Alexandru Pușcaș este, probabil, cel mai tânăr candidat din județul Mures, în perspectiva alegerilor pentru funcția de primar, la alegerile locale ce vor avea loc în acest an. Are 33 de ani, este de profesie jurist, are doi copii minunați, cu soția sa, Ionela. Alex este de 4 ani consilier local în Consiliul Local Reghin și a fost în 2016 cel mai ales și susținut consilier din partidul al cărui membru este, PSD, având la acea vreme peste 1300 de susținători. De-a lungul anilor a fost implicat în numeroase acțiuni de ecologizare, evenimente sociale, culturale și sportive.
Deși nu și-a anunțat oficial candidatura pentru funcția de primar, în Reghin se vorbește deja foarte mult despre Alexandru Pușcaș.
În 17 februarie a postat pe pagina sa de socializare următorul text:
”Consider
ca este de datoria mea să aduc anumite lămuriri în ceea ce priveste zvonurile
care circulă de ceva timp in oras, legate de cariera mea politica.
Sunt întrebat de tot mai multe persoane dacă voi
candida la funcția de primar al municipiului.
Aș vrea să aduc la cunoștiință tuturor că
partidul al cărui membru sunt nu și-a desemnat încă , candidatul pentru funcția
de primar.
Așadar, deocamdata nu am un raspuns la
întrebarile dumneavoastra.
Pentru mine ar fi o onoare, sa mi se ofere
aceasta șansă sunt un om tânăr, puternic si ambițios!”
În câteva ore, anunțul său a primit peste 200 de aprecieri și peste 300 de comentarii de încurajare.
R.: Ați făcut o postare cel puțin interesantă pe pagina dumneavoastră de socializare. Ne puteți detalia puțin?
A.P.: Înainte de a lua această hotărâre, m-am interesat ce părere au reghinenii în cazul în care mă decid să candidez. Am fost încântat să constat reacția pozitivă a oamenilor, am fost felicitat și încurajat să merg în această direcție. Iar asta mă motivează. Cei care mă cunosc știu că îmi iubesc orașul și oamenii.
R.: În situația în care partidul al cărui membru sunteți va desemna un alt candidat veți candida de la alt partid sau independent?
A.P.: Nu m-am gândit la asta, dar probabil voi lua în calcul și aceste opțiuni. Pentru mine ar fi o onoare să mi se ofere această șansă din partea partidului din care fac parte, să luăm această decizie împreună cu colegii mei. Din perspectiva viitorului sunt hotărât să merg mai departe! Îmi doresc să lupt drept și să fac o schimbare. Îmi doresc să-i reprezint și pe cei tineri, pentru că ei gândesc ca și mine. Vreau să lupt pentru o schimbare în bine, pentru dreptatea și libertatea oamenilor de a se exprima. Sunt curajos și vreau să lupt să câștig alegerile!
R.: În momentul de față sunt multe proiecte în derulare, proiecte la care și dumneavoastră v-ați adus contribuția în calitate de consilier local.
A.P.: Da, așa este și pentru asta trebuie să felicit actuala conducere a orașului și în mod special pe doamna primar Maria Precup. Sunt proiecte importante pentru oraș care s-au realizat sub conducerea unei doamne cu mâna de fier, cu multă ambiție și devotament. Reghinenii au nevoie de amenajarea Canalului Morii, de Hala Agroalimentară din Piața Mare, de cinematograf, de un Compartiment de Primiri Urgențe, de un loc de locuințe sociale, de reamenajarea Parcului Central și de cele 10 autobuze tip hibrid. Copiii reghinenilor vor avea o nouă creșă și grădinițe modernizate.
R.: Care ar fi proiectele dumneavoastră de viitor?
A.P.: Îmi doresc să ducem mai departe împreună cu colegii mei proiectele municipiului Reghin, dar şi ale cetăţenilor în perioada 2020-2024, demarând o serie de dezbateri cu cetăţenii pentru a vedea modul în care îşi doresc să relaţioneze. Am spus și susțin în continuare că Reghinul este un oraș cu foarte mult potențial care trebuie exploatat. Sunt mulți tineri cu inițiativă și cred că acesta este momentul în care să ne adunam toți, să ne unim forțele și să o luăm în aceeași direcție! Am multe idei, multe proiecte care ar putea aduce un plus de valoare orașului. Aș vrea să realizăm împreună cu colegii mei un studiu pentru fiecare cartier, studiu prin care să reabilităm zone verzi sau să construim altele noi. De asemenea, aș vrea să lansăm o amplă acțiune de plantare a arborilor și arbuștilor, aceasta având drept scop revitalizarea municipiului Reghin, creșterea gradului de confort al cetățenilor, dar și a călității vieții acestora. Împreună să găsim proiectele care să transforme orșul într-o oază verde.
Mă gândesc și la reabilitarea sensurilor giratorii prin plantarea a mii de flori de diferite soiuri, dar și la întreținerea curățeniei în oraș.
Un alt proiect pe care mi-l doresc este să oferim elevilor din clasele pregătitoare rechizite școlare și ghiozdane din partea Administrației Publice Locale. O acțiune “Primul meu ghiozdan” la fiecare început de an școlar. Este o inițiativă care arată grija noastră față de copii și de viitorul lor dar și faptul că este foarte important pentru noi ca toți aceștia să aibă cel puțin același standard. Trebuie să facem acum un gest care să împiedice apariția unor discrepanțe. Practic, pentru câteva sute de lei în plus am putea oferi tuturor preșcolarilor posibilitatea să beneficieze de aceleași standarde, astfel încât între cei care provin din familii cu posibilități mai mari și cei care vin din familii cu posibilități mai reduse să nu existe diferenţe și să nu existe o concurență falsă între copii, care are ghiozdan mai frumos și care are ghiozdan mai urât .
Aș vrea să derulăm împreună proiecte de perspectivă, posibilitatea finanțării de către CNI a amenajării unui complex sportiv în zona B-dul Unirii, care să cuprindă reabilitarea și extinderea complexului sportiv, realizarea unui teren de atletism și rugby, dar și realizarea unor terenuri de tenis, baschet, skate park respectiv terenuri de minifotbal, astfel ca tot perimetrul să poată fi denumit complex sportiv.
Să găsim proiectele pentru tinerii municipiului Reghin care să fie finanțate din fonduri europene. Să găsim modalitatea prin care să generăm pentru municipiul Reghin un pachet amplu de proiecte cu finanțare europeană în zona de infrastructură, social, economic, mediu și învățământ. Iar aici mă gândesc la tot ceea ce înseamnă instituții de învățământ, inclusiv învățământ profesional, cu un plan integrat, cu un plan de mobilitate, cu tot ceea ce înseamnă trafic și transport în comun, respectiv infrastructura rutieră.
Îmi doresc să avem un AQUAPARK să nu mai fim nevoiți să meargem în alte localități pentru a ne bucura de sezonul estival. Reghinul să poată avea un complex de agrement cu multiple funcționalități: atât aquapark cât și zonă spa și sport. Un complex cu multe bazine, printre care și unul cu tobogane, iar dotările de care ar dispune complexul de agrement l-ar face principala destinație pentru relaxare, nu numai în sezonul estival, dar și în sezonul de iarnă, complexul să dispună și de o piscină interioară.
De asemenea, ar fi necesar să creăm un număr mare de locuri de parcare pentru mașini și de locuri de parcare pentru biciclete.
Consider că, o comunitate se poate considera civilizată dacă are grijă de copii şi de vârstnici, componentele care dau gradul de civilizaţie al unei comunităţi. Din punctul meu de vedere, spijinul pe care autoritatea locală îl acordă trebuie să se realizeze mai ales acasă la cei vârstnici, completând viaţa pe care au avut-o o foarte bună perioadă de timp într-o comunitate. Trebuie să-i sprijinim pe părinţii şi bunicii noştri la ei acasă, în cartierul lor, în cotidianul lor, să se simtă protejaţi şi spijiniţi, iar astfel de proiecte ating acest scop. Obiectivul general este îmbunătăţirea calităţii vieţii a unui număr mare de persoane vârstnice dependente, expuse riscului de excluziune socială, prin asigurarea accesului la serviciile de îngrijire personală la domiciliu, acordate integrat cu alte servicii cum ar fi: servicii de îngrijire socio-medicală, servicii de recuperare/ reabilitare, servicii de consiliere socială şi de informare. Practic, va fi înfiinţat un serviciu de îngrijiri la domiciliu, care să cuprindă acordarea de servicii medicale, servicii medicale conexe, consiliere socială şi servicii de natură socială pentru persoane vârstnice aflate în situaţii de dependenţă şi/sau în risc de excluziune socială. Vârstnicii din Reghin să primească servicii medicale şi servicii sociale, de kinetoterapie, de fizioterapie, de logopedie, iar cei care au o stare de sănătate mai precară să beneficieze de brăţări inteligente prin care să le fie monitorizata starea de sănătate 24/24.
Să implementăm un parc similar celui de la dino-parc, parc care ar găzdui dinozauri în mărime naturală, atestați științific, înșirați pe un traseu în zona Pădurea Rotunda. Pe lângă dinozauri, copiii ar putea avea la dispoziție multe alte surprize care să completeze traseul spectaculos cu privire la evoluția istorică a dinozaurilor. Parc ce poate fi finanțat cu fonduri europeane. Sunt convins că acest proiect ar avea un impact important asupra turismului din zonă, agreat mai ales de copii. Parcul ar putea genera câteva sute de mii de vizitatori anual, chiar și turişti străini. Ar putea fi un proiect care ar aduce venituri considerabile pe durata întregului an, un proiect adresat tuturor categoriilor sociale.
Îmi doresc să implementăm proiecte care ne fac să credem că viitorul nostru, al tinerilor, aspect ce este deosebit de important pentru ca mai apoi să poată reprezenta în adevăratul sens al cuvântului o voce puternică în luarea deciziilor. Cred că acest proiect este amplu, ambițios și reprezintă o oportunitate pentru tinerii reghineni de a se implica în viața orașului, cu tot ceea ce au ei mai bun: energie, putere de muncă și resurse de creativitate. Astfel, orașul va obține implicare și beneficii ce vor fi vizibile pe termen lung. Doresc implicarea tânărului care nu neapărat face parte din organizații existente, dar simte și dorește să se asocieze liber cu alți tineri pentru inițierea și implementarea unor activități comunitare. Îmi propun să implementez un proiect în care să am în vedere educația și inovarea, dar și dezvoltarea continuă a tinerilor care vor să descopere oportunități de educație, voluntariat și legate de viața socială.
Am ca obiectiv implementarea conceptului de dezvoltare durabilă de către și pentru tineri. Mai exact, acest capitol propune campanii de ecologizare și de plantare , dar și o expoziție de deșeuri reciclabile care scoate în evidență impactul poluării. Pe lângă acestea, să le asigurăm și o competiție sportivă unde studenții și elevii pot susține sportul și stilul de viață sănătos. Cei care se ocupă de acest domeniu spun că orașul Reghin trebuie să aibă o bază activă și dinamică pentru toate activitățile sportive.
Principalul scop al acestor proiecte este să aducem tinerii împreună, cât mai aproape de factorii decizionali ai municipiului Reghin, tineri din diferite organizații. Împreună cu ei am putea crea o aplicație care să includă toate locurile de muncă vacante din oraș, dar și oportunitățile de practică pe care instituțiile le oferă.
R.: Proiecte curajoase și de mare impact. Un gând de final?
A.P.: Dacă vrei cu adevărat să faci ceva, vei găsi o cale. Dacă nu, vei găsi o scuză!