonia de Nord
Membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Irak
Membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Hașemit al Iordaniei
Propuneri legislative inițiate: 70, din care 29 au fost promulgate legi
Legi importante din AGRICULTURĂ și EDUCAȚIE care au îmbunătățit viața românilor, la modificarea cărora Dumitrița Gliga și-a adus contribuția: PROBLEMELE DE INTABULARE ȘI CADASTRARE ȘI- AU GĂSIT REZOLVARE. CADASTRU GRATUIT pentru proprietarii și posesorii de terenuri!
Ca parlamentar, Dumitrița Gliga a susținut, în plenul Camerei Deputaților, mai multe inițiative legislative de modificare a Legii cadastrului, care au SIMPLIFICAT PROCESUL DE INTABULARE, pentru clarificarea situației juridice ale imobilelor. Acestea sunt acum legi promulgate, care se aplică. Astfel, FĂRĂ NICIO CHELTUIALĂ DIN PARTEA
CETĂȚENILOR, s-a creat cadrul legislativ pentru fiecare comună, oraș sau municipiu de a intabula toate terenurile cetățenilor, fie că sunt proprietari, fie doar posesori.
Printre principalele modificări se numără:
⦁ Intabularea în baza posesiei, în cartea funciară, inclusiv în zonele necooperativizate. Ulterior, completată prin notarea chiar și pentru imobilele pentru care există doar procese-verbale de punere în posesie, oferind claritate juridică pentru cetățenii care folosesc și plătesc impozitele aferente terenurilor deținute;
⦁ Terenurile aferente locuințelor și anexelor gospodărești, cum sunt curțile și grădinile, pot fi intabulate în favoarea actualilor deținători ai construcțiilor, pe baza evidențelor din Registrul agricol, sprijinind proprietarii cu situații juridice neclare;
⦁ Simplificarea procedurii de înscriere a construcțiilor în Programul Național de Cadastru și Carte Funciară;
⦁ Extinderea Programului Național de Cadastru până la finalizarea înregistrărilor la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale din România;
⦁ Cofinanțare pentru primării care derulează lucrări de cadastru sistematic sau planuri parcelare, cu sprijin financiar din partea ANCPI.
ÎNVĂȚĂMÂNTUL, DOMENIU STRATEGIC pentru România
Printre principalele inițiative ale Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, comisie condusă de doamna deputat Dumitrița Gliga, se numără dezbateri organizate în județul Mureș și modificarea legislației învățământului
preuniversitarșisuperior, continuareaprogramelor pentru elevi și preșcolari și implementarea măsurilor europene pentru programul destinat școlilor (fructe, legume și lapte).
De asemenea, au fost adoptate noi măsuri – de la cele privind salarizarea personalului din învățământ, asigurarea bazei legale și obligația Guvernului (până în anul școlar 2026-2027) de a acorda prima de carieră didactică și prima de carieră profesională, până la restricționarea mesajelor publicitare dăunătoare pentru copii, precum și prevenirea vânzării produselor din tutun tinerilor sub 18 ani, interzicerea vânzării țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigarete și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului către tinerii cu vârsta sub 18 ani. Alte măsuri vizează prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, implementarea programului
„Săptămâna verde” și reglementarea statutului personalului de cercetare și inovare.
Campania „FĂRĂ BARIERE – TOT ADEVĂRUL DESPRE DROGURI”
Dumitrița Gliga a fost implicată în organizarea, în județul Mureș, a campaniei „Fără bariere – TOT adevărul despre droguri”, demarată de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, campanie care a avut drept scop lupta împotriva consumului de droguri.
De asemenea, a votat în Parlament Legea care prevede PEDEPSE MAXIME PENTRU OFERIREA DE
DROGURI MINORILOR și eliminarea posibilității executării pedepsei sub supraveghere în astfel de situații.
VIOLENȚA DOMESTICĂ – EGALITATE DE ȘANSE ȘI PROTECȚIE SPORITĂ
Dumitrița Gliga a susținut în comisii și în plenul Camerei Deputaților mai multe proiecte devenite Legi, în contextul în care creșterea cazurilor de violență domestică este alarmantă. Conform Barometrului violenței de gen, în 2021, 33.970 de femei au fost agresate, alte câteva mii au fost
amenințate și sute au fost violate în România. În primele 6 luni ale anului 2022, 18.507 femei au fost victimele unor acte de violență, dintre care: 18 cazuri de omor, 13 tentative de omor și 12.801 acte de vătămare corporală.
Astfel agresorului i se impune interzicerea apropierii sau a contactului cu victima; durata ordinului de protecție se prelungește de la șase luni la un an; acordarea de asistență juridică și în apel, nu doar la prima înfățișare în instanță.
DIGITALIZAREA ADMINISTRAȚIEI – facilitarea accesului cetățenilor la serviciile oferite de „administrația electronică”
Deputatul PSD, Dumitrița Gliga, a fost inițiator al legii care stabileşte atribuţiile autorităţilor şi instituţiilor publice privind crearea şi operaţionalizarea unui serviciu de programări online, precum şi schimbul de date între aceste autorităţi. Scopul este ca ÎNTRE INSTITUŢII ŞI AUTORITĂŢI PUBLICE SĂ CIRCULE DOCUMENTE, prin intermediul internetului, NU OAMENII.
De asemenea, Dumitrița Gliga a fost co-inițiator al Legii Interoperabilității – sistemele informatice și bazele de date ale tuturor instituțiilor publice vor fi interconectate, ceea ce înseamnă că CETĂȚENILOR NU LE MAI POT FI SOLICITATE ACELEAȘI INFORMAȚII DE MAI MULTE ORI, instituțiile fiind obligate să verifice aceste date în sistem.
⦁ Legea privind MĂSURILE DE ELIMINARE A INECHITĂȚILOR FISCALE, combaterea evaziunii, suprataxarea veniturilor excesive și reducerea cheltuielilor guvernamentale.
Acest pachet de măsuri reprezintă începutul unei ample reforme, a reașezării statului pe baze mai echitabile, printr-o serie de măsuri, între care:
⦁ taxa de solidaritate de 1 % din cifra de afaceri
- companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro,
⦁ reducerea TVA la lemnele de foc de la 19% la 5% pentru gospodării, societăți comerciale, dar şi şcoli, grădiniţe, aşezăminte sociale.
⦁ Legi importante pentru județul nostru, la care Dumitrița Gliga și-a adus aportul decisiv:
Legea prin care Hidrocentrala de la Răstolița și alte 9 hidrocentrale din țară, realizate în proporție de 80-90%, vor putea fi curând finalizate, acestea fiind declarate prin lege obiective de interes public major.
LEGEA PENTRU FINANȚAREA LUCRĂRILOR DE MODERNIZARE DE DRUMURI, APĂ, CANALIZARE, INTRODUCERE REȚELE DE GAZE ÎN JUDEȚUL MUREȘ – VOTATĂ ÎN PARLAMENT.
- 136 de proiecte au fost finanțate în județul Mureș, în valoare de 1.448.029.799,17 lei, pentru introducerea rețelelor de apă și canalizare și pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor județene, comunale și de interes local. În județul Mureș, fiecare UAT a beneficiat de finanțare pentru minim un proiect depus.
Principalul proiect care va fi finanțat prin Consiliul Județean Mureș este „Modernizarea dumului județean Tg. Mureș – Band – Șăulia – Sărmaș – limită cu jud. Bistrița-Năsăud”.
În perioada următoare, vor începe lucrările la 18 proiecte pentru introducerea rețelelor de gaze naturale în comune mureșene.
BUJORUL – „FLOAREA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI”
Dumitrița Gliga este inițiator, alături de colegi din PSD, al Legii nr. 285/2022, prin care bujorul a fost declarat „floare națională a României”. Legea produce primele efecte pentru că deschide cadrul legal pentru organizarea unor festivaluri, târguri și expoziții de promovare. În luna aprilie 2024, la Zau de Câmpie a fost organizat un festival dedicat florii naționale a României, care contribuie la promovarea patrimoniului cultural al județului Mureș.
ACTIVITATE INTERNAȚIONALĂ INTENSĂ
Activitatea internațională a deputatului Dumitrița Gliga este esențială în contextul actual, având în vedere rolul său de reprezentant al României în Adunarea Parlamentară a Mediteranei.
Participarea sa la conferința de la Napoli a fost un pas important, deoarece s-a convenit asupra adaptării legislațiilor naționale la noile realități tehnologice. Printr-o declarație comună, parlamentarii APM s-au angajat să elaboreze politici de securitate eficiente în lupta împotriva crimei organizate transnaționale, având în vedere specificul fiecărui stat membru.
Un aspect semnificativ al activității sale a fost participarea la misiuni de observare a alegerilor, atât în Muntenegru, cât și în Turcia, demonstrând angajamentul față de democrație și alegeri corecte. În Muntenegru, Dumitrița Gliga a făcut parte dintr-o delegație internațională care a analizat procesul electoral și a discutat despre
aspectele relevante ale sistemului electoral local. Această experiență a fost esențială pentru promovarea unor practici democratice în regiune. Dumitrița Gliga a fost activă și în domeniul dezarmării, reprezentând APM la sesiunea specială dedicată acestui subiect. A subliniat că diplomația parlamentară are un rol crucial în găsirea soluțiilor pentru conflictele din regiune, promovând cooperarea și toleranța.
ADERAREA ROMÂNIEI LA SCHENGEN
Dumitrița Gliga a fost membru al delegației care a obținut sprijinul tuturor statelor europene conduse de socialişti europeni pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen. Deputatul mureșean a participat, în octombrie 2022, la un moment istoric pentru țara noastră. Partidul socialiştilor europeni (PES), una dintre cele mai puternice familii politice europene, formată din 33 de partide membre cu drepturi depline, 12 membri asociați şi 12 membri observatori, a adoptat, în plenul Congresului, o rezoluție prin care îşi exprimă, în mod explicit, sprijinul pentru aderarea României la spațiul Schengen.
Câteva teme esențiale aduse în atenția Parlamentului prin ”Întrebări și interpelări”
Este vorba, mai ales, despre două interpelări care au marcat momente de cotitură pentru unele proiecte majore din județul Mureș sau concretizarea unor aspecte ridicate de la tribuna Parlamentului în legi mult-așteptate de toți românii, inclusiv de mureșeni:
⦁ Întrebarea nr. 4952A/17-05-2022: „APA PE CÂMPIE, MAGISTRALA MIHEȘU DE CÂMPIE – LUDUȘ,
jud. Mureș, are o șansă de a fi realizată până la finalul anului viitor”, adresată ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene.
⦁ Întrebarea nr. 6477A/12-10-2022: „Necesitatea urgentă a unor clarificări și reglementări privind SITUAȚIA PLANURILOR PARCELARE supuse regimului cadastral și de carte funciară, în contextul evitării unui blocaj în accesarea fondurilor europene sau a altor proiecte de dezvoltare”, adresată ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Aceste întrebări reflectă doar câteva dintre preocupările prioritare ale Dumitriței Gliga: introducerea apei pe Câmpie, obiectiv deja realizat, și simplificarea legislației în domeniul cadastrării, știind că intabularea terenurilor era o mare corvoadă pentru mulți români.
Alte interpelări, ce cuprind aspecte asupra cărora deputatul Dumitrița Gliga a insistat în perioada în care PSD nu era la Guvernare sunt următoarele:
⦁ „Mărirea facturilor la energie electrică afectează cetățenii”. Ulterior, datorită PSD, a fost adoptată LEGEA CARE A PLAFONAT PREȚURILE LA
ENERGIE ȘI GAZE NATURALE (după ce Guvernul de dreapta liberalizase piața energiei).
⦁ „Deficiențele Planului Național de Redresare și Reziliență” – întocmit de guvernarea de dreapta, prin care NU se alocau fonduri europene pentru AGRICULTURĂ până în 2027 și, de asemenea, PENSIILE ROMÂNILOR NU PUTEAU CREȘTE PÂNĂ ÎN 2050. Reglementări pe care PSD a reușit să le corecteze, în 2022, când a revenit la guvernare.
⦁ „Cu întreprinzătorii autohtoni puternici, avem și o țară puternică” – interpelare care manifestă susținerea față de producătorii români.
⦁ „Siguranța alimentară a României, o prioritate”
- despre modul în care vor fi sprijiniți fermierii români în contextul noii Politici Agricole Comune, pentru a nu fi iremediabil afectați de plafonarea considerabilă a subvențiilor și plăților directe.
⦁ „Mediul online – moneda cu două fețe din viața copiilor noștri” – nu este negat rolul internetului ca formator de opinie. Însă, deputatul a atras atenția asupra importanței unei educații corespunzătoare pentru adolescenți, semnalând pericolul reprezentat de faptele teribiliste și existența fenomenului de suicid în rândul tinerilor.
CMF 11240017
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.